OK, we zijn best wel sportief, maar als het om fietsen gaat dan is ‘easy-rolling’ meer ons ding. Dus toen ons in 2015 werd gevraagd de ViaRhôna te fietsen, legden we wel een paar eisen op tafel: geen bolletjestrui-etappes, goeie fietsen, tijd om ook de omgeving te ontdekken, tips voor leuke adresjes onderweg… en echt niet het hele traject rijden! Het compromis werd gevonden: we fietsten alleen het deel van de route dat door de regio Rhône-Alpes loopt, van de Savoie tot aan de Drôme en Ardèche. Wow, wat een trip was dat! Carole – onze Française – ontdekte een totaal ander Frankrijk vanaf zadelhoogte en ik (Josée) concludeerde dat in deze fietsreis alles samenkwam waarvan ik hou: fietsen, verwonderen, lekker eten en drinken! (dat laatste overigens met mate).
Wil je meer weten over de specifieke etappes die we hebben gereden, lees dan ook Josee en Carole fietsen de ViaRhôna.
ViaRhôna, 6 impressies:
1. Het landschap
We reden diverse etappes door de regio Rhône-Alpes en doorkruisten daarbij een stukje Savoie, stukje Ain, het Rhône-dal, de Ardèche en de Drôme. Met steeds nieuwe verrassingen, want het landschap is elke dag anders! Eerst een lieflijk uitzicht op meren en bergen. Daarna heuvels met wijngaarden die overgaan in landschappen met de eerste mediterrane invloeden en charmante dorpjes met oranje daken. Bovendien passeer je de grotere steden zoals Lyon, Vienne en Valence: alle de moeite waard voor een extra stop.
2. De route
De ViaRhôna is een fietspad. Punt. Daarbij zijn delen van oude trekkerspaden langs de rivier in een nieuw fietsjasje gestoken. Ook zijn er geheel nieuwe paden aangelegd om al bestaande wegen te verbinden. Dat doorlopende pad zorgt voor onbekommerd fietsen, maar je moet wel op de bordjes letten! Een kaart bij de hand hebben of vooraf de GPS-details downloaden is aan te raden. Of gewoon brutaal de weg vragen aan een ‘local’, want iedereen kent de ViaRhôna. Groot pluspunt is dat de route grotendeels vlak of op zijn hoogst licht hellend is.
3. Voor wie geschikt?
De ViaRhôna is prima te doen voor elk niveau, voor groot en klein. De speciale ViaRhona-site beschrijft de meest kindvriendelijke trajecten. De hele route is ook goed te rijden met een E-bike (elektrische fiets). Er zijn echter nog heel weinig oplaadpunten onderweg, houd daar rekening mee. Of – doe net als wij – kies een goed lunchadres waar je de interne en externe accu kunt opladen!
4. Van de route af
Als je van plan bent om een fietsvakantie te houden met de ViaRhôna als leidraad, weet dat er langs de gehele route circuits zijn (boucles genoemd) voor een uitstapje onderweg. Alleen al in de regio Rhône-Alpes vonden wij meer dan 12 fietsrondjes met aansluiting op de ViaRhôna, variërend in afstand van 11 km tot 106 km lang. LaV63, een zijroute die begint in de Savoie, ter hoogte van Chanaz en het Lac du Bourget, is wel 200 km lang. Je rijdt daarna via de Isère en de Drôme naar Valence, waar je de ViaRhôna weer kunt oppikken.
Let op: deze routes met verschillende niveau’s (facile, moyen, difficile) zijn wel bewegwijzerd maar gaan niet altijd over een fietspad. Bijzonder zijn ook de 9 fietstochten door de wijngaarden, waarbij je soms letterlijk vlak langs de druivenstokken fietst. In deze gevallen is een mountainbike natuurlijk je beste vriend is, maar die kun je meestal ter plaatse huren. Lees ook onze ervaring van een E-mountainbiketocht door de wijngaarden van l’Hermitage!
Kies je voor een vaste plek met fietsen als onderdeel van je vakantie, dan bieden alle regio’s van de ViaRhôna tal van andere fietsroutes. Zoals L’Ardéchoise, die bestaat uit 13 verschillende fietsroutes. En wij deden vanaf Tain l’Hermitage/Tournon de fietsroute Dolce Via en vanaf Romans sur Isère de fietsroute Vallée de l’Isère.
5. Georganiseerde fietstochten
Tuurlijk, het ideale plaatje is dat je bagage wordt vervoerd en overnachtingen onderweg zijn geregeld. Inmiddels zijn er ook Nederlandse organisaties die dit aanbieden zoals SNP Reizen en Fietsrelax maar op de site van ViaRhôna staan verschillende arrangementen, variërend van 3 tot 7 dagen, inclusief transport van je bagage en hotelovernachtingen. Wil je de trip zelf organiseren, kijk dan naar onze tips voor leuke adresjes langs de ViaRhôna voor dit traject.
6. De extra’s
We noemden het al eerder: wij zijn recreatieve fietsers die vooral van genieten houden. Niet te veel, niet te zwaar en vooral leuk én lekker. En zeker wat dat laatste betreft hadden we geen beter gebied kunnen uitzoeken! Zo lieten de wijnboeren ons vol trots kennismaken met wijnparadepaardjes, tijdens proeverijen van Côte du Rhône, Condrieu tot Crozes-Hermitage. En vonden we restaurants langs de route waar we voor nog geen €20 een gastronomische lunch verorberden. Michelinwaardig en voor ons de kers op de fietstaart!
Lees ook het gedetailleerdere reisverslag: Josee en Carole fietsen de ViaRhôna én het vervolg van de fietstocht over het zuidelijke deel van de route, van de Ardèche tot de Middellandse Zee: Getest: fietsroute ViaRhôna deel 2 – van de Ardèche tot de Camargue.
Meer praktische informatie over deze bijzondere nieuwe fietsroute op ViaRhona.com
LEES OOK:
Getest: het zuidelijke deel van de ViaRhôna – van de Ardèche tot de Middellandse Zee
Slaapadresjes langs het zuidelijke deel van de ViaRhôna
3 leuke activiteiten langs het noordelijke deel van de ViaRhôna
Tekst & beeld: Josee Schouten & Carole Goelitz – fietsWandelNB
Geen reacties