1. Selecteer 4 tot 5 kazen. Minder mag ook, maar meer is niet echt nodig. Dan wordt de keuze voor je gasten te moeilijk, bovendien moet het allemaal wel passen op de kaasplank, want de verschillende kaassoorten mogen elkaar niet raken.
2. Voor een goede mix van smaken kies je een kaas uit elke (of zoveel mogelijk) van de 5 Franse kaasfamilies: geitenkazen, harde/halfharde kazen, witschimmelkazen, blauwe kazen en roodschimmelkazen.
3. Vertel de kaasboer wanneer je de kazen wilt serveren. Dan kiest hij of zij de juiste rijpheid van de zachte kazen van het plateau. In Frankrijk krijg je daarbij termen als frais (jong), fait (rijp) en bien fait (zeer rijp) te horen.
4. Gebruik bij voorkeur een houten plank voor het kaasplateau want daarop kun je de harde kazen (zoals comté en beaufort) makkelijker aansnijden. Serveer om dezelfde reden altijd een mes zonder kartels bij de kaasplank.
Lees ook: 15 Frans kazen die je geproefd wilt hebben
5. Haal de kaas ongeveer een half uur van te voren uit de koelkast, dan komen vooral de zachte kaasjes beter tot hun recht. Maar pas op, veel langer is géén goed idee, want dan worden de kazen al snel zweterig en minder ferm (vooral in de winter, in te warme huizen).
6. Schenk bij voorkeur witte wijn bij de kaasplank, vooral als er geitenkazen tussen zitten. Bijna alle rode wijnen overstemmen de kaasaroma’s. De beste keuze is sauvignon-blanc, sancerre, chardonnay of gewurztraminer (als je veel pittige kaasjes hebt). En zoete witte wijn, zoals sauternes, is erg lekker bij roquefort. Als je toch het liefste rood wilt drinken, kies dan voor een zo ‘licht’ mogelijke rode wijn. Zoals een rode Loire-wijn of een beaujolais. Lees ook: 5 perfecte wijn-kaascombinaties
7. Serveer iets zoets bij de kazen. Druiven werken goed en een klein schaaltje vijgenjam is ook een prettige afwisseling. En het summum: pâte de coing (harde gelei van kweepeer), die je bij de Franse kaasboer en goede Nederlandse kaasspeciaalzaken kunt krijgen.
PS1 Een kaasplateau komt in Frankrijk voor het zoete dessert niet erna.
PS2 Wikkel de overgebleven kazen weer in hun vetvrije papier en stop ze samen in een plastic zak (slordig dicht gedraaid) terug in de koelkast. Verrassend genoeg zorgt zo’n zak voor een perfect klimaat, want de kazen blijven een klein beetje vochtig terwijl de licht openstaande zak wel ‘ademt’. Dit in tegenstelling tot een afgesloten plastic bakje waarin er sneller schimmel verschijnt op de kazen.
Met dank aan Pierre Gérard, al bijna 20 jaar kaasboer op de overdekte markt van Batignolles in Parijs (33 rue des Moines, 17e arron.). Zijn winkel heet Les Fromages les Batignolles en de prijskwaliteitverhouding is heel goed, mocht je eens in de buurt zijn!
LEES OOK:
De 7 grootste kaasplank-missers
Franse stokbrood-etiquette
Brie in 20 boeiende weetjes
Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Depositphotos 2022
Geen reacties