Bij de Franse banketbakker zijn het juweeltjes, die keurig opgemaakte tartelettes aux framboises. Gastblogster Irene is er dol op en probeerde ze thuis zelf te maken.
Voor mij is frambozentaart het ultieme Franse taartje. Als ik één gebakje meeneem bij een Parijse patissier dan is het zo’n klein mooi rondje met dit heerlijke, zomerse fruit. Voor onderweg in de Thalys, en vooruit nog eentje voor thuis. De brosse bodem, romige vulling en een fris zoet-zuurtje van de frambozen zijn een onweerstaanbare combinatie. En niet in de laatste plaats: ik vind dit taartje zo mooi. Met al die framboosjes heel precies, één voor één geplaatst.
Ik heb een poging gewaagd en dit is het resultaat.
Dit heb je nodig voor de frambozentaart:
30 minuten bereiden + 30 minuten wachttijd
Voor de bodem:
- 220 gr bloem
- 125 gr boter, in blokjes
- 1 mespunt zout
- 1 ei
- 80 gr poedersuiker
- 40 gr amandelmeel
- keramische bakbonen of droge rijst
- bakpapier
- deegroller
Voor de vulling:
- 250 gr mascarpone
- 200 ml slagroom
- 2 tl vanillesuiker
- 50 gr poedersuiker
- 250 gr mooie frambozen
- evt. sap van halve citroen
Zo maak je Franse frambozentaart:
– Voor de bodem doe je bloem, zout, poedersuiker, amandelpoeder en de boter in de keukenmachine. Mix het tot een zanderige mix.
– Voeg het ei toe en meng tot een mooie bol deeg. Blijft het te veel plakken? Doe er wat bloem bij. Is-ie te droog? Doe er wat water bij.
– Verpak de deegbol in huishoudfolie en leg minimaal 30 minuten (liefst 1 uur) in de koelkast.
Maak ondertussen de vulling:
– Klop de slagroom lobbig en zet de kom opzij.
– Klop de mascarpone los en meng deze met de poedersuiker en vanillesuiker.
– Roer de slagroom er rustig door en zet de kom met dit mengsel in de koelkast.
– Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een taartvorm in en bestuif met bloem zodat je deeg straks goed loslaat
– Haal het deeg uit de koeling en bestuif je werkblad met bloem. Rol het deeg uit in de vorm van je taartbodem (in mijn geval in een rechthoek)
– Bekleed de taartvorm met het deeg en prik op meerdere plekken gaatjes met een vork. Leg een vel bakpapier op het deeg en vul de taartvorm met keramische bakbonen of een andere vulling om blind te bakken.
– Bak de taartbodem zo’n 15 tot 20 minuten (houd de kleur in de gaten, de bodem moet mooi lichtbruin blijven) en laat ‘m daarna afkoelen.
– Als de taartbodem is afgekoeld, haal je de bakbonen en het bakpapier eruit en verdeel je de mascarponevulling erover.
– Daarna zet je één voor één de frambozen op een rij, zodat het een strak geheel wordt. Quel délice!
LEES OOK:
Meer dan 60 Franse recepten!
Tekst & beeld: Irene de Waal, m.u.v. bakje frambozen:CC Glenn Carie UNPL
Geen reacties