Kip uit de oven met een Zuid-Franse twist! Twee typisch Provençaalse producten komen samen in dit zonnige recept van Carole.
Als ik op zoek ben naar nieuwe geurkaarsen dan blijf ik toch altijd weer hangen op figuier. Die kruidige groene geur doet me denken aan een vakantie Zuid-Frankrijk. Toen ik luie namiddagen in een hangmat onder een zoet ruikende vijgenboom doorbracht.
Ook vijgen hebben sindsdien een speciaal plekje bij me. Met hun frisse en beetje stoere smaak. En ken je een fotogeniekere vrucht? Afijn. Toen ik deze september op de markt een heel kistje op de kop kon tikken, hoefde ik niet lang na te denken. Na vijgensalade (met tomaat, verrassend lekker!) en vijgentaart, improviseerde ik ook dit gerecht met kip en lavendel. Erg-erg-erg lekker… Probeer maar!
Recept voor Poulet à la lavande et aux figues
Bereidingstijd: 30 min. voorbereiding, max. 4 uur rusttijd (marinade), 40 min. baktijd in de oven
Ingrediënten voor 4-6 personen
1 biologische kip (in 8 stukken) of losse kippenbouten, vleugels en filets (8 in totaal)
1 fijngesneden ui
2 tenen knoflook
2 el olijfolie
zout en peper
6 à 8 zwarte verse vijgen
Voor de marinade:
1-1,5 el gedroogde lavendel (ik koop die bij mijn Marokkaanse buurtwinkel, maar ook te vinden bij winkels met veel gedroogde kruiden)
4 el olijfolie
4 el vloeibare lavendel- of andere bloemenhonig
2 takjes verse of gedroogde tijm
1 tl verse gember
1 tl kurkuma
1 klein kaneelstokje
1 halve beker water
Marinade
– Maal de lavendel en tijm fijn in een vijzel of met een deegroller. Snij de verse gember klein. Meng deze ingrediënten in een grote schaal samen met de kurkuma, honing, olijfolie en het kaneelstokje.
– Leg ook de stukken kip in de schaal. Hussel goed om met de marinade en zorg ervoor dat alle stukken ermee bedekt zijn. Dek de schaal af en laat de kip een halfuur tot maximaal 4 uur marineren. Roer af en toe om.
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Snijd de knoflook in kleine stukjes en bak die samen met de gesnipperde ui in de 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan, ovenvaste schaal of tajine. Doe de kipstukjes erbij (zonder de marinade) en bak ze lichtbruin. Breng op smaak met flink wat zout en peper. Giet de rest van de marinade en een halve beker water erbij.
– Bak de kip gedurende 40 minuten in een gesloten ovenvaste schaal (cocotte) in de oven. Of anders in een tajine op het vuur. Draai de stukken kip af en toe om.
– Was de vijgen. Maak een inkeping in elke vijg in de vorm van een kruis. Voeg de vijgen 10 minuten voor het einde van de baktijd toe aan de ovenschaal en laat ze meebakken met de kip.
– Controleer of de kip gaar is door met een satéstokje in het dikste deel van het vlees te prikken. Het vocht moet helder zijn, niet rood of roze.
– Serveer de kip met nieuwe aardappeltjes of couscous. Trop bon met de saus erbij!
Tekst en beeld: Carole Goelitz
LEES OOK:
Recept voor Franse vijgentaart
Vijgen-tomatensalade: verrassend lekker
10 producten die in de herfst op de Franse markt liggen
Geen reacties