1. Maroilles AOP
De koning van het Noord-Franse kaasplateau die ook verwerkt wordt in veel streekgerechten, zoals de tarte aux maroilles. Deze rauwmelkse kaas werd al in de 10e eeuw gemaakt door monniken en is te herkennen aan zijn vierkante vorm, gele tot oranje korst en, eh, nogal pertinente geur. Neus dicht en eten, want wàt een romige textuur en lekker pittige smaak!
2. Coeur d’Arras
Hartvormig kaasje met een lichtoranje korst dat tot de familie van de maroilles behoort. Ook de coeur d’Arras is dus een schimmelkaas met een uitgesproken geur en karakter. Niet te verwarren met de witte Neufchâtel-kaasjes, die ook de vorm van een hart hebben, maar die uit Normandië komen en een stuk milder zijn.
3. Boulettes d’Avesnes
Van onderen…!! Deze rode keutelvormige kaasjes zijn regelrechte stinkbommen! Ze worden gemaakt van vermalen maroilles waaraan peterselie, dragon en specerijen (zoals paprikapoeder) zijn toegevoegd. Een kruidig kaasje dus maar lang niet zo sterk van smaak als zijn geur doet vermoeden.
4. Mimolette of Boule de Lille
Grappig, de Fransen noemen dit vaak een ‘typisch Hollandse’ kaas, maar in Nederland is mimolette helemaal niet (meer) bekend. Deze bolvormige kaas komt sinds de 17e eeuw uit de omgeving van Lille en is te herkennen aan zijn opvallende kleur: van binnen zo oranje als een wortel! Vooral oude mimolette is heerlijk want brokkelig en met een vleugje hazelnoot in de nasmaak.
5. Sablé de Wissant
Rauwmelkse kaas uit Wissant, een vissersplaatsje vaan de Opaalkust. De korst van deze kaas is gewassen in witbier, wat het een bijzondere frisse smaak geeft. Soms is dit kaasje ook gepaneerd, om het een ‘zanderige’ stijl te geven, in stijl met de herkomst. Bedacht door de broers Bernard van een bekende ambachtelijke kaasboerderij bij Boulogne-sur-Mer.
6. Fleur d’Audresselles
Nog een kaasje uit het kustgebied van Pas-de-Calais. Ook Fleur d’Audresselles wordt gemaakt met melk uit de duingebieden en dit kaasje krijgt nog een extra zilte noot door het gebruik van zeezout uit Guérande. Doet ook een beetje denken aan twee karaktervolle roodschimmelkazen uit andere contreien: munster (Elzas) en livarot (Normandië).
7. Crémet du Cap Blanc-Nez
In Nederland is dit verrukkelijk romige kaasje met een ronde donzige witte onder meer te vinden bij kaaswinkel Abraham Kef in Amsterdam. Net als de sablé van Wissant wordt de crémet du Cap Blanc-Nez gemaakt van de melk van koeien die grazen op extra zilte weilanden boven op de krijtrotsen langs de Opaalkust. En dat proef je!
Niet in dit lijstje want nét een beetje te veel van het goede op olfactorisch gebied… de vierkante roodschimmel vieux-boulogne ! Deze in bier gewassen kaas heeft zo’n sterke geur dat hij door testpanels van mensenneuzen én van computerneuzen is aangewezen als de grootste stinkerd van het kaasplateau! Lees ook: Top10 Franse stinkkazen (pfiew!)
De hierboven genoemde Frères Bernard zijn echt een grote naam op kaasgebied in Noord-Frankrijk (samen met affineur Philippe Olivier). Weet je dat je kunt logeren op hun kaasboerderij vlak bij de kust? Een deel van die boerderij is tegenwoordig een Logis Hotel met mooie cottages en een restaurant: La Ferme du Vert.
LEES OOK:
17x wat we zo fijn vinden aan Noord-Frankrijk
De Opaalkust: de mooiste Noord-Franse kustplaatsen
15 Franse kazen die je ooit geproefd moet hebben
Beeld: maroilles (Depositphotos.com), coeur d’Arras (NickyB), boulette d’Avesnes (CC-BY Ancalagon), mimolette (CC-BY Chris Waits), wissant (CC-BY Pierre-Yves Beaudouin), crémet (CC-BY The Supermat), fleur d’audresselles (CC-BY Frères Bernard), winkel (NickyB)
Geen reacties