Wat Saint-Germain-des-Prés werd na WOII was de wijk Montparnasse al voor de oorlog: hét episch centrum voor intellectuelen en kunstenaars. Doe zoals Henri Matisse, Man Ray en Ernest Hemingway ooit deden en ontdek het 14e arrondissement, destijds al een betaalbaar toevlucht voor wie niet ver van het Jardin du Luxembourg wil zitten.
Beroemde brasserie
‘Het kruispunt Vavin is de navel van de wereld’, zo kan men teruglezen in een gids over Montparnasse uit de jaren ’20 en dat was toen vast niet eens overdreven. Café-restaurants als La Coupole, Le Dôme en Le Select waren bekende ontmoetingsplaatsen voor schilders, dichters en beeldhouwers, en je kunt er nog altijd een glaasje drinken in interieurs die sindsdien weinig veranderd zijn.
Loop zeker even binnen bij La Coupole, een historisch monument in art deco-stijl, dat onlangs helemaal is gerenoveerd. Een wijntje op het terras van La Rotonde brengt je ook in ultiem Parijse sferen. Niet goedkoop, maar de bediening is dan ook nickel (perfect), zoals de Fransen dat noemen. Als je van Boulevard Montparnasse naar de Rue de la Gaïté (foto hieronder) loopt, hoef je niet lang te zoeken naar goedkopere en kleinere plekjes. In die straat vind je ook talloze theaters, voor wie een toneelstukje in het Frans tot de mogelijkheden behoort.
Must-sees
Montparnasse is vooral een uitgaanswijk, maar ook overdag is er wat te doen. In de expositieruimtes van Fondation Cartier (261, boulevard Raspail) is altijd wel interessante moderne kunst te zien. De begraafplaats van Montparnasse is een waardige tegenhanger van Père Lachaise, met onder andere de graven van Serge Gainsbourg, Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir. En op Boulevard Edgar Quinet, er vlak naast, kun je op de zaterdagochtendmarkt lekkere producten kopen met jazzmuziek op de achtergrond.
Mocht je een treinoverstap maken op Gare Montparnasse, loop dan even het dak op van dit station. Huh? Ja dit is geen grap, want daar bevindt zich misschien wel het vreemdste parkje van Parijs, het Jardin Atlantique. Omdat ie goed verstopt is, is het er altijd lekker rustig en waar kun je nou in het gras liggen met het geklingel van vertrekkende treinen onder je?
Die andere grote toren
Al rondlopend in de wijk is de Tour Montparnasse iets onvermijdelijks, want altijd steekt ie wel ergens bovenuit. Groot en gehaat bij de Parijzenaren is de beste remedie tegen de lelijkheid van dit staaltje jarenzestig-architectuur om de toren van binnenuit te beleven. Dan geniet je van het indrukwekkende uitzicht vanaf de topverdieping op 225 meter hoogte, nergens zie je de Eiffeltoren beter.
Shopping
De brede Rue de Rennes is een van de grote winkelstraten van Parijs waar alle grote modeketens zijn vertegenwoordigd, maar zoek de kleine zijstraatjes van Boulevard du Montparnasse op en je vind leuke verstopte boetiekjes.
Mijn favoriet is Storie (20 rue Delambre). Een Engels journalistenechtpaar met reislust opende dit winkeltje vol “mooie spullen met een verhaal”. Zoals het armbandje met een munt die is geslagen uit een landmijn uit Laos: door de aanschaf investeer je mee in het weghalen van oude bommen.
Atomes (65 rue du Montparnasse) is een excentriek winkeltje dat je bezoekt om even te snuffelen en dat je vervolgens verlaat met een object dat niet heel nuttig maar wel heel leuk is. Het boetiekje bestaat al zo’n 30 jaar en sommige spullen zijn duidelijk ouder dan dat, maar je kunt er ook terecht voor nieuwe kleding en interieurdecoratie.
Mocht je op zoek zijn naar een fles wijn haal die dan bij Mi-fugue Mi-raisin (36-38, rue Delambre). Deze winkel verenigt de twee liefdes van winkeleigenaar Serge: wijn en klassieke muziek. Je kunt er daarom even goed terecht voor een cd’tje. In de Rue Bréa, aan de duurdere kant van de Boulevard Montparnasse (6e arrondissement), vind je ook meerdere winkels met leuke hebbedingen.
Slapen
Leuk is dat er in de wijk Montparnasse de laatste tijd steeds meer hippe jonge hotels verschijnen, met frisse designinterieurs en redelijke prijzen. Zoals het Hôtel Mistral (24, rue Cels), Hôtel Max (34, rue d’Alésia – hier linksonder), La Parisienne of Le9Hotel Montparnasse (Rue Raymond Losserand). Art déco-grandeur vind je dan weer in het Hôtel Raspail Montparnasse (203, boulevard Raspail).
Last but not least is de wijk per metro goed bereikbaar via meerdere metrolijnen, waaronder lijn 4 die je direct vanaf Gare du Nord ter plaatse brengt. Een ideale uitvalsbasis dus om ook de andere hoeken van Parijs te ontdekken!
Tekst & beeld: Julia Fortuin (uitzondering Rue de la Gaité, CC/JR_Paris en beelden Hôtel Max, CC/Studio Bergoend)
Geen reacties