Recept: Tarte tatin aux endives et chèvre
Ingrediënten
1 rol bladerdeeg (te vinden bij AH)
5 stronken witlof (biologisch als het kan)
2 crottin de Chavignol of andere kleine ronde, halfharde geitenkaasjes
50 g gezouten boter
1 theelepel Provençaalse kruiden
1 eetlepel suiker
peper en zout
Bereiding
– Verwarm de oven voor op 200 °C (thermostaat 6-7).
– Meestal was ik de witlof niet maar verwijder ik alleen de buitenste 2 of 3 bladeren. Snijd de witlof daarna in vieren, in de lengte.
– Neem een grote, brede koekenpan of hapjespan. Smelt de helft van de boter, leg het witlof in de pan en bak deze gedurende 25 minuten op laag vuur. De lofstronkjes moeten een mooie blonde kleur krijgen. Schud de pan regelmatig of draai de witlof voorzichtig om met behulp van een tang, zodat ze niet uit elkaar vallen.
– Doe de andere helft van de boter in kleine stukjes in een taartvorm, besprenkel met de suiker. Zet de schaal 5-10 minuten in de oven totdat de boter smelt en lichtbruin wordt.
– Haal de schaal uit de oven. Leg de witlof als een krans op de bodem (met 1 of 2 stronken in het midden).
– Snijd de geitenkaasjes in dunne plakjes en leg deze op de witlof. Bestrooi met een halve theelepel van de Provençaalse kruiden, zout en peper.
– Bedek de witlof en geitenkaas met het bladerdeeg. De rand van het deeg moet je een beetje naar binnen duwen, tussen de vorm en de witlof in.
– Bak ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Het deeg moet omhoog komen en een mooie goudbruine kleur krijgen.
– Neem een bord dat iets groter is dan de diameter van de vorm, plaats het bord erop en draai het geheel in één snelle beweging om. Wacht 5 tot 10 seconden en til de taartvorm voorzichtig op. De taart valt dan vanzelf uit de vorm.
– Bestrooi ten slotte met de overgebleven halve theelepel Provençaalse kruiden.
– Serveren met salade en een droge, karaktervolle witte wijn, zoals Pouilly-fumé of Savigny-lès-Beaune. Tchin-tchin (proost)!
Wist je dat?
Witlof in het Frans endive heet? Voor Nederlanders en Vlamingen is dit Franse woord dus een ‘valse vriend’, want het lijkt verraderlijk veel op onze andijvie. Maar als je andijvie wilt zeggen in het Frans, dan gebruik je chicorée. Gewone andijvie heet chicorée scarole en krulandijvie is chicorée frisée.
Tekst en beeld: Carole Goelitz
LEES OOK:
15 Franse kazen die je echt geproefd moet hebben
Hachis parmentier, het ultieme bisrogerecht
Marianne -
Heerlijk die recepten uit de Franse keuken