Onlangs verscheen ‘De makkelijke Frans keuken’ van Karin Luiten, bekend van Koken met Karin. Heel prettig kookboek vol mooie anekdotes over Frankrijk en recepten die eigenlijk niet kunnen mislukken. Zoals deze zomerse tomatentaartjes uit de oven.
Karin, bekend van Koken met Karin, is een groot liefhebber van de Franse keuken. In haar kookboeken komt geregeld een Franse klassieker voorbij. In De makkelijke Franse keuken bundelde ze recepten die ze nog niet eerder publiceerde. Mooi dik boek en de stijl is erg leuk: laagdrempelig, informeel en succes verzekerd want haar recepten lukken eigenlijk altijd, ook als je een minder ervaren thuiskok bent.
Zingend in de keuken
In het kookboek deelt Karin ook wijntips en persoonlijke verhalen over haar favoriete vakantieland. En zelfs een playlist met lekkere Franse muziek voor bij het koken ontbreekt niet. Over onderstaand recept schrijft Karin: “Taartjes met tomaat, ik maak ze in allerlei varianten, net met wat er voorhanden is. Maar mosterd hoort er voor mij altijd bij, dat geeft echt een fijn smaakaccent. Kan ook met plakjes kant-en-klaar bladerdeeg, maar met zelfgemaakt kruimelig korstdeeg vind ik ze het allerlekkerst.”
Recept voor: tartelettes provençales à la tomate
Bereiding: 15 minuten (plus deeg maken)
In de oven: 30-35 minuten
Benodigdheden
Taartdeeg:
125 g bloem
60 g koude boter in blokjes
1 eidooier
snufje zout
Vulling:
200 g kleine (gekleurde) kerstomaatjes
handvol kleine zwarte olijven zonder pit
40 g geraspte belegen kaas (of gruyère)
4 tl grove mosterd
4 takjes tijm
olijfolie
zout & peper uit de molen
-Oven voorverwarmen op 180 °C.
-Deeg: Zeef de bloem boven een kom. Voeg blokjes boter en zout toe en verkruimel tussen je vingers. Voeg de losgeklopte eidooier toe en kneed er snel doorheen tot een bal. Laat in plasticfolie 30-60 minuten rusten in de koelkast. Rol uit op een bebloemd aanrecht of tussen 2 vellen bakpapier.
-Kwast 4 tartelettevormpjes (Ø 12 cm) in met boter en bepoeder met bloem. Bekleed met het deeg, snij de randjes bij, prik de bodem in met een vork.
-Smeer de mosterd erover uit. Bestrooi met kaas.
-Snij de kerstomaatjes en de olijven doormidden. Begin met de tomaten: zet rechtop met de snijkant naar boven langs de deegrand. Daarbinnen komt een rondje met olijven. Vul het hart op met tomaatjes.
-Bestrooi met peper, zout en tijmblaadjes. Giet er een klein fliebeltje olie over.
-Bak 30-35 minuten in de oven.
-Lekker met: een rucola-salade met vinaigrette!
Uit: De makkelijke Franse keuken. Snelle recepten voor elke dag van Karin Luijten, Uitgeverij Nieuw Amsterdam. 248 pag’s, hardcover. €27,99 bij Bol.com
LEES OOK:
Tomates farcies en geen gezeur
Hartige taart met witlof en geitenkaas
Tarte tatin met tomaat
Toch nog weg deze zomer? Bekijk deze heerlijke vakantiehuizen in Frankrijk
Tekst: Nicky Bouwmeester Recept: Karin Luiten Receptbeeld: Harold Pereira/Nicole de Werk Beeld markt: CC-BY Jenny Downing
Geen reacties