Croque-monsieur
Ach ja, we weten het wel. Het is maar een veredelde tosti en in Nederland zijn ze minstens zo lekker. Maar er is iets met dat plakkerige witte brood, de bechamel en royale portie gesmolten kaas die maken dat we dit oer-bistrogerecht altijd willen scoren in Parijs.
Tarte au citron meringuée (citroentaart)
Citroentaartjes vind je bij alle patisseriewinkels in Parijs, in alle formaten en met of zonder meringue (schuimlaag). Puristen eten ze zonder maar als we toch zondigen, dan ook meteen goed graag. Zoals bij Le Loir dans la Theière, een studentikoze theesalon in de Marais (Rue des Rosiers) waar de laag meringue minimaal 10 centimeter hoog is. Geen grapje.
Soupe à l’oignon (uiensoep)
Er zit groente in. Da’s waar. Maar verder ook aardig wat boter en vééél gegrilde kaas, als het tenminste om een echte gratinée gaat. En man oh man, wat kan het ook schelen. Uiensoep hoort bij Parijs zoals een pastis bij Marseille. Getest en heerlijk bevonden bij de bekende brasserie Au Pied de Cochon, niet ver van Les Halles.
Chocolademousse
Liefhebbers krijgen bijna een beroerte als ze de volgestouwde vitrine zien van Chapon. Een heuse bar à mousses aux chocolats waar 6 varianten van het chocoladedessert wachten om in bakjes geschept te worden. Gewoon overdag, alsof je een ijsje bestelt. Chapon heeft zulke bars in de Rue du Bac en Rue de Saint-Sulpice (Saint-Germain) en op Avenue Mozart (16e).
Crêpes
Op een terrasje of beter nog: gewoon uit de hand, terwijl je in een mooi park zit. Er zijn bijna overal crêpebakkers op straat te vinden in Parijs. Let alleen op of de crêpes ook echt vers gebakken worden waar je bijstaat (en niet alleen maar opgewarmd op de plaat). Wil je erbij aan tafel zitten? Lees ook: De beste crêperies van Parijs
Oesters
Oesters zijn eigenlijk geen guilty pleasure te noemen, want supergezond en met weinig calorieën (lees ook: 20 dingen die je moet weten over oesters). Maar ja, dat mandje vol heerlijk pain de seigle (brood met rogge) ernaast. Dat je wel moét besmeren met dikke lagen gezouten boter. En die glazen witte wijn erbij, want ‘vis’ hoort te zwemmen, afijn…
Macarons
We gaan geen ruzie maken over wie nou de lekkerste maakt, er zijn zoveel macaronkunstenaars in Parijs. Pierre Hermé, Ladurée, Jean-Paul Hévin… Maar wij zondigen het liefst bij Gérard Mulot in Saint-Germain (Rue de Seine), waar je smaken vindt als peer-karamel, passievrucht-basilicum en aardbei-maanzaad.
Lees ook: Zelf macarons leren maken in Galeries Lafayette in Parijs
Vietnamese Bo Bun
Vietnamees is voor de Fransen wat Indonesisch is voor Nederlanders. Een kans om te grijpen dus in Parijs, waar de keuken van de Franse ex-kolonie goed vertegenwoordigd is. Proef gevulde lotusbladen, rijstcrêpes met paddestoelen, Pho-soep of de klassieke Bo Bun, met veel verse kruiden maar ook veel stukjes gefrituurde loempia. Een van onze favoriete adressen daarvoor blijft het fijne ‘Bonjour Vietnam’ in het Quartier Latin (Rue Thouin).
Croissants
Op bijna elke straathoek van Parijs kun je krakend verse croissants (of erger nog: pains au chocolat) kopen bij de bakker. Ruim 400 calorieën per broodje, maar wie telt er nog? Bereid om een stukje om te lopen voor extra lekkere exemplaren? Deze bakkers hebben een prijs gewonnen voor hun croissants
Broodje falafel in de Marais
Voor de beste falafel (gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten) van Parijs ga je het best naar de Joodse wijk Le Marais. Het bekende L’As du Fallafel serveert hier rijkgevulde broodjes falafel). Maar als het daar erg druk is, dan is Chez H’Anna (ook in Rue des Rosiers) een goed alternatief. Er zijn overigens ook veel goede Libanese restaurants in Parijs, daar hebben ze ook vaak falafel en overheerlijke mezze. Moeilijk om niet te veel van te eten!
Steak tartare & frites
Het hoeft niet al te vaak, maar af en toe wel erg lekker, zo’n rauwe steak tartare. Mits goed bereid. Uitkijken dus naar een tartare de bœuf au couteau. Die zijn niet door de gehaktmolen gehaald, maar met een mes fijngesneden. In enkele restaurants zijn ze aangeprezen als afkomstig van Desnoyer, de beste slager van de stad. En ja die frites, die moeten er echt bij.
Eclairs
Kleine kunstwerkjes zijn het, die je allemaal vanachter het glas toelonken. “Eet mij, en mij… ” Een gewone goed gemaakte chocolade- of koffie-éclair van de bakker op de hoek is vaak al spectaculair lekker. Eclair de génie doet daar nog een schepje bovenop. Létterlijk, want alle éclairs zijn daar bestrooid met nootjes, suikergoed, chocolade of merengue.
Andere favoriete eetzondes in Parijs: tarte tatin, ouderwetse chocolademelk, crème brûlée, ijs van Berthillon, escargots met veel kruidenboter, volle kaasplankjes en véél, heel veel vers stokbrood… Et pour toi?
Al onze Parijs-tips bijeen op je smartphone of tablet? Bestel ons nieuwe ebook Insidertips Parijs met kids & tieners, 60 pagina’s dik!
LEES OOK:
De beste patissiers van Parijs
Culi-warenhuizen in Parijs
Leuke hotels per wijk in Parijs
Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld Copyright: CC-BY Julian Walker (uiensoep), CC-Depositphotos(Bo Bun), CC-Depositphotos (citroentaart), CC-BY Nakayama (croissants), CC-Depositphotos (macarons), CC-Depositphotos (crêpe), CC-BY-ND NwongPR (steak tartare – frites), CC-Depositphotos (oesters), CC-Depositphotos (croque), CC-Roberto (chocolademousse)
Geen reacties