Eerder schreven we over het kookboek Elzas van de chef Gérard Goetz, die in de Elzas een bekend hotel-restaurant heeft. Het boek is een ware lofzang op de Elzasser keuken met veel klassiekers zoals choucroute en coq au riesling. Ook zagen we deze lekkere soep geserveerd in een broodkom. Dat laatste is ambitieus en hoeft niet per se. Ook in een gewoon bord is de soep heerlijk en dat komt door de slagroom, de eieren en het extra krokantje van de ‘knoflookchips’ die erin gaan.
Recept: Boerenknoflooksoep uit de Elzas
Voor 6 personen
Ingrediënten
2 bollen knoflook (bij voorkeur roze Lautrec-knoflook)
50 g boter
2 liter gevogeltefond
1 takje maggikruid (ook lavas genoemd of ander selderij)
100 g spaghetti of vermicelli
3 eieren
1 eetl. azijn
150 ml slagroom
snuf zout & peper
olijfolie (voor knoflookchips)
Eventueel 6 broodbollen van 8-10 cm (met een stevige korst)
Bereiding
– Houd één dikke knoflook achter. Pel de rest van de knoflook en hak de teentjes grof. Smelt de boter in een stoof- of soeppan en fruit de knoflook.
– Schenk de fond erbij en voeg het fijngesneden maggikruid en de vermicelli of in stukjes gebroken spaghetti toe. Breng alles op smaak met zout en peper en laat 45 minuten pruttelen op laag vuur.
– Snijdt het overgebleven teentje knoflook in flinterdunne plakjes. Verhit een laagje olijfolie (minstens 1 cm) in een steelpannetje en bak de plakjes bruin en knapperig. Pas op niet te lang, anders worden ze bitter. Laat de plakjes uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout (liefst fleur de sel!)
– Splits de eieren. Klop de eiwitten samen met de azijn licht op en roer het mengsel door de hete soep. Neem de pan van het vuur en meng alles met een staafmixer.
– Klop de eidooiers en slagroom in een kommetje door elkaar; roer het mengsel door de soep.
– Snijd zorgvuldig een kapje van de broodbollen, hol ze (wat) uit en schep een portie hete soep in elke bol. En strooi er een paar stukjes va de knoflookchips over. Serveer meteen!
Dit recept komt uit het kookboek Elzas (2020), lees er hier meer over!
LEES OOK:
Franse uiensoep, zo maak je die!
5 klassieke Franse desserts voor de feestdagen
Recept uit: Elzas (2020) Beeld: Beeld: Jean Grandadam- Elzas/Karakter Uitgevers (behalve knoflook: Michele Blackwell/Unsplash)
Dinie -
Wij zijn heel enthousiast van Franse kookkunst.
Wij genieten van de Franse keuken. Ieder jaar weer