Clafoutis: klassiek dessert uit de Limousin
Dit is nou precies een dessert en zoet baksel zoals we dat graag hebben: snel te maken met ingrediënten die je vaak al in huis hebt. Want zo’n pot met kersen op siroop, die staat toch vaak ergens achterin het voorraadkastje. Deze tijd van het jaar kun je een clafoutis ook heerlijk met verse kersen maken. De meeste op de Franse markten komen uit de Vaucluse, uit de omgeving van de Mont Ventoux. En ook in de Limousin worden al eeuwenlang zwarte kersen verbouwd, vandaar dat dit bekende nagerecht in die regio ontstaan is.
Mét pitten of zonder?
Fransen gebruiken in clafoutis het liefst kersen van de bigarreau-familie (zoals de Burlat), in Nederland kun je het prima met Betuwse kersen doen. Volgens het klassieke recept moet je bij verse kersen niet de pitten verwijderen. Wassen en de steeltjes weghalen is voldoende, als de kersen open zijn verliezen ze namelijk veel van hun vocht en wordt deze taart al snel zompig. Met ontpitte kersen uit een pot is dit gek genoeg geen probleem. Dus als je de pitten onhandig vindt of de taart met kinderen wilt eten is dat ook een prima optie.
Zo maakt mijn Franse schoonmoeder ‘m
Een andere handige truc: gebruik wat gesmolten boter in het deeg, dat geeft de taart een romige smaak. En dan kan het bijna niet mislukken! Dit is een van de weinige desserts die ik ook voor gasten gewoon op de avond zelf durf te bakken. Even tussen twee gangen door het deeg/beslag maken, in een vorm gieten en hup in de oven. Het lukt altijd en het is helemaal niet erg als die mooie hoge korst inzakt nadat je de clafoutis uit de oven haalt. En sowieso is het nooit een echt mooie taart. Zelfs als ie plat uitvalt of gerimpeld blijft is ie zalig!
RECEPT CLAFOUTIS
Ingrediënten
30 gram boter + wat boter voor de vorm
500 gram kersen of een goed uitgelekte pot kersen op siroop (350/400 gram)
60 gram suiker + 2 eetlepels suiker (alleen bij verse kersen)
40 gram bloem
3 eieren
250 ml volle melk
poedersuiker
taart-/quichevorm (liefst van metaal en max. 24 cm doorsnee, mijn vorm op de foto hieronder is eigenlijk te groot, de kersen mogen ‘dieper’ liggen)
Bereiding
Verhit de oven voor op 180 graden Celsius. Smelt de 30 gram boter en laat daarna een beetje afkoelen. Vet de vorm in. Ik gebruik het liefst een metalen vorm, aardewerk werkt minder goed bij dit recept heb ik het idee. Verspreid de kersen op de bodem van de vorm, strooi de losse lepels suiker erover (hoeft niet bij pot-kersen, die zijn zoet genoeg). Meng in een kom melk en bloem en daarna ook de 3 eieren, de 60 gram suiker en gesmolten boter, gewoon met een garde. Geeft niks als er nog een enkel klontje inzit. Giet het vloeibare deeg over de kersen heen. Zet in de oven en bak in 35-40 minuten gaar. De bovenkant moet mooi bruin zijn. Heel even laten afkoelen, bestrooien met poedersuiker, eventueel een dotje slagroom en lauwwarm opdienen. Of koud, ook heerlijk.
LEES OOK:
Recept voor perfecte crêpes van Carole, een Bretonse
Makkelijk recept voor tarte tatin
Franse citroentaart maken
Test je kennis! Quiz Franse patisserie
Tekst en foto: Nicky Bouwmeester
– PINTEREST –
Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het dan op je Pinterest!
Geen reacties