Superfoods te over in de Franse keuken en veel klassieke eetgewoontes zijn ook al zo gezond in Frankrijk. Of… valt daar best wat tegenin te brengen?
5 gezonde Franse eetgewoontes
1. Twee keer per dag warm eten
Het schijnt écht gezonder te zijn, 2 keer per dag warm eten. Daardoor nemen Fransen nog altijd de tijd voor hun maaltijden, eten ze bewuster en ook gevarieerder, want met meer dan één uitgebreide maaltijd op een dag, krijg je in principe ook meer groenten binnen.
2. Geen snackcultuur, weinig tussendoortjes
Volgt direct uit punt 1, want als je goed en voldoende eet tussen de middag dan heb je rond koffie- en borreltijd minder behoefte aan snoepen en snacken, en dat scheelt een hoop ellende.
3. Een glas rode wijn bij het eten
Niet minder maar ook niet heel veel meer, het is inmiddels bekend, dankzij verschillende stoffen (o.a. polyfenol) is een dagelijks glaasje rood prima voor de gezondheid. Bijkomend voordeel van deze Franse gewoonte: je ziet in Frankrijk weinig ongezonde frisdranken op tafel.
4. Seizoensproducten en superfoods
Het is gewoon waar, Fransen weten (beter dan wij) welke producten bij welk seizoen horen en ze koken vaker met verse en lokale ingrediënten. Veel producten die een prominente rol spelen in de Franse keuken zijn van nature ook nog eens heel gezond. Superfoods van het eerste uur, zoals knoflook, peterselie, olijfolie, tomaten, rode wijn, eend, noten en oesters.. om er een paar te noemen.
5. Veel yoghurt
Het yoghurtschap weleens goed bekeken in een Franse supermarkt? Dat is gemiddeld 3 keer zo groot als in Nederland. Yoghurt is dan ook een heel geliefd dessert in Frankrijk en dat is een gezonde manier om calcium binnen te krijgen. Bovendien is het goed voor je darmen.
5 ongezonde Franse eetgewoontes
1. Het klasssieke Franse ontbijt
Stokbrood, jam en croissants: het traditionele Franse ontbijt bestaat uit weinig vezels, enkel zoetigheden en behoorlijk wat vet: bonjour le cholestérol!
2. Stokbrood bij elke maaltijd
Zonder broodmandje op tafel is geen Franse maaltijd compleet. Zelfs bij de pasta eten veel Fransen nog stokbrood. Je kunt je afvragen hoe gezond al dat witte brood is… Voegt weinig toe, behalve suikers. (En dan laten we het anti-glutenkamp, nog niet eens aan het woord). De Fransman eet overigens wel steeds minder stokbrood, nog maar 130 gram per dag: in de jaren 70 was dat het dubbele. (lees ook: de Franse stokbroodetiquette)
3. Pas laat avondeten
Veel Fransen gaan ‘s avonds pas laat aan tafel, vooral in de grote steden waar iedereen laat uit werk komt. Dat betekent pas dineren tussen 20 en 21 uur, en in de weekenden – entre amis – zelfs nog later. Niet erg gezond voor de spijsvertering en er is te weinig tijd om alle calorieën te verbranden voor het slapen gaan.
4. Suiker voor kinderen geen taboe
Lolly’s als schooltraktatie, chocolade als vieruurtje in de crèche, een extra grote schep suiker in de yoghurt na het eten. In Frankrijk wordt niet moeilijk gedaan over het geven van suiker aan jonge kinderen. Daar staat tegenover (zie punt 2 in het gezonde rijtje), dat dit maar op een paar vaste momenten per dag gebeurt, dus dat beperkt de schade. (lees ook: 7 Franse verschillen in opvoeden).
5. Boterrrrrr!
Er mag recentelijk dan wat eerherstel zijn voor boter (gezonder dan margarine, zoveel beter van smaak) feit is dat de Fransen er wel heel veel van eten. Met 8 kilo p.p. per jaar, heeft Frankrijk de grootste boterconsumptie ter wereld. Tel daar de grote rol van vlees en vleeswaren in de Franse keuken bij op, en dan kom je op een hoog gehalte van dierlijke vetten.
LEES OOK:
19 dingen die Fransen grappig vinden aan Nederlanders
Beautyproducten uit de Franse apotheek
Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Depositphotos (croissants), Unsplash (knoflook), CC-BY Mon Oeil (groente)
Marjan -
Fijn dat er elke keer weer een leuke nieuwsbrief is. Dit is de eerste keer dat ik een bedankje schrijf maar ik heb het elke keer zeer gewaardeerd en ik denk vele met mij!
Corine -
Bonjour🌞,
Weer hartelijk dank voor alle leuke en nuttige info! Een heerlijke ‘nieuwsbrief’ zoals altijd. Merci beaucoup. We verheugen ons alweer op de volgende.
Met hartelijke groet, corine groeneveld