Tv-kok John Gerdsen is gek op de Franse keuken en maakt de lekkerste moderne variaties op klassieke streekgerechten. Zoals deze tarte tatin, maar dan met gewelde abrikozen. Zoooo lekker en minder moeilijk dan je zou denken!
John Gerdsen is de Frankrijk-kok bij 24Kitchen en via deze populaire kookzender begeleidt hij via tablet of smartphone menig kookliefhebber in de keuken naar culinaire hoogstandjes. Voor zijn net verschenen boek Bon Appétit. Genieten van de Franse keuken goot hij klassieke Franse gerechten in een modern jasje. Met de lezers van frankrijk.nl deelt hij deze maand een paar creaties uit zijn boek.
Na de herfstsalade met eend vooraf, een eigentijdse blanquette de veau als hoofdgerecht, zie hier het dessert: een tarte tatin ‘à la Johnnie’, in 15 overzichtelijke stappen!
Tarte Tatin van abrikoos met crème fraîche
4 personen circa 45 minuten + 20 minuten wachttijd
Ingrediënten
Gewelde abrikozen
– 250 g gedroogde abrikozen
– 150 ml vanillesiroop
– 50 ml water
Karamel
– 300 g suiker
Tarte tatin
– 2 takjes tijm
– 4 plakjes bladerdeeg
– 1 ei
– 100 g geschaafde amandelen
Serveren
– 150 ml crème fraîche
– 1 vanillestokje
– 4 bollen vanille-ijs
– 4 takjes verse munt
Extra nodig: 4 kleine taartvormen (10 cm doorsnede)
Bereiding
1- Wel de abrikozen een dag van tevoren in vanillesiroop met water.
Karamel
2- Verwarm een pan en karamelliseer de suiker beetje bij beetje tot de suiker lichtbruin
3- Schenk de karamel in de 4 kleine taartvormen.
Tarte tatin
Verwarm de oven voor op 180 ºC.
4- Hak de tijm fijn en strooi op de karamel.
5- Leg de abrikozen in een vergiet en laat goed uitlekken. Halveer de abrikozen.
6- Verdeel de abrikozen over de karamel.
7- Rol de bladerdeegplakjes licht uit tot de plak rondom een centimeter groter is dan de bakvorm.
8- Prik het deeg gelijkmatig in met een vork en drapeer het deeg over de abrikozen.
9- Splits het ei en lak het bladerdeeg af met eigeel.
10- Bak af in circa 20 minuten en keer de taartjes direct voorzichtig om als ze uit de oven komt.
11- Verwarm een koekenpan en rooster de amandelen goudbruin.
12- Halveer de vanille over de lengte en schraap het merg eruit.
13- Voeg dit toe aan de crème fraîche en roer goed door.
Serveren
14- Serveer de tarte tatin lauwwarm met een bol vanille-ijs, vanille-crème fraîche en verse munt.
15- Bestrooi met de geroosterde amandelen.
Tip van John!
Je kunt natuurlijk ook zelf vanillesiroop maken waar de abrikozen in kunnen wellen. Breng een gelijke hoeveelheid water met suiker aan de kook. Halveer een vanillestokje over de lengte en schraap het merg eruit, voeg dit toe aan de suikersiroop en laat het mengsel afkoelen.
Bon Appétit, genieten van de Franse keuken, 200 blz, € 24,95, ISBN 9789045206561, Karakter Uitgevers.
Te koop in de boekhandel of via Bol.com. Wil je het kookboek met een een persoonlijke boodschap van John, ga dan langs bij Zaamen, Nieuwe Gracht 3, 2011 NB Haarlem.
Geen reacties