Fonduen zoals in de Franse Alpen
Het ultieme wintersportgerecht? Gedeelde eerste plaats voor tartiflette, kaasfondue en raclette! Alleen al de geur van smeltende kazen brengt mij in gedachten terug naar de Franse Alpen. Maar geluk ligt soms dichterbij dan je denkt… De kortste weg naar een typisch Frans wintermomentje is Bistrot des Alpes in Amsterdam. Puur Frans, 100% Savoie! Nu het restaurant verhuisd is van de Utrechtsedwarsstraat naar de Hobbemakade, lijkt het interieur minder op een skichalet. Maar je vindt er nog steeds veel sfeer en alpennostalgie.

Comté, beaufort en reblochon
Dat hier louter Savoyaardse gerechten op de kaart staan mag dan ook geen verrassing zijn. Eigenaar Thibault, geboren en getogen Savoyaard, stapt elke 2 maanden in zijn auto en rijdt meer dan 1000 km om bij zijn eigen adresjes verse comté, beaufort, reblochon en abondance te kopen.

Van reblochonade tot raclette
Deze AOC-kazen uit de Franse Alpen en de Jura zijn de hoofdingrediënten voor de diverse soorten kaasfondues (ook met cèpes ofwel stukjes eekhoorntjesbrood) en de echte raclette. Je weet wel, zo’n groot blok kaas waar je de smeltende bovenkant vanaf schraapt. En ze liggen bij Bistrot des Alpes ook op de kaasplank met Alpenkazen. Carole koos tijdens ons bezoek voor de vegetarisch gratin de crozets (€26), een kaasgerecht met de typisch Savoyaardse boekweitpasta in de vorm van kleine vierkantjes. Ikzelf ging voor de tartiflette (€26): de klassieke variant met aardappel, kaas, ui en spekjes, geserveerd met charcuterie en salade. In beide gevallen pure smulmomentjes!

Kortom, Bistrot des Alpes is een onvervalst Frans adresje in Amsterdam, waar elke associatie met wintersport, winterweer, bergromantiek en de Savoyaardse keuken volledig wordt ingevuld. Dus heb je heimwee naar of wil je een voorproefje nemen op je wintersportvakantie? DOEN!
Bistrot des Alpes, vanaf €26,50 voor de diverse Savoyaardse kaasgerechten, reserveren aanbevolen! Hobbemakade 26, Amsterdam. Tel. 020-6207393, www.bistrotdesalpesamsterdam.nl
PLUS+
– Voor de NIET-kaaskoppen is er ook (beperkte) keuze uit vis- of vleesgerechten, zoals slakken, vis van de dag, entrecôte en confit de canard.
– Uiteraard staan hier Savoyaardse wijnen op de kaart en je kunt ook kiezen uit tal van cocktails.
– De eigenaren van dit restaurant – Fransman Thibault en de Nederlandse Dieuwertje – hebben sinds 2022 ook een tweede restaurant in Amsterdam, Mont Blanc in de Govert Flinckstraat (ook in de Pijp), met een gastronomische keuken uit de Franse Alpen.
LEES OOK:
Fondue of Raclette, wat is de grootste calorieënbom?
3x Franse kaas uit de oven
23 leuke Frans adresjes in Amsterdam
15 Franse kazen die je geproefd wilt hebben
Tekst & beeld: Josee Schouten, tafelgenote: Carole Goelitz
Geen reacties