1. Saint-Marcellin
Goddelijk kaasje uit de Dauphiné (een streek in de omgeving van Grenoble) dat zowel zacht en romig als karaktervol van smaak is. Wordt altijd verkocht in een aardewerken of plastic schaaltje want dit is het type kaas dat wegloopt zodra hij wat rijper is. Ook zalig: Saint-Félicien, ldie ijkt opt Saint-Marcellin maar iets milder is.
2. Ossau-Iraty
Schapenkaas uit de Pyreneeën – hard maar smeuïg – die je bij voorkeur eens ter plaatse proeft in een mooi Baskisch dorp, zoals Ainhoa of Sare. Daar krijg je ‘m gegarandeerd met een klodder zwarte kersenjam erbij en dat is een zalige combinatie.
3. Livarot
Gewassen korstkaas uit Normandië die een flinke aanslag pleegt op je koelkast, want elke keer als de deur opengaat lijkt het alsof er 10 koeien naar buiten willen. Maar oh, wat is deze fromage die ontbering waard. De smaak is overigens iets milder dan de geur doet vermoeden, maar dat geldt voor veel stinkkazen.
4. Beaufort
De koning van de Alpenkazen, samen met comté, abondance en tomme de Savoie. De volle, notige smaak van beaufort is altijd al om te zoenen, maar het nec plus ultra is de Beaufort d’Alpage: beaufort gemaakt van de laatste zomermelk die in het voorjaar op de markt komt, na 6 maanden rijpen.
Lees ook: Top 7 kaasplankmissers
5. Morbier
Halfharde kaas uit de Jura met een zwart streepje as. Pittig aroma dat doet denken aan hazelnoten en een vers gemaaid gras. Drink er een glas gewürztraminer bij en je voelt je acuut gelukkig.
6. Epoisses
Geliefde welriekende roodkorst uit de Bourgogne, die tegenwoordig ook bij veel Nederlandse kaaspecialisten te vinden is. Veel Fransen zweren bij het merk Berthaut, omdat hun ouders dat ook al kochten. Maar er zijn ook andere interessante ambachtelijke merken die (in tegenstelling tot Berthaut) wél nog met rauwe melk werken.
Lees ook: 10 manieren om brood te kopen in Frankrijk
7. Brie de Melun
Wie een mooie rijpe, smeuïge AOP Brie de Melun op de kop weet te tikken zal zich voor eeuwig verzoenen met brie. Want door de laffe brie die wij in het Nederlandse koelvak aantreffen, was het toch een beetje de risee van de Franse kazen is geworden. Een ambachtelijk Brie de Meaux mag ook, maar de Melun is wat sterker van smaak en is daardoor het verste verwijderd van vlakke supermarktbrie.
Brie de Meaux (links) en brie de Meaux (rechts)
Lees ook: 20 weetjes over Brie, de koning van de Franse kazen
8. Crottin de Chavignol
Er zijn natuurlijk veel andere geitenkazen uit de Loirevallei die je ook geproefd moet hebben (zoals Valançay, Selles-sur-Cher en Sainte-Maure, zie nr. 14) maar de kleine ronde crottin de Chavignol uit de Cher is wel een klasse apart. Met zijn stevige korst, zachte binnenkant en een echt rustieke smaak.
Lees ook: Top 7 grootste kaasplank-blunders
9. Banon
Banon uit de Provence ziet er prachtig uit, want deze geitenkaas is eerst gewassen in eau-de-vie en daarna gerijpt in een kastanjeblad. Dat blad geeft extra smaak mee aan de kaas die van zichzelf ook al tamelijk kruidig is.
10. Roquefort
Roquefort, die ken je natuurlijk… maar ook deze? Maison Carles maakt de allerlaatste echt ambachtelijke roquefort, alle andere huizen zijn opgekocht door twee bekende Franse merken. Dit kleine familiebedrijf krijgt nog elke dag verse schapenmelk aangeleverd van geselecteerde boeren in de omgeving. Enkele goed gesorteerde Nederlandse kaasboeren (zoals Kef in Amsterdam en Bourgondisch Lifestyle in Haarlem en Beverwijk) hebben ‘m.. Koop maar eens een stuk en denk bij het proeven even aan ons. C’est quelque chose, hein?
11. Saint-Nectaire
In de Auvergne zit het helemaal goed wat betreft kazen. Toppers zijn onder ander salers, cantal, bleu d’Auvergne en fourme d’Ambert. Maar we geven hier de eer aan: Saint-Nectaire. Een pracht van een halfharde kaas van rauwe koemelk, uit de groene omgeving van de Mont-Dore, waar de dieren op bergweiden vol bloemen en kruiden grazen. Wat ‘m zo lekker maakt? Een Saint-Nectaire heeft een mollige textuur en een romig, kruidig en zelfs een tikje fruitig aroma.
12. Comté
Josee en Carole maakte vorig jaar een rondreis door de Jura en brachten daar een bezoek aan een fort waar duizenden comtés liggen te rijpen. Veel Nederlandse Frankrijkgangers zijn gek op deze harde kaas, die een bijzonder fruitige smaak heeft en lijkt op gruyère. Haal ‘m bij de kaasboer of op de markt: niets te maken met de supermarktvariant.
13. Chaource
Een witschimmelkaasje uit dezelfde familie als brie en camembert. Chaource, uit de Champagne-Ardennen, krijgt vooral als hij iets ouder is een heerlijk complexe smaak.
14. Sainte-Maure-de-Touraine
Bekende cilindervormige geitenkaas met een aslaagje uit de Loirevallei. In de ‘echte’ Sainte-Maure hoort een rietje van stro te zitten, dat geeft de kaas stevigheid. Deze kaas is zacht, smeuïg en relatief zacht van smaak, al geeft het as- met zoutlaagje extra karakter.
15. Langres
Dit pittige roodflora kaasje uit de Champagnestreek is familie van de époisses en de munster. Penetrante geur dus, maar minder zachter van smaak dan de époisses. In het kuiltje boven in de kaas gieten de locals soms een scheutje marc de Bourgogne of zelfs champagne, dat vervolgens langzaam in de kaas trekt!
Welke extreem lekkere Franse kaas hoort volgens jou ook nog thuis in dit rijtje?
LEES OOK:
Zo maak je de perfecte kaasplank
20 weetjes over brie
Franse stokbrood-etiquette
De 10 ergste Franse stinkkazen
Tekst: Nicky Bouwmeester Foto’s: Depositphotos;com, Nicky Bouwmeester (livarot, saint-marcellin, brie), Crottin de Chavignol (Sunny Ripert), Banon (Stijn Nieuwendijk van Wat aten zij?), Epoisses (CC/K.Zuma), Beaufort, comté (CC/traaf), Langres (Unsplash – Jez Timms), Chaource (Wikipedia).
Toon -
Leerzaam