1. La Campagne à Paris: wijkje in noordoost Parijs
Dit charmante volksbuurtje in het 20e arrondissement, in de buurt van de Porte Bagnolet bij de périphérique, is totaal geïsoleerd van de rest van de stad. Het gaat om drie straten op een kleine heuvel: Rue Paul Strauss, Rue Jules Siegfried en Rue Irénée Blanc.
Eind 19e eeuw waren hier verlaten krijtgroeven, maar die zijn weer gevuld met grond die vrijkwam voor de bouw van de metro. De 92 huisjes met prachtige luifels zijn allemaal anders, omdat ze zijn ontworpen door verschillende architecten.
2. Passy en Auteuil: het sjieke 16e
Vanuit het metrostation Passy heb je een prachtig uitzicht over de Seine en de bovengrondse stations van metrolijn 6. Precies zoals in de film Last Tango in Paris, die begin jaren ’70 is opgenomen in deze buurt.
In deze wijk kun je je vergapen aan mooie herenhuizen, zoals die waar Rousseau en Balzac gewoond hebben. In buurwijk Auteuil, ook al zo chic, loop je in de sporen van architecten Le Corbusier en Mallet-Stevens.
3. Parc Montsouris en La Cité Universitaire
Enkele minuten verwijderd van de drukte van Montparnasse ligt het tweede grootste park van Parijs: Parc Montsouris. Aangelegd in de tijd van Haussmann en een van de best bewaarde geheimen van de stad.
Die betovering strekt zich uit tot de omliggende straten, impasses en villa’s in het 14e arrondissement. Je treft er kleine straatjes met prachtige woningen begroeid met wilde wingerds, blauwe regen en kamperfoelie. In deze wijk bevinden zich de artiestenateliers uit de jaren dertig, tegenwoordig het domein van de welgestelde Parijzenaren.
4. De oude arbeiderswijk La Butte-aux-Cailles
La Butte-aux-Cailles (13e arron.), gelegen op een 63 meter hoge heuvel in het zuiden van Parijs , is echt een plek voor insiders. Ook in deze arbeiderswijk heerst een plattelandssfeertje en de scheef geplaveide stegen en lage huisjes voeren een verbitterde strijd tegen de lelijke betonnen torenflats van de buurwijken.
Het contrast tussen beide is frappant: heden en verleden komen samen in Butte-aux-Cailles. In deze volksbuurt leven tegenwoordig veel jonge mensen, zo kun je zien aan de verschillende volkstuintjes en bijzondere street-art.
5. Bercy aan de Seine: een park en wijngaard
Parc de Bercy, net ten oosten van het Gare de Lyon, heeft al een leven van honderden jaren achter de rug. Je vindt in dit ruime park nog steeds sporen van de hier eens zo bloeiende wijnhandel. Zoals een wijngaard met 350 wijnstokken. Tussen de eeuwenoude kastanjes en platanen van het park zijn grootse waterpartijen aangelegd en negen thematische tuinen.
Drie loopbruggen brengen je vanuit het park naar de cour Saint-Émilion, met de gerestaureerde wijnpakhuizen van Bercy. Rond deze geplaveide binnenplaats (waarin de treinrails nog te zien zijn) zitten veel leuke winkeltjes, een wijnbar en restaurants met gezellige terrassen.
Deze en andere wijken zijn beschreven in Ongewoon Parijs van fotograaf Ferry van der Vliet. In deze mooie en informatieve reisgids toont Ferry de minder bekende delen van de Lichtstad. Te koop via bol.com, €24,50. Lees hier ook over Ferry’s nieuwe uitgave Parijs betaalbaar beleven (2024).
LEES OOK:
Onze favoriete hotels in Parijs
4 mythische begraafplaatsen in Parijs
Tekst: Ferry van de Vliet/Nicky Bouwmeester Beeld: CC/Ferry van de Vliet & Edicola uitgevers
Geen reacties