Hoe bijzonder: een Nederlandse van 22 jaar zit in het nationale rugbyteam van Frankrijk! Sinds Coco Lindelauf met haar ouders naar de Languedoc verhuisde, blinkt ze uit in deze stoere sport die ongekend populair is Zuidwest-Frankrijk. Eind maart begint de internationale Six Nations Cup en de verwachtingen voor het Franse vrouwenteam zijn hooggespannen.
Duwen, trekken, beuken en tackelen. Toen Coco de jongens op haar Franse school elk speelkwartier wild over elkaar heen zag buitelen wist ze al snel: dat wilde zij ook. Haar ouders verhuisden 15 jaar geleden naar de omgeving van Narbonne, om daar een chambres d’hôtes te beginnen. Coco (toen 6 jaar) en haar jongere zusje vonden opvallend snel hun draai in Frankrijk. Coco: “De eerste schooldag kwamen we niet verder dan ‘oui’ en ‘non’, maar 3 maanden later spraken we al vloeiend Frans. Daarna hebben we ons nooit meer anders gevoeld dan de andere kinderen.”
Eerste meisje in het schoolteam
Qua lengte viel Coco in die jaren echter wel degelijk op. Ze was een kop groter dan de meeste jongens in haar klas. Een voordeel in rugby, dus haar klasgenootjes lieten haar maar al te graag meespelen. Zo werd Coco het eerste meisje van haar basisschool dat zich met passie overgaf aan scrums en drop-kicks. Ook op de middelbare school was ze lang het enige meisje in het gemengde rugbyteam. En in de regionale competities speelde de Nederlandse als 15-jarige nog steeds tussen de jongens, omdat de wedstrijden op die leeftijd nog ‘mixed’ mogen zijn.
Coco (links) met ouders Micky en Roger en haar zusje Roxy, in 2019
Rake klappen
Voor meisjes gelden daarbij overigens geen aangepaste regels. Ze gaan gelijk op met de jongens en krijgen dezelfde rake klappen. Coco lachend en met licht Frans accent: “Tja, sommige bewegingen kunnen er violent uitzien. Mijn moeder stond in het begin wel eens geschrokken langs de lijn. Maar ik heb me zelden erge pijn gedaan en mijn ouders raakten er snel aan gewend. Bovendien is rugby meer dan alleen knokken. Het gaat om beweging, snelheid, spelverdeling. Er zijn zo veel regels. Ik ben er maar mee opgehouden om die uit te leggen aan mijn familie in Nederland!”
Geen tijd om te feesten in Toulouse
Van haar 15e tot haar 17e jaar volgde Coco een exclusieve rugbyopleiding in Toulouse, waarvoor ze geselecteerd werd met slechts 25 andere meisjes uit heel Zuid-Frankrijk. Daarna kwam ze terecht bij de landelijke talentselectie (Pôle Espoir), waarvoor ze elke maand 1 week trainingskamp had bij Parijs, samen met het beste jonge rugbyspelers van Frankrijk. De overige tijd trainde ze 2 keer per dag in Toulouse, dus tijd voor studentenfeestje had Coco niet. Ook vroeg Coco een dubbele nationaliteit aan, om de weg vrij te maken naar het landelijke Franse team.
Voir cette publication sur Instagram
In de nationale selectie
In 2021 ging die grote droom in vervulling: Coco werd geselecteerd voor het nationale vrouwenteam rugby van Frankrijk en speelde tijdens het WK in Nieuw-Zeeland (zie filmpje). Intussen heeft ze al 14 wedstrijden gespeeld met de XV de France Féminin, zoals het vrouwen-vijftiental heet, en de pers is sinds het begin enthousiast over Coco’s prestaties.
Een sportjournalist noemde haar in 2022 zelfs ‘la nouvelle petite bombe‘ van het team. In hetzelfde artikel: “De 21-jarige Frans-Nederlandse speelster die op clubniveau voor Blagnac speelt, maakte indruk met haar debuut voor Les Bleues tijdens de najaarstournee van 2021. Solide in de scrum, mobiel en hard op dreef: Coco Lindelauf vertegenwoordigt de toekomst van Les Bleues op de positie van pilier (=loose head prop, linksvoor).”
Voir cette publication sur Instagram
WK Vrouwenrugby in 2025
In 2023 krijgt Coco de kans zich te bewijzen tijden een ander belangrijk interland: de Six Nations (vanaf maart 2023). Daarna is de blik gericht op het WK Vrouwen Rugby in Engeland, dat plaatsvindt in 2025. Kortom, Coco’s sportieve carrière is een groot avontuur en de verwachtingen zijn hooggespannen!
Voir cette publication sur Instagram
Meer plek voor de dames, SVP
Een dapper parcours evenwel, want de jonge Nederlandse weet nu al dat ze als vrouw waarschijnlijk nooit van de sport zal kunnen leven. Dit in tegenstelling tot mannelijke rugbyspelers in Frankrijk. Coco: “Daarom volg ik ook nog een opleiding Business Management, ik moet een deur openhouden voor andere mogelijkheden. Dat voelt niet altijd eerlijk. Vrouwelijke rugbyspelers beoefenen deze sport met net zoveel passie en inzet als de mannen. Vrouwenrugby bevindt zich op een uitstekend niveau, maar wat helaas nog achterblijft is de bijbehorende media-aandacht, de sponsoring en daardoor ook onze honorering. Dat is natuurlijk jammer en ik hoop dat ik nog kan meemaken dat daar verandering in komt.”
Rugby: geliefde sport in Frankrijk
In Zuidwest-Frankrijk is rugby een heel belangrijke sport. Er zijn 1.630 Franse rugbyclubs en een half miljoen geregistreerde spelers. Het is echt een familiesport grappig genoeg: jong en oud zit in de tribunes te kijken naar stevige worstelpartijen. Maar de sport is vanouds ook omgeven door een hoog fairplay-gehalte. Zoals een Engels gezegde beweert: ‘Rugby is een hooligan-sport voor gentlemen, voetbal een gentleman’s sport gespeeld door hooligans’. Coco: “Mijn vader is dol op die uitdrukking, haha!”
Benieuwd hoe het Coco verder vergaat? Volg haar op Instagram!
Voir cette publication sur Instagram
Lees ook: Domaine des Agnelles, de B&B van de ouders van Coco
Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Coco Lindelauf (Instagram) en Laurent Bonnet
Geen reacties