De Maasfietsroute is een mooie uitdaging voor de echte fietsliefhebber die wel zin heeft in een drielandentocht. Want deze bewegwijzerde route volgt de stroom van de rivier vanaf Hoek van Holland, door België tot aan de bron in de Haute-Marne in Frankrijk: een traject van totaal 1.152 km. Best veel voor recreatieve fietsers zoals wij! Dus wij deden het in etappes. Wat kun je verwachten op het Franse deel van deze route?
Fietsen over het jaagpad in de Franse Ardennen
Op zo’n 3 uur rijden met de auto vanaf Nederland kun je op de fiets stappen bij Givet, net over de Belgisch-Franse grens. Daar begint een mooi geasfalteerd fietspad waarvan het eerste deel overal redelijk vlak blijft er waarop de Maas zich altijd aan je linker- of rechterhand bevindt. Echt een feestje om te fietsen, deze route! Je passeert leuke dorpjes zoals Haybes, Revin, Monthermé en de hoofdstad van de Franse Ardennen, Charleville-Mézières. Lees hier meer over dit noordelijke traject langs de Meuse
Zuidelijke deel Maasfietsroute: Charleville-Mézières tot Langres
Het noordelijke deel van de Maasfietsroute stopte vroeger in de hoofdstad van de Franse Ardennen: Charleville-Mézières. In 2016 werd dit fietspad (de ‘Voie Verte Trans-Ardennes‘) doorgetrokken tot Mouzon (net ten zuiden van Sedan): wij testten het direct na de opening: lees hier onze ervaring. Twee jaar geleden waagden we ons ook aan het zuidelijke deel van de Maasfietsroute: van Charleville tot de bron van de Maas vlak bij Langres.
Daarbij schroomden we niet om regelmatig van het (fiets)pad te gaan om de omgeving te ontdekken!
Van Mouzon naar Stenay
Een mooiere startplaats konden we niet bedenken: Mouzon. Zonder meer één van de mooiste dorpen van de Franse Ardennen! Je leest er hier meer over. En goed nieuws voor campereigenaren: er zijn diverse staplaatsen aan de Maas met directe toegang tot het centrum. Onze fietsrit begint met een prachtig landelijke tocht naar Beaumont. In tegenstelling tot de route in het noordelijke deel van de Ardennen volg je hier de bewegwijzering van de Maasfietsroute over bestaande D-wegen. Dat betekent dat de rit heuvelachtiger wordt (blij met onze E-bike!) en zeker op het traject Beaumont–Laneuville-sur-Meuse laat de kwaliteit van het wegdek te wensen over. Maar wat krijgen we ervoor terug? Een prachtige route door een authentiek landschap van weiden en bossen!
Stenay: de bierroute
La Meuse staat vooral bekend als het Pays de la Bière en het is dan ook niet verwonderlijk dat Stenay pronkt met een Musée de la Bière. Vanaf de parkeerplaats van dit museum start een speciale fietsroute met de toepasselijke naam Route de la Bière. Een fietslus van 38 kilometer, die onder andere leidt naar een brasserie in Charmoy, naar het stadje Dun-sur-Meuse, waar de klim naar de 14e-eeuwse Notre-Dame de Bonne Garde je beloont met een fantastisch uitzicht, en de indrukwekkende kerk op de heuveltop bij Mont-devant-Sassey. Het is wel handig om een folder van de fietsroute mee te nemen (in het Biermuseum of het Office du Tourisme van Stenay) want de bewegwijzering is hier en daar niet top… Je kunt overigens ook besluiten om bij Dun-sur-Meuse de Maasfietsroute weer op te pikken en door te rijden naar Verdun.
Verdun: fietsen en stilstaan
Verdun wordt ook wel de Wereldhoofdstad van de Vrede genoemd en dat heeft alles te maken met het oorlogsverleden en de historische Slag om Verdun tijdens WOI. Je leest er hier meer over. Maar pak gerust ook de fiets om door de stad te dwalen. Zo is het – zeker ’s zomers – een genot om langs de Quai de Londres te fietsen en de vele bootjes te bekijken die aangemeerd liggen. Of een gratis bezoek te brengen aan de fabriek van Braquier, waar de beroemde dragées (bij ons vooral bekend als bruidssuiker of geboortesnoepjes) worden gemaakt.
Rondje door het Regionale Natuurpark van de Lorraine (40 km)
Vanaf de Benedictijnse stad Saint-Mihiel wagen we ons aan een fietsrondje door het Parc naturel régional de Lorraine. Dit is de toegangspoort naar het groene hart van Lotharingen, waar bossen, meren en mirabellen-boomgaarden elkaar afwisselen. Via Cirkwi hebben we een route gedownload van 39 km, die ons meteen het bos instuurt. De eerste 15 kilometer – weliswaar over de openbare weg – voelen we ons heel klein in de grootse natuur van hoge bomen en lieflijke valleien. We stijgen en dalen maar weten nog net op tijd te remmen om de afslag te nemen naar Domaine du Cloître Saint-Christophe, een superleuke glampingsite op een paardenboerderij van Nederlanders.
Lees meer over charmante logeeradresjes langs de Maasfietsroute
Het bos uit is vervolgens één lange afdaling naar Woimville. Geïntrigeerd door wat we verder op de top van een heuvel zien besluiten we door te rijden. Navraag leert ons dat dit de Butte de Montsec is: een heuvel met een monument, ter nagedachtenis aan Amerikaanse soldaten die sneuvelden tijdens WOI. Niet alleen een indrukwekkende plek, ook een fantastische uitkijkpunt met uitzicht op 13 omliggende dorpen en het bekende vakantiemeer Lac de Madine.
We pakken onze route weer op bij Apremont en kunnen niet nalaten om een stop te maken bij een van de vele mirabellen boomgaarden onderweg.
Van Commercy naar Domrémy-la-Pucelle: 2x girlpower
Op een lege maag kun je niet fietsen dus we brengen eerst een bezoek aan dé winkel van Commercy: À la cloche Lorraine. Een ambachtelijke bakkerij waar de wereldberoemde madeleines worden gebakken. Deze schelpvormige cakejes zijn legendarisch in Frankrijk en dit bezoek inspireerde Carole – eenmaal thuis – meteen tot een DIY-recept voor madeleines om je vingers bij af te likken! We fietsen Commercy uit en dat leidt ons in eerste instantie naar een drukke D-weg met veel beroepsverkeer. Na Void wordt het stiller en stiller. We gaan het bos in en pakken een van de mooiste stukjes tijdens onze fietstrip! Na een gestage maar heel geleidelijke klim worden we beloond met een kilometerslange afdaling. Kicken! We zetten weer aan en rijden door dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Die reflectie hebben we overigens regelmatig tijdens onze fietstocht; alsof dit gebied en haar bewoners hun uiterste best doen om in het toen-was-alles-nog-gewoon-tijdperk te leven. Ons eindpunt, Domrémy-la-Pucelle, is tevens een hoogtepunt, want dit kleine dorpje eert nog altijd haar beroemdste inwoner, Jeanne d’Arc.
Van Neufchâteau naar Bourmont: ansichtkaartplaatjes!
Neufchâteau is niet alleen een mooie maar ook een goede halte om even bij te tanken. Letterlijk en figuurlijk, want je vindt hier een supermarkt, camping, diverse hotels en een rijk aanbod aan restaurants. En – ook niet onbelangrijk – een fietsenmaker! We maken een prachtige tocht met heel veel fotogenieke stopmomentjes: koeien kijken, appeltjes rapen langs de weg, even rusten aan de rivier bij het dorpje Circourt-sur-Mouzon… Enige dissonant is de onverharde weg langs de Maas net voor de brug bij Goncourt naar het dorp Gonaincourt. Billenterreur! Ons eindpunt Bourmont is met recht een grande finale want dit prachtige middeleeuwse dorpje ligt op de top van een heuvel. En dat betekent vooral de laatste honderd meter vol op de pedalen!
LEES HIER meer over de dorpjes en steden langs de zuidelijke Maasfietsroute
Naar de bron van de Maas: dwars door de prairie
La Meuse oblige: als je de Maasfietsroute rijdt dan wil je op z’n minst naar de bron. We pakken de route weer op vanaf Provenchère-sur-Meuse en merken dat het landschap veel opener is dan tijdens onze voorgaande etappes. Vlak, weids, agrarisch. Anders. De karakteristieke windmolens doen ons denken aan een Amerikaans westernlandschap.
Opgejaagd door de onheilspellende lucht aan de horizon en een flinke wind in de rug trappen we flink door. Totdat ons oog valt op een monument langs de weg. Verrek, we zijn er! Hier is de bron! We hadden op z’n minst een triomfantelijk hier-is-het-bord verwacht! En er is ook in geen velden of wegen een rivier te bekennen. Alles wat we zien is een klein, petieterig watertje. Het monument toont ons op een bronzen plakkaat de stroom van de Maas vanaf de oorsprong – hier dus – tot aan Hoek van Holland. Eerlijk zeggen, we zijn blij dat we hebben gehaald, maar hadden meer verwacht van deze mijlpaal!
Maar goed, dit is slechts een momentopname en doet niets af aan de weg er naar toe. We beëindigen onze reis in de prachtige stad Langres en concluderen dat we een fantastische ontdekkingstocht maakten door een gebied dat we doorgaans met de auto doorkruisen op weg naar onze zuidelijke vakantiebestemming. Hoe fijn en hoe mooi om ons nu te laten verrassen, te verwonderen, te verleiden en te bekoren door een prachtig stukje Frankrijk, dat we dankzij deze fietsroute van een hele andere kant hebben kunnen zien.
Praktische info en tips
– Het noordelijk deel van de Maasfietsroute (tot Mouzon) voert grotendeels vlak langs de Maas over speciaal aangelegde fietspaden, het vervolg vindt plaats over D-wegen, veelal wat verder van de Maas af en de route is daarom ook heuvelachtiger.
– De bewegwijzering is over het algemeen goed, let alleen op bij afdalingen dat je de bordjes niet mist (zoals wij:-).
– Vanaf deze zomer kun je de Maasfietsroute ook combineren/aanvullen met andere fietsroutes. Zo is er een kruislings in de Zuidelijke Ardennen, een in de Centrale Ardennen en een langs de Lesse en de Semois.
– Langs de route kom je weinig horecagelegenheden tegen (behalve in de grotere dorpen en steden) dus neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg. Of zorg dat je kleingeld bij de hand hebt als je een stokbroodautomaat passeert!
– Flesje water bijvullen? Wij kregen de gouden tip: ga naar een kerkhof, daar is altijd een waterkraan aanwezig (om de vazen te vullen).
– Wij hadden E-bikes gehuurd in Verdun. Dat kan ook in Bogny-sur-Meuse, Chooz, Haybes en Charleville-Mézieres in de Franse Ardennen, Neufchâteau in de Vogezen en Langres in de Haute Marne. Wij vonden ook dit overzicht van fietsverhuur in de Franse Ardennen handig.
– Onderweg zijn er diverse campings en camperplaatsen. Wij overnachtten in hotels en B&B’s, kijk hier voor onze tips.
– Kaarten: praktisch voor onderweg is het Maasroute-boek van de Benjaminse Uitgeverij, met een overzicht van de Franse Maasroute, inclusief routeprofielen, detailkaarten en stadsplattegronden. Online te bestellen, prijs €19,50.
– Er zijn ook organisaties in Nederland die fietsarrangementen organiseren over de Maasfietsroute, zoals Fietsrelax.
– Meer informatie over de gehele Maasfietsroute vind je op de speciale website.
Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten en Carole Goelitz – fietsWandelNB
Geen reacties