1. Het Louvre
Het best bezochte musea ter wereld heeft niet echt een introductie nodig. Met 14 km aan zalen is het Louvre een waar doolhof van kunst uit de antieke oudheid tot de 19e eeuw. Je kunt er oog in oog staan met topstukken als de Venus van Milo, de Niké van Samothrake of de Mona Lisa. Ook de collecties met Egyptische, Mesopotamische en Perzische kunst zijn indrukwekkend. Ga je met kinderen naar het Louvre, lees dan deze handige deze tips.
Collectie: antieke beschavingen tot Europese kunst uit 1848
Meer info & skip-the-line-kaartjes
2. Musée d’Orsay
Dit spectaculaire museum in een vroeger treinstation aan de Seine bevat een de grootste verzameling impressionistische schilderijen ter wereld. Met beroemde werken van Franse meesters als Manet, Monet, Cezanne, Renoir en Degas. Lees ook ons artikel over dit prachtmuseum
Collectie: schilder- en beeldhouwkunst van 1848 tot 1914
Meer info & skip-the-line-kaartjes
3. Centre Pompidou
Pompidou gaat inhoudelijk door waar Musée d’Orsay ophoudt. Je vindt in dit bekende en opvallend vormgegeven museum dus veel vroeg-moderne kunst van onder meer Picasso, Braque, Matisse, Van Dongen, Breton, Giacometti, Dubuffet en Mondriaan. Op de bovenste verdieping zijn er vaak goede exposities én je hebt er een prachtig uitzicht over Parijs.
Let op, het Centre Pompidou sluit van zomer 2025-2027 voor een grote renovatie, dus grijp nu nog je kans.
Collectie: moderne kunst van 1905 tot 1960
Meer info & skip-the-line-kaartjes
4. Musée Picasso
In het hart van de Marais staat het belangrijkste Picassomuseum ter wereld. In een prachtige 17e-eeuws herenhuis hangen duizenden werken van de Spaanse schilder, die tijdens zijn vruchtbaarste en meest vernieuwende jaren in Parijs woonde. Ook zijn er doeken te zien uit Picasso’s eigen kunstverzameling, van schilders die hij bewonderde zoals Cézanne, Degas en Matisse.
Collectie: grootste verzameling schilderijen van Picasso
Meer info & skip-the-line-kaartjes
5. Musée de l’Orangerie
In het park van de Tuilerieën is een vroegere wintertuin ingericht als museum. Je kunt er de Nymphéas, de bekende waterlelies van Monet zien, op meterslange doeken die hele zalen vullen. Bijzonder, zo groot en zo dichtbij! Daarnaast is er een sympathieke en overzichtelijke ex-privé-verzameling van kunst uit de 19e en begin 20ste eeuw, de collectie Walter-Guillaume. Met werken van Modgliani, Picasso, Degas, Douanier Rousseau en vele anderen. Denk aan vooraf reserveren en ga vroeg, want vooral de zalen met de waterlelies kunnen flink druk zijn.
Collectie: impressionisme en postimpressionisme
Meer info & skip-the-line-kaartjes
6. Musée du Quai Branly
Dit museum met wereldkunst is het geesteskindje van president Chirac. De collectie met met etnische kunst uit alle werelddelen trekt elk jaar meer dan 1 miljoen bezoekers. Het moderne gebouw aan de Seine met rode blokken en een met planten begroeide façade is ontworpen door architect Jean Nouvel.
Collectie: ‘primitieve’ kunst uit Afrika, Oceanië, Azië en Zuid-Amerika.
Website Quai Branly & skip-the-line-kaartjes
7. Musée Rodin
Vlak bij Invalides staat het museum van de 19e-eeuwse beeldhouwer Rodin. Ook voor mensen die niet heel bekend zijn met diens werk is dit een indrukwekkende plek, omdat een groot deel van de beelden zijn opgesteld in de mooie grote tuin rond de villa waarin het museum huist. Uiteraard zijn ‘Le Baiser’ en ‘Le Penseur’ hier te zien. Lees ook ons artikel over het Rodin Museum
Collectie: 7.000 beelden en tekeningen van Auguste Rodin (1840-1917)
Meer info & skip-the-line-kaartjes
8. Fondation Louis Vuitton
In het Bois de Boulogne ligt een van de spannendste recente aanwinsten van Parijs: de Fondation Louis Vuitton. In een bijzonder fotogeniek gebouw van architect Frank Gehry zijn wisselende tentoonstellingen van impressionistische of moderne kunst. Trek extra tijd uit om foto’s te maken op de diverse balkons van het gebouw.
Collectie: alleen tijdelijke tentoonstellingen van moderne en hedendaagse kunst
Meer info & skip-the-line-kaartjes
Lees ook: 5 modemusea in Parijs (tijdig reserveren bij Dior en YSL!)
9. Le Petit Palais
Tegenover het Grand Palais (bij de Champs-Elysées) ligt dit kleinere paleis dat ook in 1900 gebouwd is voor de Wereldtentoonstelling. Er zijn vaak spraakmakende exposities en de vaste collectie kun je gratis bezoeken. Er hangt vooral kunst uit de Belle Epoque, zoals een bekend portret van Sarah Bernhardt en ook stadsgezichten van Parijs. Het gebouw zelf is ook mooi en dat geldt helemaal voor de elegante binnentuin met koffie- en lunchterras.
Collectie: kunst uit de 19e en vroege 20ste eeuw
Le Petit Palais & kaartjes voor tijdelijke exposities
10. Bourse de Commerce: Pinault Collection
Sinds 2022 heeft Parijs er een nieuw museum bij in een koepelvormig beursgebouw bij de Hallen. Zakenman Pinault liet dat monumentale pand helemaal opknappen om er zijn privé-collectie van hedendaagse kunst te kunnen laten zien. Indrukwekkend gebouw dat alle ruimte biedt aan hele grote kunstwerken in steeds wisselende exposities. Vanaf de bovenste verdieping kijk je uit op het nieuwe park rond de gerenoveerde Hallen.
Collectie: hedendaagse kunst (installaties, beeldhouwwerken, videokunst, schilderkunst)
Meer info & Skip-the-line-tickets
C’est tout? Mais non!
Dit hierboven zijn de grotere musea van Parijs, maar ontdek hier een lijstje met 17 mooie kleine musea, voor als je al vaker in de stad geweest bent. Met onder meer het charmante Musée Jaquemart-André (privé-collectie in 19e-eeuwse villa), het recente Hôtel de la Marine, Musée Guimet (Aziatische kunst), Palais Galiera (mode), Palais de Tokyo en het MAM (hedendaagse kunst).
Ontdek ook ons handige ebook met tips voor de leukste musea in Parijs met kinderen en tieners!
LEES OOK:
Hotels in de leukste wijken van Parijs
Het Louvre met kinderen: 10 tips
Handige tips voor de Eiffeltoren
De 10 mooiste wijken van Parijs
Fashionistas! 5 modemusea in Parijs
Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld (Louvre-kind, Orangerie) , Depositphotos (Petit Palais, Centre Pompidou), Unsplash (Musé d’Orsay), Musée Branly-CC-HoVistoNinoVolare, Musée Rodin/CC-Jerome Manoukian, Musée Picasso (pers/Chloe Vollmer), Picasso-CC/Heymann Renoul, CC-Fred Romero (Fondation Louis Vuitton), Musée Rodin-tuin/CC-Jerome-Manoukian-MR, Musée t, Pinault/Josee S.
Geen reacties