Saint-Claude is de bakermat van de Franse pijpindustrie. Onze tip: ga in dit dorp niet naar het Musée de la Pipe, maar rechtstreeks naar het atelier van de jonge pijpenmaker Sébastien Beaud.
Via een lange gang en een trap komen we in het atelier van Pipes Genod. Het lijkt wel alsof we een eeuw terug in de tijd stappen; op het eerste gezicht een ongeorganiseerd zootje. Dit is de werkvloer van Sébastien en zijn partner Jessica, die hier op nog ambachtelijke wijze jaarlijks zo’n 2.000 pijpen maken. Van klassieke modellen tot fashionable uitvoeringen. Gemaakt op machines uit de 19e eeuw.
Jong geleerd..
Als kind was Sébastien al gek op hout bewerken. Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij als jonkie het métier van pijpenmaker wilde leren. Als jonge twintiger ging hij in de leer bij maître pipier Genod, een van de veteranen in het vak. Toen die in 2006 de pijp aan Maarten gaf nam Sébastien het atelier over. En hij heeft er zichtbaar plezier in als hij ons meeneemt voor een rondleiding over de werkvloer.
Hout dat niet brandt?
Getooid met een blok hout lopen we naar de 1e ruimte met machines. Nu zijn wij misschien een beetje blond, maar bij ons rijst meteen de vraag hoe je nu een houten pijp kunt maken, terwijl daar straks tabak in ligt te smeulen. “Bonne question!,” antwoordt Sébastien (oef!). Het enige hout dat geschikt is voor pijpbewerking blijkt het wortelhout te zijn van een heidestruik (bruyère), die groeit langs de kust van de Middellandse Zee. Alleen dit hout voldoet aan de 2 essentiële criteria: het is brandwerend én het is geurvrij.
Meer dan 15 handelingen voor een goeie pijp
Dat het maken van een pijp niet simpelweg een kwestie is van een malletje kiezen, hout uitfrezen en mondstukje eraan zetten, leren we tijdens de rondleiding. Voor het maken van een perfecte pijp zijn wel 50 handelingen nodig. Die bovendien zorgvuldig moeten worden uitgevoerd. Iets te veel bijschaven en opschuren en je kunt opnieuw beginnen. We zijn vooral onder de indruk van het polijsten, een vaardigheid waarin zijn hoogblonde vriendin Jessica zich heeft gespecialiseerd. Onderstaand filmpje geeft een goeie impressie van het proces.
Tot slot hebben we nog een brandende vraag aan Sébastien: of hij zelf ook pijp rookt. “Eh oui”, roept hij enthousiast “alleen op de zondagmiddag. Want pijproken doe je voor de pure ontspanning. Daar moet je tijd voor nemen om van te genieten!”
Het atelier van Sébastien, Pipes Genod, kun je bezoeken van maandag tot vrijdag tussen 9.00-11.30 uur en 14.00-18.00 uur. Kosten voor de rondleiding €2,50 p.p. Adres zie linksboven. Meer informatie.
P.S. Eenmaal thuis heeft Carole – met instructies van de buren – de pijp officieel getest en goedgekeurd!
LEES OOK:
Reisreportage Juragebergte: 6 verrassende bezoektips
Bijzondere slaapadressen in de Jura
Uren zoet in La Saline Royale, zoutziederij in de Jura
Geen reacties