Zuid-Frankrijkkenner Cathelijne van Vliet was op doorreis in Limoges en ontdekte dat de hoofdstad van de Limousin meer te bieden heeft dan het ragfijne servies waar de stad zo beroemd om werd. Ze stuurde ons 5 verrassende tips.
1. Niet-oubollig porseleinmuseum
Limoges associeerde ik met touringcars vol oudere dames op zoek naar fragiele schoteltjes met gouden randjes. Ik begon bij voorbaat te gapen bij de gedachte aan een bezoek aan het porseleinmuseum. Maar de Manufacture Bernardaud bleek een interessante kruising tussen een museum, expositie en fabriekswinkel. Ik vluchtte wel weg van de te gedetailleerde uitleg over hoe porselein gemaakt wordt, maar het was leuk om te ontdekken dat de meest chique restaurants ter wereld servies uit Limoges gebruiken. Het bekendste restaurant van Abu Dhabi wil blingbling zilver met bubbeltjes en Gritti Palace in Venetië kiest voor romantisch lichtblauw.
In de expositieruimten kun je geïntrigeerd rondlopen langs de bizarre kunstwerken van porselein en de fabriekswinkel verkoopt strakke sieraden en lampen. Toch nog even heel in het kort: waarom juist in Limoges? Doordat in de 18e eeuw in de omgeving van Limoges zulke bijzondere zuivere klei gevonden werd dat hier het meest verfijnde porselein van Frankrijk gemaakt kon worden: zo fijn dat het bijna doorschijnend is. Naschrift: tegenwoordig zijn er rondleidingen in de Manufacture Bernardaud, in Frans én Engels
2. Het lekkerste vlees van Frankrijk
Het vlees van de roodbruine Limousin-koeien is spectaculair lekker. Dat komt doordat de meeste koeien hier hun hele leven (tot circa 6 jaar) in de wei staan en geen stress kennen. Dit leerde ik in restaurant La Table du Convent, een van de beste van de stad: open keuken, het malste vlees mogelijk gebakken in een vuuroven en hippe bediening in dito interieur. Ook een mooie eetervaring hadden we in het vrolijke restaurant Le Bistro d’Olivier in Les Halles, de overdekte markthallen in Art nouveau-stijl. Je eet en proost er met vreemden aan lange tafels en na afloop ben je geen vreemden meer.
3. Een hippe slagerswijk
Waar vlees gegeten wordt, zijn slagers. Die verzamelden zich vroeger in het quartier de la Boucherie. De straatjes van deze wijk lopen bewust schuin naar beneden zodat het bloed makkelijk weg kon vloeien. Op de begane grond van zo’n 60 van deze idyllische huizen met houten gevels was een slachterij. Tegenwoordig zijn deze vervangen door leuke cafés, galeries, restaurants, interieurwinkeltjes en brocantes.
4. Het mooiste station van Frankrijk (volgens de Limougeauds zelf!)
Vanuit Paris-Austerlitz reisde ik in 3,5 uur naar Limoges Benedictins; een van de mooiste treinstations van Frankrijk. Het is in ieder geval een van de weinige stations waar je een speciale stationsrondleiding kunt boeken bij het Office de Tourisme. Geen wonder, het gebouw uit 1929 heeft zo’n hoge en mooie koepel en klokkentoren dat je er duizelig van wordt. De hal binnen is minstens zo imposant met de extravagante beelden en de glas-in-loodramen die niet zouden misstaan in een kathedraal.
5. Slapen bij een porseleinmaker
Net buiten de stad kun je logeren in de fijne chambre d’hotes in het 12e-eeuwse huis van porcelainier Gérard Chastagner. Hij vertelt onderhoudend over zijn vak, schenkt de kristallen glazen van zijn gasten bij na elke slok en zijn vrouw Mady zorgt intussen voor een geweldige maaltijd. Drie kamers met antiek en een rustgevende sfeer, een fijne tuin en tweedaagse cursussen voor als je wilt weten of het nou moeilijk is zo’n bijna doorschijnend bordje zelf te maken. Vanaf €90 (2-pers.kamer).
Meer informatie: www.limoges-tourisme.com
Reisjournaliste Cathelijne van Vliet heeft 15 jaar in Nice gewoond en zij kent de Provence en de Côte d’Azur als geen ander. Tegenwoordig is ze hoofdredacteur van het kwartaalblad Leven in Frankrijk.
LEES OOK:
Oradour-sur-Glane, dorp met een oorlogsverleden
Mooie dorpen en steden langs de Franse snelweg
Tekst: Cathelijne van Vliet Fotografie: Gabriela Hengeveld
Geen reacties