Wij zeggen ‘flespompoen’ vanwege de vorm. In het Frans heet het een butternut of een doubeurre, vanwege de zachte zoete smaak. Je kunt er dan ook lekker romige soepen mee maken, maar dat doen we nu eens een keertje niet. Want weet je dat pompoen ook heerlijk is in een quiche? Dit herfstrecept kreeg ik van een vriend uit Zuidwest-Frankrijk. Er hoort roquefort in, maar als je dat niet in huis hebt, dan werkt een blauwaderkaas (zoals bleu d’Auvergne) ook prima.
Recept: Tarte à la courge butternut et roquefort
Ingrediënten
1 middelgrote flespompoen
1 rol bladerdeeg (beter uit de koeling dan bevroren)
150 g roquefort, bleu d’Auvergne of een andere blauwschimmelkaas
4 eieren
3 eetlepels dikke crème fraîche
200 ml volle melk
1 ui
2 eetlepels olijfolie of een groot klontje gezouten boter
1/2 theelepel nootmuskaat
zout & peper
quichevorm – diameter 29 cm
Bereiding
– Verwarm de oven voor op 200 °C (thermostaat stand 6-7).
– Snij de pompoen in de lengte doormidden. Schil de pompoen en maak hem schoon. Snijd vervolgens in kleine dobbelstenen.
– Snipper de ui en bak deze in de olijfolie of boter.
– Voeg de pompoen toe. Laat het geheel 10 minuten koken. Regelmatig roeren. Voeg om de 3 minuten een klein beetje water toe. Pas op dat de pompoen heel blijft en geen puree wordt. De stukjes moeten gaar zijn maar mogen niet uit elkaar vallen.
Lees ook: Tarte tatin met witlof en geitenkaas
– Meng de eieren, melk en crème fraîche in een kom. Goed kloppen. Breng op smaak met zout en peper en voeg de nootmuskaat toe. Roer goed.
– Vet de quichevorm in of leg er bakpapier in. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan invetten, dan wordt de quiche knapperiger. Verdeel het bladerdeeg over de vorm. Maak kleine gaatjes met een vork over het gehele oppervlak.
– Verkruimel de kaas over het deeg en voeg de gekookte pompoen toe. De vulling moet het oppervlak bedekken maar mag niet te hoog in de schaal liggen. Als je wat pompoen over hebt, bewaar die dan voor in een salade of om te mengen met aardappelpuree (stamppot).
– Giet het mengsel van de eieren, melk en crème fraîche in vorm.
– Zet ongeveer 40 minuten in de oven op 200 °C.
– Serveer warm met een groene salade erbij, bon appétit!
Tekst en beeld: Carole Goelitz Vertaling: Myrthe Galle
LEES OOK:
Witlof uit de oven op z’n Noord-Frans
Pompoensoep met kastanje
Geen reacties