Meloensalade met geitenkaas
Watermeloen is heerlijk als (lunch)salade met blokjes pittige geitenkaas en muntblaadjes. Ook een zoetere meloen, zoals die uit Cavaillon, kun je combineren met een mildere, jonge geitenkaas.
Lees ook: 11 lekkere Franse geitenkaasjes om te proeven
Verse sardientjes op de BBQ
Verse sardientjes van de markt, zo eenvoudig én goedkoop kan vakantiegeluk zijn! Vraag wel om schoongemaakte: sardines vidées (zonder ingewanden). Leg er 4-5 per persoon op de barbecue. Goed invetten met olijfolie (zowel de visjes als het rooster) anders blijven ze plakken. Je kunt ze eventueel ook per 5 op een metalen spies rijgen. Zout en peper, wat citroen erbij en niets meer aan doen.
Artisjok met vinaigrette
Koop een paar van die mooie grote artisjokken: 1 per persoon. Kook ze 30 minuten in gezouten water (liefst met gros sel) totdat de blaadjes makkelijk loslaten. Serveer als voorgerecht met een vinaigrette van citroen en olijfolie. Die vinaigrette giet je in individuele schaaltjes, zodat iedereen de losgetrokken blaadjes erin kan dopen. Een bekende grap van de Franse komiek Coluche luidt: je eindigt bij dit gerecht met meer op je bord, als je klaar bent dan wanneer je begon :- ). Dat is waar, maar lékker is het!
Salade niçoise of Pan Bagnat
De ultieme Zuid-Franse salade! Je hebt nodig: gekookte en afgekoelde sperziebonen. Uienringen. Zwarte olijven, Tomaten. Tonijn en ansjovis (beide uit blik). Hardgekookte eieren. Vinaigrette. En eventueel wat koude stukjes aardappel. C’est tout. En de volgende dag gebruik je de restjes van de salade voor een Pan Bagnat, een ‘broodje salade niçoise’.
Gebakken perziken met rozemarijn
Hup, perziken (pêches) of nectarines (brugnons) in halven snijden en de pitten eruit. Daarna in een koekenpan leggen. Beetje boter, wat rietsuiker gemengd met water of honing erbij. En een paar takjes verse rozemarijn. Of kaneelstokjes en munt. Half uurtje op zacht vuur bakken en serveren met ijs: topdessert voor de zomer.
Eendenfilet met balsamicoazijn uit de oven
Heerlijk en eenvoudig ovengerecht: koop schoongemaakte eendenborsten (magrets de canard). Kerf de vetlaag een paar keer in met een scherp mes. Leg ze met de vetkant naar boven in een ovenschaal waarin je een mix van balsamicoazijn en sojasaus (half-half) hebt gegoten tot 2 cm hoog. Zout, peper en een paar takken verse rozemarijn erbij en een half uur laten marineren. Daarna 20 minuten in een hete oven (220 graden) gaar bakken en in plakjes snijden. Op de barbecue of plancha grill leggen kan natuurlijk ook.
Lees ook: Franse salade met eend en sinaasappel
Gevulde groenten met ‘chair à saucisses’
Koop flink grote tomaten en een paar courgettes. Vraag bij de slager om worstvulling (chair à saucisses = gekruid varkensvlees). Vul daar de leeg geschepte tomaten en courgettes mee. Bestrooien met wat herbes de Provence. Half uurtje tot drie kwartier in de oven op ongeveer 200 graden. Smullen..! Met zelf aangemaakt rundvlees (viande hachée) kan het natuurlijk ook.
Lees ook: Franse ovenschotel met camembert, tommaatjes en brocoli
LEES OOK:
Top 8 leukste markten in Zuid-Frankrijk
Quiz! Boodschappen doen in het Frans
Provençaalse groenteschotel: fijn vakantierecept
Tomates farcies en verder geen gedoe
En meer typische zomerrecepten voor de vakantie in Frankrijk!
Beeld: Stijn Nieuwendijk/Wat Aten Zij? (salade niçoise en sardientjes) en Depositphotos. Vakantierecepten, vakantiekoken
Geen reacties