Een bekende Amerikaanse supermarktketen ging viral op internet vanwege de poster die hun Franse kazen moest aanprijzen. Alleen waren alle kazen in compleet de verkeerde Franse regio geplaatst. Foutje, bedankt. Voor de liefhebbers, uit deze streken komen de bekendste Franse kazen wél.
De gewraakte Amerikaanse poster van Whole Foods Market, een nationale supermarktketen. Met camembert uit Montpellier, époisses uit de Franse Alpen en beaufort uit Bordeaux?? Even opnieuw beginnen….
Epoisses uit Bourgogne
Anders dan wat bovenstaande Amerikaanse supermarkt beweert komt époisses niet uit de Franse Alpen (?!), maar uit de Bourgogne. Er is zelfs een charmant plaatsje in de Côte d’Or waarnaar de kaas vernoemd is.
Livarot & camembert uit Normandië
Normandië is de thuisregio van enkele van de romigste kazen van Frankrijk, met dank aan al die prachtige ‘gebrilde’ en gevlekte koeien die de Calvados bevolken. Zoals de livarot. Heel pittig kaasje, al smaakt het milder dan de penetrante geur doet vermoeden.
De bekendste kaas uit deze streek is echter camembert, dat oorspronkelijk uit het gelijknamige plaatsje komt. Een échte camembert is gemaakt van rauwe melk en heeft een AOP-label. Andere bekende Normandische kazen zijn Pont l’Evêque en Neufchâtel.
Sainte-Maure & crottin de Chavignol uit de Loirevallei
De Loirevallei heeft het grootste aanbod van geitenkazen! Eentje daarvan is de mooie cilindervormige geitenkaas Sainte-Maure, uit de omgeving van Tours. In de ‘echte’ Sainte-Maure hoort een rietje van stro te zitten, dat de kaas stevigheid geeft tijdens het rijpingsproces. Deze rauwmelkse geitenkaas is zacht, smeuïg en relatief zacht van smaak, al geeft het as- met zoutlaagje aan de buitenkant extra karakter. Andere kazen uit deze regio: Selles-sur-Cher, Valençay, Crottin de Chavignol, Pouligny Saint-Pierre.
Saint-Nectaire & fourme d’ambert uit de Auvergne
In de Auvergne zit je helemaal goed wat betreft kazen. Toppers zijn onder andere salers, cantal, bleu d’Auvergne, fourme d’Ambert en Saint-Nectaire . Die laatste is een pracht van een halfharde kaas van rauwe koemelk, uit de groene omgeving van de Mont-Dore, waar de dieren op bergweiden vol bloemen en kruiden grazen.
Ossau-Iraty uit Frans Baskenland
Uit de Pyreneeën komen een hoop heerlijke harde kazen van koe- of schapenmelk. De bekendste is Ossau-Iraty, een brébis uit Frans Baskenland. De smakelijkste want kruidigste variant van deze schapenkaas is de ‘estive‘, de zomerkaas waarin kenners de bloemen en kruiden van de zomerweides kunnen terugvinden.
Comté & morbier uit Franche-Comté
Josee en Carole maakten in de Jura een bezoek aan de ‘tempel’ van de lokale kaas, de comté: een oud fort waar er duizenden liggen te rijpen. Veel Nederlandse Frankrijkgangers zijn gek op deze harde kaas, die een fruitige smaak heeft en lijkt op gruyère. Een ander pareltje uit deze Noord-Franse bergstreek is de morbier, een soepele kaas met een aslaagje in het midden.
Abondance & beaufort uit de Franse Alpen
Drie zeldzame koeienrassen leveren de melk voor de smaakvolle Abondance. Deze halfharde kaas heeft een heel uitgesproken geur en pittige smaak. Minder bekend dan comté en beaufort, maar een van de lekkerste verrassingen uit de Franse Alpen. Heerlijk is ook de tomme de savoie, een kaas die vooral gemaakt wordt in de winter, als de koeien op stal staan.
Roquefort: Aveyron
Echte roquefort mag en kan maar op één plek gemaakt worden en dat is in de Aveyron, een ruige streek in het zuidwesten van Frankrijk. De melk voor deze schimmelkaas hoort namelijk van een zeldzaam lokaal schapenras te komen, dat op de hoogvlakte van Larzac graast. De kazen rijpen traditiegetrouw in de grotten van Roquefort, die een microklimaat hebben.
Brie uit Ile-de-France
AOC-brie is gemaakt van rauwe melk en qua smaak niet te vergelijken met de brie van gepasteuriseerde melk die je in de supermarkt vindt. Er zijn 2 bekende soorten, brie uit Meaux en brie uit Melun, 2 plaatsen onder de rook van Parijs. Brie de Melun wordt langer gerijpt en is dus scherper van smaak, heeft een kleinere diameter en is te herkennen aan de lichtbruine vlekjes op de korst (zie foto onder).
Fotocredits: Normandië: CC/Eye See (koe), Nicky Bouwmeester (livarot), CC/Mau Photo (camembert), Saint-Nectaire (CC/MonOeil), Pélardon, CC/Modestine, Anesse des Cevennes, CC/x1klima, Abondance/Fréderique Voisin-Demery, x1klima, CC/Jenifer (brie), Josée Schouten (comté), CC/Tourisme Laruns Artouste (ossau-iraty), CC/Manuel Huynh (Aveyron/stal roquefort) CC /Cyn Furey (roquefort), CC/N. Kuzma (époisses).
LEES OOK:
15 Franse kazen die je geproefd moet hebben
De perfecte Franse kaasplank
Top7 kaasplank-missers
Geen reacties