Clara Luciani
In de muziekstijl van deze ranke 31-jarige uit Marseille (1,82 m lang!) hoor je de invloeden van stoere zangeressen als Françoise Hardy en Patti Smith. Ook Luciani heeft een vrijgevochten stijl en dito teksten, zoals te horen in haar eerste grote hit La Grenade (2017). Met de tekst: ‘T’as jamais vu une femme qui se bat? Prends garde, sous mon sein la grenade’ (Heb je nog nooit een vrouw zien vechten? Pas op: onder mijn borst, een granaat”). Sindsdien heeft Luciani steeds weer nieuwe succesvolle liedjes die gretig gedraaid worden in bars en clubs in Parijs en andere grote steden. Zoals het onderstaande Respire encore (2021).
Juliette Armanet
Een andere geliefde naam onder dertigplussers in de grote Franse steden is Juliette Armanet, die net als Luciani de licht hese stem heeft waar Franse zangeressen patent op lijken te hebben. Deze dame uit Lille schrijft prachtnummers waarin vleugjes France Gall en Feist samenkomen, zoals goed te horen in haar grote hit uit 2018: L’Indien. Ook haar recentere album Brûler le feu zorgde voor diverse hits, waaronder Le dernier jour du disco (hieronder). Ook mooi: tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen zong Juliette Armanet vanaf een boot in de Seine John Lennon’s Imagine!
Zaho de Sagazan
Deze 24-jarige Franse zangeres uit Sainte-Nazaire viel internationaal op door haar hypnotiserende vertolking van Modern Love van David Bowie tijdens het Cannes filmfestival in 2024. Voor dat moment was Zaho in Frankrijk zelf al een opkomende ster door hits als Aspiration en haar gelauwerde debuutalbum La Symphonie des éclairs (2023). Dame om in de gaten te houden, want haar moderne melancholische stijl (elektropop meets Barbara en Jacques Brel) is heel interessant. (Tip: ze treedt op 17 maart 2025 op in Paradiso!)
Christine and the Queens
Nog een niet-te-missen personage in de hedendaagse Franse popmuziek: Héloïse Adélaïde Letissier, beter bekend als Christine and the Queens. Deze androgyne zanger(es) uit Nantes heeft de afgelopen 10 jaar een enorme schare fans opgebouwd met catchy Franse-Engelse liedjes en ongewone choreografieën. Zij scoorde onder meer grote hits met nummers als Saint-Claude, Paradis Perdus en Christine. De zanger(es) is verder een LGBT-boegbeeld dat zichzelf identificeert als mannelijk en ze heeft tijdelijk ook andere artiestennamen gebruikt (‘Chris’ en ‘Redcar’). In 2023 verscheen het album Paranoïa, Angels, True Love, waarop ook Madonna te horen is.
Pierre De Maere
Bij diverse grote Franse muziekfestivals staat hij dit jaar trots vermeld in de line-up: Pierre De Maere is helemaal hip in Frankrijk. Deze Belgische zanger met Peaky Blinders-kapsel brak in 2023 door met zijn single Un jour je marierai un ange. Met als niet-te-missen refreintekst: ‘Dokter, eens trouw ik met een engel, dan vrijen we in de wolken’. Tijdens de Victoires de la Musique 2024, een bekende Franse prijsuitreiking voor moderne muziek, kreeg hij de popprijs voor Mannelijke ontdekking van het jaar.
Angèle
Ook deze hip geklede jonge zangeres komt eigenlijk uit België, maar net als Stromae zingt Angèle in het Frans en sinds 2019 is ze niet weg te denken uit de Franse hitlijsten. Haar album Nonante-Cinq was in 2022 zelfs het meest gestreamde album van het jaar en Angèle toerde vorig jaar met een mega-concert door Frankrijk. Deze biseksuele artieste spreekt zich vaak uit tegen seksisme, zoals te horen in haar liedje Balance ton quoi. Recentere hits van Angèle zijn Oui ou Non, Fever (samen met Dua Lipa) en Libre.
Barbara Pravi
Pravi is inmiddels geen onbekende meer, sinds ze schitterde op het Songfestival met haar intense Voilà. Dat nummer liet goed zien hoeveel Pravi in haar mars heeft: prachtige stem en een présence met veel passie. Zeker geen Eurovisie-eendagsvlieg deze artieste, die ook liedjes heeft geschreven voor Yannick Noah, Florent Pagny en Louane. Vorig jaar bracht Pravi een nieuwste album uit: Les Prières – Guérir (2023), waarop onder meer duetten staan met Yaël Naim en Vianney (zie verderop).
Hervé
Prettig gestoord, zo kun je deze zanger uit Bretagne wel noemen. Hervé maakt energieke Franstalige electro-pop en drum-‘n-bass liedjes. Hij stond eerder in het voorprogramma van Eddy de Pretto (zie verderop) en tijdens de Victoires de la Musique van 2021 werd hij gelauwerd als Mannelijke ontdekking van het jaar. Een bekendste hit van hem is het zonnige Si bien du mal, kijk eens wat een energie! In 2024 geeft Hervé concerten in heel Frankrijk en staat de artiest op grote festivals zoals de Francofolies en Les Vieilles Charrues.
Emma Peters
Deze zangeres uit Lille werd tijdens de Victoires de la Musique 2023 onderscheiden als de Vrouwelijke ontdekking van het jaar. Peters (op z’n Nederlands/Vlaams uitgesproken!) werd bekend doordat ze op You Tube covers plaatste van bekende hiphop-nummers die ze een nieuwe stijl gaf als gitaarliedjes. De bekendste zélfgeschreven chansons van Peters zijn Le temps passe en het Braziliaans getinte C’est bon.
Feu! Chatteron
De opvallende naam van deze pop- en rockband uit Parijs is een verwijzing naar een Engelse dichter, Chatteron. Ze zijn nu een jaar of 15 bezig en hebben zich onder meer muzikaal laten inspireren door Serge Gainsbourg, Alain Bashung en Leo Ferré. De diepe en gedragen stem van zanger Arthur Deboul is indrukwekkend en de liedteksten hebben altijd diepgang. De groep maakte in 2024 ook indruk met een vertolking van L’Affiche Rouge van Leo Ferré, tijdens de ceremonie in het Panthéon voor de Frans-Armeense verzetsstrijder Missak Manouchian. Het liedje bevat delen van diens afscheidsbrief vlak voor zijn executie. ‘Adieu la peine et le plaisir. Adieu les roses….’ Kippenvel, kijk hier.
Gaël Faye
Deze jonge Franse rapper met Rwandese roots had zijn grote doorbraak als schrijver: zijn autobiografische roman Petit Pays uit 2016 won diverse literaire prijzen. Faye zingt echter al sinds 2009 en zijn tweede studioalbum, Lundi méchant, werd ‘goud’ in 2022. De slammeur rapt vaak over het leven in de banlieue, waar hij opgroeide. Faye werkt ook regelmatig samen met artiesten als Grand Corps Malade, Ben Mazué en Ben l’Oncle Soul.
L’impératrice
Deze electropop-band uit Parijs bestaat uit 6 leden waarvan slechts 1 vrouw: zangeres Flore. Zij kwam als laatste bij de groep maar juist haar heldere stem maakt dat nummers als La Lune en Peur des filles heerlijk buitenaards klinken. Dat laatste nummer zong l’Impératrice eens tijdens een liveoptreden in de 18e-eeuwse operazaal van Versailles en die combinatie zorgt voor onderstaande magie. Je hoort in dat nummer bovendien goed dat de band inspiratie haalt uit de muziek van een andere talentvolle Franse electroband: Air.
Ben l’Oncle Soul
We hebben Ben L’Oncle Soul lange tijd niet opgenomen in dit lijstje omdat veel van zijn liedjes Engelstalig zijn, maar allez, we kunnen deze soulman van Franse bodem niet langer negeren! Je kent vast en zeker zijn zonnige liedje Soulman (‘Écoute ça baby / Je suis pas un superman…’). Ben l’Oncle Soul wordt vertegenwoordigd door het Franse filiaal van Motown en was de afgelopen jaren gast bij veel internationale pop- en jazzfestivals, zoals North Sea.
Rouquine
‘Oudere jongeren’ zo zou je dit zingende duo uit de omgeving van Angers kunnen noemen. Rouquine is namelijk niet piep meer, de 35-plussers braken laat door dankzij een talentenshow op de Franse televisie (The Artist). Ze zijn wat ons betreft het kennen waard, alleen al vanwege het nummer Mortel (2022), waarvan de tekst vol jeux de mots zit en tegelijkertijd op een openhartige manier over de dood spreekt. Aanstekelijk melodietje bovendien, luister het één keer en het zit in je hoofd! Een groep om in de gaten te houden.
Bigflo et Oli
Bigflo et Oli, twee jonge broers uit Toulouse, maken sympathieke Franstalige rap met een positieve boodschap. Hun grootste hit tot nu toe is Dommage (2017), waarin je een vleugje Stromae hoort. Dat laatste is geen toeval, want de Belgische zanger hielp bij het schrijven van het nummer. Ook een ander succesvol nummer van Bigflo et Oli, Plus tard (2018), gaat over opgroeien en kindervragen die daarbij niet per se beantwoord worden. Verder reist het duo voor hun clips heel Frankrijk door, zoals in de liedjes Bienvenue chez moi (luister onder) en Sacré Bordel (2022).
Vianney
Vianney is een zeer succesvolle zanger uit Frans Baskenland. Deze ideale schoonzoon met een dromerig troubadours-stijltje had de afgelopen jaren grote hits met Pas là (over liefdesverdriet) en met Je m’en vais (waarin hij zelf besluit zijn koffers te pakken). Hij zong bovendien duo’s met Véronique Sanson, Renaud, Zazie (onder) en Maître Gimms.
Eddy de Pretto
Franse muziekrecensenten roemen Eddy de Pretto om zijn veelzijdige muzikale invloeden: hij laat zich zowel inspireren door harde hiphop als door klassieke chansons van Aznavour, Nougaro en Brel. De rapper schrijft bovendien geëngageerde teksten over thema’s als homofobie en machogedrag. Zijn liedje Kid is wat dat betreft inmiddels een klassieker. Je hoort een vader daarin zijn zoon opjutten (‘Tu seras viril mon kid. Je veux voir ton teint pâle se noircir de bagarres’ – Jij wordt later viriel mijn zoon, ik wil je blanke huid zwart zien worden door de vechtpartijen).
Julien Doré
In 2007 won Julien Doré La Nouvelle Star, een bekend zangprogramma op tv, en ontwikkelde zich daarna tot een erkende naam in de Franse popmuziek. Behalve een talentvol singer-songwriter is Doré bovenal een performer, die zichzelf steeds vernieuwt en daarbij samenwerkt met bekende sterren (onder wie Catherine Deneuve). Bekende singles van Julien Doré zijn onder meer Paris-Seychelles, Le Lac en recenter La Bise
Jain
Jonge zangeres uit Toulouse die in 2016 een Franse megahit had met Makeba, een aanstekelijke ode aan de Zuid-Afrikaanse zangeres en anti-apartheidsactiviste Miriam Makeba. Zalig nummer dat barst van de energie en meteen blijft hangen (luister hieronder)! Na een muzikale pauze sinds 2019 trad de zangeres in 2023 weer uit de schaduw met een nieuwe album in pop-folk stijl, The Fool, en een grote reeks concerten.
Aya Nakamura
Wij zijn eigenlijk niet zo fan van haar nogal eentonige R&B- en Afropop-sound, maar het is moeilijk om Aya Nakamura compleet te negeren in dit lijstje. De zangeres met Frans-Malinese roots is namelijk al jaren de bestverkopende zangeres in Frankrijk en tijdens de Victoires de la Musique 2024 won ze de prijs voor de Beste vrouwelijke artieste van het jaar. Aya’s monsterhit Djadja was in 2018 het eerste Franse liedje sinds Edith Piaf dat een nummer 1-positie behaalde in de Nederlandse top40. Een ‘djadja’ is overigens een leugenaar of een player. Ook haar andere liedjes bevatten veel slang, zoals die ook in de banlieue en in Franse rap te horen is.
Aya Nakurama maakte indruk tijdens de openingsceremonie voor de Olympische Spelen waarbij ze optrad samen met het orkest van La Garde Républicaine. Samen brachten zij een medley ten gehore van haar hits Pookie en Djadja vermengd met Formidable van Charles Aznavour: bijzondere combinatie!
Eerder door ons genoemd en ook nog steeds actueel: Imany, Pomme, Thomas Dutronc, Benjamin Bolay, Jean Added, Charlotte Gainsbourg, Fishbach, Christophe Mae en natuurlijk Zaz!
In de categorie Engels-zingende artiesten tippen we deze jonge Franse bandjes: Cats on trees en Lilly Wood & The Prick.
Luister ook naar onze playlist op Spotify met muziek van nog veel meer jonge Franse artiesten!
LEES OOK:
Top 30 klassieke Franse chansons
7 Franse radiozenders om naar te luisteren
Claude François, de vergeten Franse discokoning
Tekst: frankrijk.nl/Nicky Bouwmeester Beeld linksboven: albumhoezen van Clara Luciani, Pierre De Mare, Hervé, Jain
Geen reacties