Marina ging aan tafel bij Astier, een restaurant dat al ruim 50 jaar serieus lekker eten serveert. Geen overdreven toestanden, goed uitgevoerde bistrogerechten en een leuke sfeer.
Restaurants in Parijs kunnen tegenvallen. Omdat ze te duur zijn of niet aan al je verwachtingen voldoen. Het eten heeft bijvoorbeeld geen goede prijs-kwaliteitverhouding, de sfeer is ongezellig of je zit krap naast elkaar aan een piepklein bistrotafeltje. Van dat alles is geen sprake bij Astier.
Cuisine du marché
Dit rustieke restaurant zit verstopt in het 11e arrondissement, niet ver van La République en Canal Saint-Martin. Het publiek is een mix van Parijzenaren en toeristen uit alle hoeken van de wereld. Zo zat er tijdens mijn diner op een mooie zaterdag in mei een typisch Frans gezin op links. Met jawel, goed opgevoede kinderen die zelfs schimmelkazen aten als dessert. Tegenover me een Braziliaans echtpaar met een jong meisje dat haar eerste echte Franse gerechten (die ze kende van haar Franse taalles in Brazilië) mocht proeven.
Beroemd kaasplateau
Astier in sinds 1956 een begrip in Parijs. Kenmerkend is de cuisine du marché, die op een gastronomische manier tot zijn recht komt op je bord. Het web en Instagram staan vol met lovende berichten over het grote kaasplateau van Astier, waarvan je voor €16 vijf kaasjes kunt kiezen. (Of met z’n tweeën een kaasplank bestellen voor €28). Op het plateau liggen 15 soorten kaas uit alle hoeken van Frankrijk, geselecteerd door een Meilleur Ouvrier de France.
Voorgerechten
Nog een smakelijk gerecht dat Nederlanders in Parijs vast kunnen waarderen is de gemarineerde haring met aardappeltjes en vinaigrette, waar je onbeperkt van mag opscheppen. Het geheim van de boterzachte haringen is dat ze gemarineerd zijn in melk. Na dit romige bad worden ze met allerlei soorten kruiden en wat zwarte en roze peperkorrels in de olie gelegd. En hoe lekker klinken lauwe asperges met schelvis en een sabayon van anijs?
Eend en vis van de dag
Qua hoofd- en nagerechten stelt het restaurant ook zeker niet teleur. De eendenborst met paksoi en een emulsie van rode biet (€25) is perfect gegaard en hoog op smaak. Zo ook de vis van de dag façon bouillabaisse (€28). Op naar het dessert! Gaan we voor de klassieker baba au rhum met slagroom (€15) of de millefeuille ananas met Szechuanpeper en pina colada-ijs?
Soufflé met Grand Marnier
Geen van beide, want we hebben ons dessert al met voorbedachten rade gekozen. Hoewel de desserts er allemaal stuk voor stuk zeer appetijtelijk uitzien gaan we voor het signatuur-nagerecht van Astier: de mega Grand Marnier-soufflé die vanaf 2 personen te bestellen is (€18 p.p). Mierzoet, zwaar en tegelijkertijd luchtig. Maar ah, que c’est bon…. !
Astier is 7 dagen per week open, voor lunch en diner. Menu €29 (lunch), diner à la carte. Meer informatie: www.restaurant-astier.com.
LEES OOK:
15 authentieke bistro’s in Parijs
De leukste winkelstraten van Parijs
Puur Parijs bij bistro Chez Marcel
Tekst: Marina de Massiac Beeld: CC/Roberta Valerio
Restaurant Astier
44, rue Jean-Pierre Timbaud
75011 Paris
Geen reacties