We wisten al jaren dat dit haar grote droom was. Een eigen crêperie in Nederland. Toen Carole 18 jaar geleden in Nederland neerstreek met werkte ze als adjunct-directrice bij het Franse verkeersbureau. Toen Haarlem de nieuwe woonstek werd, wilde het gezin hier nooit meer weg en besloot ze zich hier als zelfstandige te vestigen. Vanaf de start hielp ze als marketeer, salesmanager én redactrice mee aan de opbouw en groei van onze website frankrijk.nl. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan… en Carole wilde dat Nederland kennismaakt met échte Bretonse crêpes en galettes!
Droom van een Bretonse in Nederland
Ze volgde een professionele opleiding voor crêpièr in Bretagne. En greep elke feestelijke gelegenheid aan om stapels en stapels crêpes te bakken voor vrienden en familie. Toen begin 2021 een winkelruimte vrijkwam bij haar in de straat in de mooie Haarlemse Vijfhoek, besloot ze de zakelijke sprong te wagen. Na maanden van klussen, inkopen, inrichten en proefbakken opent per 1 juli eindelijk Crêpes Boutique Ti Bisou. Een concept-store met een mini-crêperie en een aanbod van Bretonse specialiteiten en producten uit West-Frankrijk.
Superleuk adresje in Haarlem
En wat een aanwinst is dit voor Haarlem! Als ex-collega’s wisten we al hoe lekker Carole kan bakken en wat een goede smaak ze heeft, maar onze mond viel echt even open toen we bij haar binnenkwamen. Zo’n leuke sfeer! Bistrotafeltjes onder koperen spiegels en bollampen zoals in Parijs. Leuke nostalgische Franse posters, hippe tassen (tote bags), zeepjes en theedoeken met een Bretons streepje. En je kijkt zo de mooie ruime keuken in (met drie crêpe-platen), die deels verstopt is achter mooie antieke deuren.
Franse épicerie
En dan nog die oude kruidenierskast over bijna de volle lengte van de zaak, gevuld met geweldige producten… Allemaal kruidenierswaren uit Bretagne en Normandië. Sardientjes en visrillettes in mooie blikjes, biologische vruchtensappen, cider, karamelsnoepjes en koekhes, verzorgingsproducten met algen. Achter elk product schuilt een verhaal: alles ambachtelijk gemaakt, vaak biologisch en duurzaam, door oude Franse familiebedrijfjes of jonge ondernemers. Door zoveel moois en lekkers zou je bijna vergeten waar het bij Ti Bisou om draait: zoete crêpes, hartige galettes en koffie!
Bretonse sushi en galettes
Op het menu staan allereerst een hoop lekkere warme en koude drankjes. Naast hele goede koffie (van het Nederlandse bio-merk Moto), typische Franse siropen, Perrier, Breizh Cola (Bretonse cola!) of een Diabolo. De hartige kaart bevat 8 warme galettes van biologische boekweitmeel met uiteenlopende vullingen. Wij proefden die met versie spinazie, geitenkaas, honing en walnoten. Trop bon! Ook introduceert Carole de ‘Tibishi ‘ ofwel Bretonse sushi: koude galettes gevuld met makreel, groente en humus, die in kleine rolletjes gesneden zijn.
Crêpes: de smaak van vakantie!
Op de zoete kaart: een tiental crêpes van bio-tarwemeel, met suiker, citroen, karamel, lemon curd, chocolade en meer… Wij proefden onder meer de Pomme Tatin met Carole’s zelfgemaakte karamelsaus van zoute boter (goddelijk!) en gekarameliseerde appeltjes. Aan de tafel naast ons hoorden wij een vader zeggen tegen zijn twee jonge dochters, die volop smulden van hun crêpe: “Weten jullie nog toen we op Ile de Batz op vakantie waren?” Tja inderdaad… dit adres echt een reisje naar Bretagne! Vooral langsgaan en geef Carole een Ti Bisou (Bretons voor ‘Kusje’) van ons!
Crêpes Boutique Ti Bisou, Korte Houtstraat 4 in Haarlem, geopend van woensdag tot zondag van 8.30-18.00 uur (op zondag van 9.30-17.00 uur) . Online meer info: tibisou.nl en op Instagram @tibisoucrepes.
PLUS+
– Op bestelling ook crèpes (‘natures’ ofwel zonder beleg) om mee te nemen!
– Ook glutenvrije crêpes en galettes.
– En zeker net zo leuk als adres voor een koffie-date!
LEES OOK:
15 dingen waar je een Bretonse aan kunt herkennen
Perfecte crèpes en galettes: het recept van Carole
Tekst & beeld: Josee Schouten en Nicky Bouwmeester Portret Carole boven: Nathalie Dekkers
Geen reacties