Juni 2013 opende het langverwachte Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerrannée (MuCEM). Het was bedoeld als kroonjuweel van Marseille als Culturele hoofdstad van Europa in dat jaar, en het werd meteen een van de hotspots van de stad. En dat heeft niet alleen met de kunstcollectie te maken. Veel van de buzz rond het MuCEM heeft te maken met het intrigerende gebouw dat de Frans-Algerijnse architect Rudy Ricciotti neerzette op een golfbreker voor de ingang van de oude haven van Marseille.
Frans-Algerijnse architect Rudy Ricciotti
Het ontwerp dat er vanaf een afstand streng en stoer uitziet, krijgt een zachtere uitstraling zodra je dichterbij komt. Dat laatste komt vooral door het subtiele ‘kantpatroon’ in de betonnen gevel waarmee Ricciotti verwijst naar de moucharabieh, de traditionele Arabische zonweringen met kleine gaatjes. Het effect is spectaculair, want als je op een zonnige dag door de glazen gangen langs de buitengevel loopt, vallen er elegante schaduwpatronen voor je voeten.
Zoals de architect het graag wilde, kunnen ook niet-museumbezoekers hier rond en over het gebouw slenteren en genieten van het uitzicht. Overal zijn prachtige doorkijkjes op zee en op Marseille. En op het grote dakterras kun je er zelfs even bij gaan liggen op een van de publieke ligstoelen.
Museum met zeezicht
Ook de binnenkant van het grote museum is opvallend, zowel qua interieur (licht en ruimtelijk) als de manier waarop de vaste collectie is gepresenteerd. Want hoewel de 4 hoofdthema’s van het MuCEM een beetje schools klinken (graan, burgerrechten, ontdekkingsreizen en religie van de gebieden rond de Middellandse Zee) is de uitvoering verrassend.
Historische voorwerpen en bustes uit de Oudheid worden namelijk afgewisseld met moderne kunst en eigentijdse filmpjes rond hetzelfde thema. Dat maakt het geheel niet altijd even makkelijk te begrijpen, maar het zorgt wel voor een boeiende mix. Op de tweede verdieping van het museum zijn de tijdelijke exposities, zoals begin volgend jaar een tentoonstelling over carnavalstradities in verschillende mediterrane landen.
Over het water naar het oude fort
Vanuit het vierkante hoofdgebouw van het MuCEM, J4 geheten, voert een lange smalle loopbrug naar de oude fort Saint-Jean. Dit 16e-eeuwse monument was voorheen gesloten voor publiek, maar nu kun je van dichtbij naar de mooie oude muren kijken en rondlopen tussen sinaasappelboompjes in een moderne variant op een mediterrane tuin. Meer informatie over het MUCEM: www.mucem.org
Origineel! Tot 9 december 2024 is de tijdelijke tentoonstelling PARADIS NUDISTES. Op één avond per maand mogen naturisten deze expositie of de rol van naaktheid in Zuid-Europese kunst helemaal bloot bezoeken!
Vanaf het fort voert een tweede loopbrug naar een van de oudste wijken van Marseille, Le Panier. Of je loopt de andere kant op naar nog zo’n iconisch monument in Marseille: de Cathédrale de la Mejor.
Nieuwe buurman met net zoveel allure: De grotten van Cosquer
En daar blijft het niet bij. Sinds 2021 heeft het MuCEM een net zo spectaculaire buurman gekregen, want ook het gebouw van Les Grottes de Cosquer, waarin een volledige reconstructie is te zien van deze in de jaren ’60 ontdekte zeegrot. Die had opvallende prehistorische tekeningen: want er leefden in de prehistorie blijkbaar pinguïns in dit gebied! Een bezoek waard: lees Josee’s ervaringen en vind ook andere tips voor Marseille.
LEES OOK:
10x zien & doen in Marseille
Het mooiste van de Bouches-du-Rhône
Slapen in Marseille: bijzondere hotels & B&B’s
De prachtige calanques rond Cassis en Marseille
Foto’s: MuCEM/Agnes Melloni (interieur), Depositphotos en Josee Schouten
Geen reacties