Paula Ingelse en Willem le Nobel wonen met hun kinderen aan de rand van een boerendorp in de Limousin. Zij bouwden daar als gezin een nieuw leven op en zijn de trotse eigenaren van vakantiedomein Le Mas d’en Haut.
Toen Paula en Willem in 2009 naar de Limousin verhuisden, kenden ze binnen korte tijd het hele dorp waar ze gingen wonen. Willem: “Wij kwamen hier met 3 jonge kinderen en het doel hier een nieuw leven op te bouwen. Dan spreekt het vanzelf dat je Frans spreekt, je aanpast zonder je eigen charme te verliezen en dingen deelt met de mensen die er al wonen.” Het goede contact met de buren hielp vanaf het begin bij het omschakelen van drukke banen en scholen in de Randstad naar een ander leven op het Franse platteland.
Het mooie met wingerd begroeide landhuis dat ze kochten had namelijk eerst nog flink wat liefde nodig en ook het grote terrein rond de hoeve vroeg om een nieuwe bestemming. Die nieuwe invulling is er ruimschoots gekomen. In een boerderijtje en een boerenschuur naast hun huis bouwden Willem en Paula 3 ruime gîtes en in de tuin staan 6 safaritenten met eigen keuken en door Paula verzamelde brocante-meubels.
Hoe zijn jullie in de Limousin verzeild geraakt?
Willem: “We kenden de Creuse al omdat we er zelf een aantal keren hadden gekampeerd. Toen we hier wilden komen wonen, zochten we een groot huis met een ruim terrein en bijgebouwen dat aan een dorp grensde en aan de andere kant profiteerde van de weidsheid van het platteland. Ook wilden we iets dat op ongeveer 8 auto-uren van Utrecht lag, omdat we ons vakantiedomein wilden richten op gezinnen met jonge kinderen.”
Wat is er fijn aan de Creuse?
“De Creuse is nog zo authentiek Frans. Het heeft een coulisselandschap met heggen en eiken tussen kleine percelen waarop Limousin- en Charolais-runderen grazen. Een uniek landschap met een schone lucht, want de Creuse heeft geen fabrieken. Het is een ideale streek voor mensen die niet van massavertier houden maar ondanks de relatieve onbekendheid is er hier genoeg te doen.”
Wat zijn de leukste bezienswaardigheden in jullie omgeving?
“Op nog geen kilometer van ons domein ligt er een enorm groot meer, l’Etang des Landes. Het is een vogelreservaat en in een bezoekersgebouw is er een permanente expositie over wat er allemaal te zien is. Erg leuk zijn ook de Pierres Jaumâtres, enorme zwerfkeien op een heuveltop met een mooi klimpark erbij. Een andere favoriet is La Ferme des Clautres, een leuke boerderij om te bezoeken met kinderen. Ook kun je hier op het platteland en over het dichtstbijzijnde Plateau des Millevaches prachtige wandel- en fietstochten maken.”
Wat komt er op tafel in de Creuse?
“Je hebt hier de creusois een hazelnotencake, de pâté de pommes de terre, een lekkere aardappeltaart en verder komt het beste rundvlees uit deze omgeving: de Limousin-rassen. In onze table d’hôtes serveren we heel veel verschillende gerechten. Altijd voor, hoofd en na en zo veel mogelijk uit eigen tuin, biologisch en lokaal. We koken altijd met verse producten en alles is huisgemaakt.”
Schoolgaande kinderen; hoe gaat dat?
“Toen we hier net kwamen wonen wandelden onze drie kinderen gewoon naar de dorpsschool. Intussen zit de oudste (15 jaar) intern op het lycée en komt alleen tijdens de weekenden en vakanties naar huis. De andere twee maken lange dagen op het collège en nemen daarvoor de schoolbus. Het schoolsysteem is strenger en ouderwetser, er is geen onderhandelingscultuur (red: lees ook Franse schoolverschillen) maar onze kinderen varen er goed bij. Gelukkig kunnen ze hier ook naar hartenlust hun sporten beoefenen en muziek maken. De kinderen gaan zodra het maar even kan naar buiten, de natuur in, om spannende dingen te beleven.”
Het echte buitenleven?
“Precies, zo slapen ze graag met de hond in hun zelfgemaakte hut in ons bos. Gaan naar riviertjes om te zwemmen of om rivierkreeftjes te vangen… Onze kinderen malen niet om een spelcomputer of tablet want het echte buitenspelen zoals wij dat vroeger allemaal deden is veel interessanter. Dat bracht ons trouwens op het idee om Stoere Gezinnen Weken te organiseren in de mei- en pinkstervakantie. Zodat gezinnen dat spannende gevoel samen kunnen ervaren. Een succes! Van klein tot groot, heeft enorm mooie herinneringen aan onze ‘SGW’s!”
In welk opzicht zijn jullie het meest verfranst?
“We eten warm tussen de middag, soms met een glaasje wijn. We kussen iedereen 2 keer bij het groeten. We hebben een moestuin en kippen. We praten met Fransen comme il faut: discreet en liever niet over politiek en geloof. En we rekenen met Fransen direct af op het terras. Geen idee waarom eigenlijk… Nederlanders en Engelsen betalen pas vlak voordat ze vertrekken. Maar Franse klanten staan meteen klaar met hun portemonnee als je hun drankje of sandwich serveert.”
Wat moet je zeggen tegen een local uit de Creuse als je een goede beurt wilt maken?
“Nodig ze uit voor het apéro en vraag ze naar de jacht of over voetbal!”
LEES OOK:
Oradour-sur-Glane, een dorp met een verleden
8 prachtige stille Franse streken
Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: CC/Mas d’en Haut
Geen reacties