Ingrediënten voor 4 personen:
800 gr tot 1 kg vastkokende aardappelen
350-400 gr reblochon (kaas)
250 gr spekjes (vegetarische tip: vervang de spekjes door champignons)
2 kleine uien
5 eetlepels witte wijn
2 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook
125-150 ml crème fraîche (of slagroom)
peper en zout
Bereiding:
– Schil de aardappels, snijd ze in plakjes van 3-5 mm dik. Leg ze in een pan en vul de pan met koud water. Warm op en kook de aardappelen in ongeveer 15 minuten, tot ze beetgaar (en evt. nog een klein beetje al dente zijn.
– Verwarm de oven voor op 190 graden.
– Snipper de uien of snijd ze in dunne ringen, doe de olijfolie in de koekenpan en bak ze even kort op. Voeg de spekjes (of champignons) toe en laat al roerende nog circa 5 min doorbakken. Giet de witte wijn erbij en laat het geheel zachtjes doorkoken totdat de wijn is verdampt.
– Pak een ovenschaal (of meerdere kleine stenen schaaltjes), snij de knoflook in doormidden en wrijf de bodem en zijkanten in met de binnenkant van het knoflookteentje.
– Snijd de reblochon in plakken van 4 tot 5 mm, inclusief de korst.
– Vul de ovenschaal met allereerst het uien-spekmengsel, dan een laag aardappelschijfjes en dan de plakken reblochon. Herhaal dit nog een keer en eindig met reblochon-plakken.
– Bestrooi met peper en zout en giet dan de crème-fraîche of room over het geheel. Zorgen over de calorieën? Je kunt de crème-fraîche of room ook helemaal weglaten. Zet in de oven gedurende 25 tot 30 minuten.
Serveer met een groene salade en een glas witte wijn uit de Savoie.
Bon appétit!
LEES OOK:
Fondue of raclette, waarin zitten de meeste calorieën?
Recept voor echte Franse uiensoep
Hachis parmentier, het ultieme bistrogerecht
3x Franse kaas uit de oven
Mariëtte Dorenbos -
Top dit Magazine heerlijke gerechten ook!