Crozets zijn kleine vierkante pastablokjes uit de Franse bergstreek Tarentaise. De crozets zijn gemaakt van boekweit (glutenvrij!) of harde tarwe, eieren, zout en water. De naam is afgeleid van het Savoyaardse woord ‘croé‘ wat klein betekent.
Ingrediënten voor Croziflette (4 personen)
▪ 300 gr crozets uit de Alpen (of als je die niet kunt vinden: boekweitpasta in een kleine vorm)
▪ 350-400 gr reblochon-kaas
▪ 250 gr spekjes
▪ 2 kleine uien
▪ 5 eetlepels witte wijn
▪ 2 eetlepels olijfolie
▪ 1 teentje knoflook
▪ 125-150 cl (kook)room
▪ peper en zout
Bereiding
– Kook de pasta in ca. 15 minuten beetgaar. Laat deze uitlekken in een vergiet.
– Verwarm de oven voor op 190 graden. Snipper de uien, doe de olijfolie in de koekenpan en bak ze even kort op. Voeg de spekjes toe en laat al roerende nog ca. 5 min doorbakken. –
Voeg dan de witte wijn toe en laat het geheel zachtjes doorkoken totdat de wijn is verdampt.
– Pak een ovenschaal snij de knoflook in doormidden en wrijf de bodem en zijkanten in met de binnenkant van het knoflookteentje.
– Snijd de reblochon in enkele plakken van 4 tot 5 mm inclusief de korst. Snijd de rest in dobbelsteentjes.
– Vul de ovenschaal met een laagje crozets, blokjes reblochon, het uien-spekmengsel, en herhaal dit tot het op is. Eindig door bovenop de plakken reblochon neer te leggen met de korst naar boven. Bestrooi met peper en giet dan de room over het geheel. Zet in de oven gedurende 20 minuten op 200 graden.
– Serveer met een groene salade en een glas witte wijn uit de Savoie. Vegetarische tip: vervang de spekjes door champignons.
Over de ingrediënten:
Reblochon is een echte Alpenkaas uit de Aravis (La Clusaz en Le Grand Bornand) die bijvoorbeeld te koop is bij Albert Heijn, De Zuivelhoeve of goede kaaswinkels. Je kunt hem natuurlijk ook kopen tijdens je skivakantie.
Crozets is in de Franse Alpen te koop bij supermarkten of speciaalzaken. Voor zover wij weten is het streekproduct moeilijk te krijgen in Nederland, maar we staan open voor tips!
Eetadres in Nederland: bij het Savoyaardse restaurant Bistro des Alpes in Amsterdam staat croziflette op de kaart.
Toch liever gewoon tartiflette, met aardappelen? Lees hier het recept van Carole.
Tekst en foto’s: Carole Goelitz
Geen reacties