1. De Fransen eten minder vlees
In de klassieke bistrokeuken heeft vlees een onmiskenbare hoofdrol. Entrecote, eendenborst, bloedworst vullen het menu en het bijgerecht is vaker aardappel dan groente. Toch eten ook de Fransen geleidelijk minder vlees: de afgelopen 20 jaar daalde de Franse vleesconsumptie met 13%. Onder hogeropgeleiden was dat zelfs met 20%. Ook noemt 40% van de Fransen zich tegenwoordig flexitariër. Deze culturele verandering is ook te zien in het overheidsbeleid: sinds 2019 zijn Franse scholen bijvoorbeeld verplicht om in de kantine minstens 1 keer per week een vegetarische maaltijd te serveren aan scholieren. Ook eten de Fransen steeds meer kip, in plaats van rood vlees.
2. De Fransen eten meer tussendoortjes
Helaas, een van de gezondste eetgewoontes van de Fransen is aan het afnemen. De vaste etenstijden waren heilig en tussendoor werd altijd maar weinig gesnoept en gesnackt in Frankrijk. Le grignotage, zoals snacken heet in het Frans, rukt echter op: ruim 1 op 3 Fransen maakt zich er dagelijks schuldig aan. Ook zie je steeds meer chocoladerepen en chips in tussendoor-formaat en elke Franse supermarktketen heeft tegenwoordig prominente ‘To Go’-corners.
3. De Fransen zitten minder lang aan tafel
Het blijft een wereldrecord: de Franse besteden dagelijks gemiddeld 2 uur en 13 minuten aan tafel. Dat is dubbel zo lang als de Amerikanen (1 uur) en net iets meer dan de Spanjaarden (2 uur en 6 minuten). Maar toch is die duur aan het afnemen: vooral de lunchpauzes op werk worden korter (gemiddeld 35-45 minuten) en fastfoodrestaurants rukken al jaren op in Frankrijk. Sinds 2007 is het aantal filialen van McDonald’s verdubbeld tot meer dan 1500. Frankrijk is daarmee het Europese land met de meeste MacDo’s. Daar staat tegenover dat de zondagse lunch nog altijd flink lang kan duren in Frankrijk. En bij feestelijke gelegenheden verlaten de Fransen de lunchtafel vaak niet voor 17 uur.
4. Françaises worden toch ook dik
Er zijn veel boeken geschreven over de dieetgeheimen van die mooie slanke Parisiennes. En ook de ‘Franse paradox’ blijft intrigeren: want hoe kunnen Fransen zo lekker en zo veel eten zonder dik en ongezond te worden? Maar in die mythe zit tegenwoordig een barstje, want volgens recente statistieken heeft 50 % van de Fransen last van overgewicht. Dat is net zo veel als in Nederland.
5. De Fransen drinken steeds minder wijn
In de afgelopen 50 jaar is de Franse wijnconsumptie met wel 60% afgenomen. Gemiddeld drinken de Fransen nu iets meer dan 51 liter wijn per volwassene per jaar. Vergeleken met de Italianen (44 liter p.p.), de Duitsers (28 liter p.p.) en de Spanjaarden (24 liter p.p.) is dat nog steeds veel. Toch is het een flinke daling ten opzichte van de jaren ’60 toen een Fransman gemiddeld 100 liter wijn per jaar dronk (=133 flessen p.p.). De wijnconsumptie in Frankrijk daalt sindsdien gestaag en de trend is daarbij ‘minder maar wel béter’, want Fransen kopen duurdere (en sterkere) wijnen dan vroeger.
Andere opkomende trend in de grotere Franse steden: geheel alcoholvrije bars en slijters met 0%-aperitiefdranken. En er is zelfs een naam voor diners waarbij geen alcoholische dranken geschonken worden: de sobrepas (een samentrekking van sobre en repas: ofwel nuchtere maaltijden). Ook een mooi nieuw woord: de sobrelier, een sommelier in een restaurant die alternatieven voor wijn suggereert bij de gerechten.
Lees ook: 5 gezonde en 5 ongezonde Franse eetgewoontes
6. De Fransen worden kritischer over wat ze kopen
Na diverse voedselschandalen zijn de Fransen steeds bewuster van wat ze kopen. Uit gewoonte eten ze al meer seizoensproducten en gaan ze vaker naar de markt dan Nederlanders. Maar de laatste jaren is ook de belangstelling voor biologische producten explosief gestegen, al stagneren die cijfers nu wel een beetje door de economische crisis. Verder willen Fransen preciezer weten wat er in supermarktproducten zit en daardoor is de Franse app Yuka een ongekend succes. Deze smartphone-applicatie heeft in Frankrijk maar liefst 25 miljoen gebruikers. Consumenten kunnen er in de supermarkt producten mee scannen. Ze zien dan meteen of er ongezonde toevoegingen in zitten, zoals smaakversterkers of te veel vet of suiker. Ook staat op Franse supermarktverpakkingen tegenwoordig een Nutri-Score (A-E). Sinds de recente agrarische protesten wil de Franse regering op de verpakkingen bovendien met een ‘Origine Score‘ gaan laten zien in hoeverre etenswaren in Frankrijk geproduceerd en dus lokaal zijn.
7. De Fransen eten minder stokbrood
Stokbrood hoort nog altijd onlosmakelijk bij een Franse maaltijd: 79% van de Fransen zegt niet zonder brood te kunnen bij het eten. Toch eten de Fransen 3x minder stokbrood dan in de jaren ’50: nu nog maar een halve baguette per persoon per dag. Dat komt neer op zo’n 47 kilo brood per Fransman jaar. Bij de Franse bakker zie je tegenwoordig veel meer speciaalbroden, met verschillende soorten granen, en ook glutenvrije varianten.
Lees ook: Franse stokbroodetiquette, wat hoort, wat niet?
LEES OOK:
7 dingen die je nooit moet zeggen tegen de Fransen
6x eng spul bij de Franse slager
10 Nederlandse eetgewoontes gezien door een Fransman
De eetgewoontes van Parijzenaren: Bon appétit van Mara Grimm
Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: CC/Andreas Kushumahadi (baguette), CC/Jay Wennington (tafel), CC/Jez Timms (vlees), CC/Brooke Lark (gezond). Opening: Alex Guillaume-UNPL (charcuterie).
Renée J. -
Zou graag Recepten willen hebben die gezond zijn en waar je van afvalt al vast bedankt