Stinken, dat doen Franse kazen natuurlijk nooit. De Franse taal heeft er een hoop eufemismen voor, zoals fromage de caractère (met karakter) of fromage avec un parfum prononcé (met een uitgesproken geur). Het beruchtst zijn de witschimmels en de gewassen roodbacteriekazen. Maar ook de rijpheid van de kaas heeft veel invloed op de sterkte van zijn odeur; afhankelijk van hun leeftijd kunnen de kazen in onderstaande top 10 nog wel van plek verwisselen.
Zie hier dus – in ongeveer oplopende volgorde – de grootste stinkers van het Franse kaasplateau.
10. Camembert
De geur van een oud metrostation waar een tiental koeien overnacht heeft: een goed rijpe camembert (bien fait) kondigt zijn aanwezigheid al van verre aan. Een uitstekend teken, zolang de geur van ammoniak maar niet overheerst, want dan heeft de kaas zijn beste tijd gehad.
9. Reblochon
Jonge reblochon is nog te doen, maar zodra deze Franse Alpenkaas wat ouder wordt, verspreidt hij een uitgesproken stallucht. Enige manier om ‘m mee te nemen is zoals op de foto: sous vide (vacuümverpakt). En dan nog…
8. Brie de Meaux
Een mooie rauwmelkse brie de Meaux laat alle beleefde supermarktbrie mijlenver achter zich. Niet alleen qua smaak maar ook qua, eh, BO (body odor), want nat stro, koeien en champignons zijn bekende noten van het parfum van deze kaas.
7. Livarot
Een keurig uitziend kaasje uit Normandië dat grote schade kan aanrichten aan het binnenklimaat van je koelkast.
6. Maroilles
Bekend geworden door de film Bienvenue chez les Ch’tis, waarin de culinair losgeslagen Noord-Fransen deze stinkbom zonder blikken of blozen voor het ontbijt eten.
5. Époisses
De heerlijk pikante koemelkse kaas uit de Bourgogne, waar veel Nederlanders gek op zijn. Het tikje agressieve parfum dat ze daarbij voor lief moeten nemen wordt veroorzaakt door de marc de bourgogne, waarin deze kaas gewassen is.
Lees ook: De 15 Franse kazen die je geproefd moet hebben
4. Pont l’Evêque
Vierkante roodbacteriekaas uit Normandië die veel zachter smaakt dan zijn ronduit angstaanjagende geur doet vermoeden.
3. Munster
Verrukkelijke, kruidige kaas uit de Elzas waar je wat voor over moet hebben. Het parfum van deze kaas heeft namelijk verontrustende overeenkomsten met de geur van nog klamme zweetsokkken.
2. Boulette d’Avesnes
Hij ziet eruit als een duivelskeutel, deze rode en in bier gewassen variant op de eerdergenoemde maroilles uit Noord-Frankrijk. Vanwege de penetrante geur heeft dit zuivelproduct een absoluut reisverbod.
1. Vieux Boulogne
In 2004 door een Britse wetenschapper aangewezen als de hands-down winner op stinkgebied: deze kaas uit Pas-de-Calais is na 7 tot 9 weken rijpen in te zetten als chemisch wapen. Tenzij je de koe bij de horens vat en gewoon geniet van de smaak. Want zoals bij alle hemelse stinkers uit dit lijstje draagt de lichte kieteling van het reukorgaan bij tot puur gastronomisch genot zoals dat alleen uit Frankrijk kan komen!
LEES OOK:
Top 7 kaasplankmissers
7 dingen die je nooit tegen een Fransman moet zeggen
Franse stokbroodetiquette
Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Nicky Bouwmeester (livarot), N. Kuzma (époisses), CC/BY-SA 3.0 (boulettes d’avesnes), CC-BY Graham Holliday (vieux-boulogne), Mau Photo (camembert), Depositphotos (maroilles, munster, brie, reblochon, pont l’éveque)
Geen reacties