In Frankrijk is het de traditie om op 1 april bij wijze van grap een papieren vis op de rug van een nietsvermoedend persoon te plakken. ‘Poisson d’Avril!’ roepen kinderen dan.
Om dit gebruik te vieren, zetten vrijwel alle bakkers en patissiers in Frankrijk vanaf eind maart kunstig gemaakte chocoladevissen in de etalage. In allerlei soorten en maten… Van klassiek tot heel modern en van gewone chocolade tot ijsjes en andere lekkernijen. Zie hieronder een paar voorbeelden van bekende patissiers in Parijs!
Les fritures = zeebanket
Ook zie je op het moment veel ‘fritures de chocolat’, dat is de Franse naam voor ons ‘zeebanket’. Kleine visjes, garnalen, krabbetjes en ander zeefruit. Maar dan in melkchocolade of pure chocolade, en veel minder vaak de praliné-achtige variant die wij kennen.
Zeebanket bij Jeff de Bruges
Chocoladevis van de beroemde chef-kok Alain Ducasse.
Poisson d’Avril-ijsjes bij Picard
Jean-Paul Hévin, een bekende chocolademaker in de Marais in Parijs.
Deze van Maison du Chocolat lijken wel vissticks!
Choco-sardientjes bij Jeff de Bruges
De vangst van ster-patissier Christophe Michalak
Vis gevuld met marshmellow in aardbeiensmaak van Atelier du Chocolat
Etalage van Maison du Chocolat
Vissen van de Parijse patissiers Hugo + Victor
LEES OOK:
De 8 beste patissiers in Parijs
Pasen, hoe vieren de Fransen dat?
Charlotte aux fraises, echte voorjaarstaart
Beeld: genoemde patissiers, Nicky B; (kindje) en Gerda Glansdorp (foto oude ansichtkaarten)
Geen reacties