Pissaladière, de naam roept niet meteen gastronomische associaties op. Maar nee, dit is geen onsmakelijk insect dat zich verschuilt onder tegels. Een pissaladière is een soort knapperige pizza van gekarameliseerde uien met tapenade en ansjovis. De naam zou van het Occitaans voor gezouten vis, peis salat afkomstig zijn.
Uien, olijven & ansjovis
Zo’n pissaladière is heel lekker door het zoet van de uien en het zout van olijven en vooral die ansjovis. Gaat goed als lunch. Met een frisse groene salade en een rode wijn uit de Languedoc. Of bij een zomerse salade niçoise, want de pisseladière komt oorspronkelijk uit Nice.
Recept voor pissaladière
voor 4 personen (als hoofdgerecht)
Ingrediënten voor het uienmengsel
1 kilo uien, in halve ringen
olijfolie
2 theelepels suiker
1 à 2 eetlepels rode wijnazijn
peper & zout
Ingrediënten voor de bodem en garnering
8 of 9 velletjes bladerdeeg uit de diepvries (of 375 gram zelfgemaakt bladerdeeg)
beetje bloem voor het bestuiven
bakpapier of olijfolie om in te vetten
100 gram tapenade van zwarte olijven (zo gemaakt: olijven ontpitten, teen knoflook pellen en samen met wat peper en zout en een beetje olijfolie in een keukenmachine tot gladde puree fijnmalen)
bosje verse tijm, waarvan driekwart geritst
potje ansjovis (met een stuk of 20 à 30 filetjes)
hand zwarte olijven
1 eierdooier met wat water losgeklopt, om de rand van de bodem mooi goudbruin te krijgen
Bereiding
(ongeveer 60 minuten werk en daarna zo’n 20 minuten in de oven)
1. Eerst de vulling: neem een grote koekenpan en bak de uienringen in de olijfolie met de suiker en de wijnazijn. Niet te snel bruin laten worden maar rustig laten karamelliseren, tot de uien helemaal glazig en zoet zijn. Kan wel drie kwartier duren.
2. Breng op smaak met peper en zout. Dit mengsel kun je dan af laten koelen. En zelfs een dag of wat bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.
3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
4. Prepareer de bodem: neem een bakblik van ongeveer 25 x 40 cm of een vergelijkbare oppervlakte. Bedek de plaat met bakpapier (of vet hem in met wat olijfolie).
5. Op een met bloem bestoven ondergrond: plak de velletjes bladerdeeg aan de randen 1 cm overlappend aan elkaar en rol dit nog een beetje uit met een deegroller tot een passend formaat voor de bakplaat.
6. Leg het deeg op het bakpapier. Snijd een rand in van ongeveer 1 à 2 cm.
7. Strijk de tapenade uit binnen de rand van het deeg.
8. Doe dan het uienmengsel erover.
9. En de helft van de verse tijmblaadjes. En daar dan weer de ansjovissen over, in een ruitpatroon. Verdeel tenslotte de olijven erover.
10. Bestrijk de randen met de eierdooier.
11. Bak eerst 15 minuten. En dan nog zo’n 5 à 10 minuten op iets lagere temperatuur van 180 graden.
12. Dien warm of lauw op met de laatste takjes verse tijm.
Geen reacties