Al sinds de jaren ’50 hebben de Fransen elke derde donderdag van november een goed excuus om een uitvoerig de kroeg in te duiken. Tijd voor een ‘beaujo‘! Vanaf die dag mag de nieuwe beaujolais namelijk weer gedronken worden en dat zorgt voor uitbundige feestjes in de buurt- en studentencafé’s in heel Frankrijk. De jonge beaujolais nouveau is immers een lekker goedkope wijn én het blijft traditie. Daar hebben de meeste feestvierders wel een beetje hoofdpijn voor over!
Slimme zet uit 1951
In 1951 is de ’traditie’ van beaujolais als primeur-wijn heel bewust in het leven geroepen door een bekende boer uit de Beaujolais. Hij lanceerde een jonge wijn die consumenten extra snel moest drinken, zodat de destijds noodlijdende wijnstreek meer wijn kon verkopen. Dat werkte zo goed dat de traditie nu nog altijd springlevend is. Zelfs tot in het Verre Oosten, want beaujolais nouveau is al jaren een enorm succes in Japan. Dat land importeert meer dan 8 miljoen flessen beaujolais nouveau per jaar: 1/3 van de totale productie!
Laag alcoholpercentage en een vleugje banaan
Beaujolais nouveau is gemaakt van de fruitige druivensoort gamay, die zich goed leent voor een primeurwijn. De aroma’s uiten zich snel en de korte maceratie van de druiven (4 à 7 dagen) en de wijn bevat heel weinig tannine, dus is gemakkelijker jong te drinken. Het is daarom geen wijn die je kunt bewaren: beaujolais moet zelfs binnen het jaar gedronken worden. De jonge wijn staat bekend om het ‘vleugje banaan’ dat je er vaak in kunt proeven. Ook heeft beaujolais een relatief laag alcoholpercentage (ca. 12%) en wordt de wijn vaak licht gekoeld geserveerd.
Topje van de wijnberg in de Beaujolais
Ondanks alle drukte over de primeurwijn moet je echter niet vergeten dat de beaujolais nouveau slechts 1/3 van de wijnen uit de Beaujolais vertegenwoordigt. De 2/3 die overblijft bestaat uit beaujolais, beaujolais villages en de 10 cru-wijnen van de Beaujolais, zoals brouilly, chénas, fleurie, juliénas, morgon, moulin-à-vent en saint-amour. Daartussen zitten wijnen van hoog niveau die diverse andere bekende Franse wijnen in de schaduw kunnen zetten. Bovendien hebben de betere beaujolais-wijnen vaak een goede prijs-kwaliteitsverhouding, waarschijnlijk omdat de eenvoudige beaujolais nouveau de naam van de wijnstreek toch wat naar beneden haalt.
Profiteer van dit vooroordeel, zouden we zeggen! En doe vanavond ook gezellig mee met een glaasje van de bekendste primeurwijn van Frankrijk.
LEES OOK:
Chocoladecake met… beaujolais
Lyon: Fête des Lumières in december
Beeld: affiche en wijnflessen (CC-NickyB), wijnglazen CC/Florence Tran, wijngaard CC/Goproo3, etiketten van van Georges Duboeuf /FB).
Geen reacties