Ik moet opschieten, want om 17.00 uur begint mijn workshop macarons in het hoofdgebouw van Galeries Lafayette, La Coupole. Rondlopen over elke etage van dit warenhuis is een klein feestje. Zo wil voor het thuisfront die prachtige koepel fotograferen, neem ik alvast een avant-goût bij de Pierre Hermé macaron corner op de 1e etage en blijf ik net iets te lang hangen op de afdeling ReStore op de 3e verdieping. Hier kun je luxe vintagekleding, -tassen en -accessoires kopen, hoe bijzonder is dat!
Gelukkig is de workshop op dezelfde etage en kom als laatste binnen, waarbij ik in vloeiend Engels wordt ontvangen door chef-patissier Joanna. De ruimte is groot en modern. Het lijkt meer op een trendy loungekamer dan een keuken. Maar de geur uit de oven en 18 hoge tafels met keukengerei verraden dat het nu tijd is mij en nog 17 andere fijnproevers uit allerlei landen de in’s en out’s van het macaron maken te leren in anderhalf uur tijd.
Goed voorbereiden én precies zijn
Joanna maant ons eerst naar een grote tafel, waarop ze alle ingrediënten en apparatuur voor de bereiding van het meringuebeslag heeft klaargezet. In klare taal legt ze uit hoe belangrijk het is om alles goed voor te bereiden; zo moeten de eieren echt op kamertemperatuur zijn en dien je alle hoeveelheden exact af te wegen. Ook is het belangrijk om niet te kort en niet te lang te mixen, evenals de volgorde waarmee je ‘droge’ ingrediënten (amandelmeel, suiker, eventueel cacaopoeder) toevoegt.
Slimme trucjes
Klinkt ingewikkeld maar de chef laat ons dé trucjes zien waarmee je kunt controleren of je door kunt gaan naar de volgende fase, totdat het beslag uiteindelijk geschikt is om op een bakplaat te spuiten. Zo leren wij termen als macaronage en piping. Wat dat laatste betreft geeft Joanna ons zeer welkome tips over hoe de spuitzak te hanteren en ervoor te zorgen dat je een serie gelijkmatige toefjes produceert.
We krijgen allemaal de gelegenheid om het zelf uit te proberen en in de praktijk blijkt dat het spreekwoordelijke ‘oefening baart kunst’ hier volledig van toepassing is. Ook geeft de chef aan hoe je het beslag kunt verrijken met bijvoorbeeld cacao of pistache of een andere kleur of smaak. Als de bakplaat volledig is gevuld met de macarons-to-be, geeft ze er een klap onder om zo lucht uit het beslag te halen. En hiermee is deze fase voorlopig afgerond, want het beslag moet eerst een half uurtje ‘drogen’ voordat het in de oven gaat.
Ook macarons leren maken bij Galeries Lafayette? Zie onze lezersaanbieding onderaan!
De vulling
Het tweede deel van de workshop stortten we ons op de vulling van de macaron. Noem het de kers-tussen-de-taart en qua smaak zijn hiervoor talloze varianten te bedenken. Deze les houden we het bij een chocolade ganache en een pistache vulling. Joanna voorziet ons van alle benodigde ingrediënten en mengen maar! Het jongste lid van de groep gaat er helemaal in op. Dan volgt het vullen van de macarons. Ook weer met behulp van een spuitzak. Een secuur werkje waarbij ze ons ook weer tijdens het proces een paar handigheidjes laat zien, zoals het ‘sandwichen’ van de macarons.
Koekjes van eigen deeg
Jeetje, dan is het zo maar anderhalf uur later. Trots toon ik het resultaat: 4 zelfgemaakte macarons! We krijgen een chic doosje om onze eigen culinaire kunstwerkjes mee naar huis te nemen. En uiteraard het volledige recept inclusief het stappenplan. Ik kan de verleiding niet weerstaan om er al een te proeven. Mmm, de rest bewaar ik voor in de trein terug naar Amsterdam met de Eurostar. En note to self: zo mogelijk thuis proberen!
Conclusie: de workshop macaron maken van Galeries Lafayette is heel visueel en wordt in goed Engels uitgelegd. Je krijgt meteen een beeld van het hele proces en ze geeft tal van nuttige tips die o zo fijn zijn om te weten. Ontzettend leuk om te doen met vrienden/vriendinnen of met het gezin!
Macaron-workshop praktisch
– Elke maandag, dinsdag en vrijdag zijn er ‘s morgens en ‘s middag macaron- workshops in warenhuis Galeries Lafayette. Kijk op deze kalender voor de beschikbaarheid en reservering.
– De workshop wordt volledig in het Engels gegeven. Vooraf reserveren is noodzakelijk.
– Per workshop zijn er maximaal 18 deelnemers, vanaf 12 jaar
– De prijs bedraagt €55 maar voor lezers van frankrijk.nl geldt een korting; zie onder.
– Er zijn ook familieworkshops op woensdag geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Prijs 5 tot 12 jaar €18, vanaf 13 jaar en volwassenen €55.
– Alle benodigde keukenattributen zijn aanwezig.
– Ben je de enige in je reisgezelschap die deelneemt? Er is een zithoek voor de ‘achterblijvers’ in dezelfde ruimte.
Locatie: Galeries Lafayette, gebouw La Coupole, 3e etage (naast de Restore-afdeling) op 40 Boulevard Haussmann in Parijs.
Lezersaanbieding: 10% korting op workshop macarons maken bij Galeries Lafayette
Voor de lezers van frankrijk.nl geldt een korting van 10% op bovengenoemde prijzen: gebruik bij online reservering de code FRANKRIJK.
LEES OOK:
De culinaire warenhuizen van Parijs
Bekende Franse modemerken
Parijs: 10 dingen om te doen de herfst
Parijs met tieners: 22 leuke tips
Tekst en beeld: Josee Schouten, coverbeeld Depositphotos.com
Geen reacties