Carole kookte uit het net verschenen kookboek ‘Provence’. Dat staat vol Franse seizoensgerechten zoals deze herfstsalade met vijgen en tomaten.
Als je dit nieuwe kookboek doorbladert, dan ontdek je een hoop recepten met joie de vivre. Maar anders dan de titel doet vermoeden komen die niet alleen uit de Provence of Zuid-Frankrijk (Nice, Camargue, Marseille, Toulouse). Ook uit Italië en Noord-Afrika. En zelfs wat noordelijkere Franse streken zijn vertegenwoordigd. Ik zie gerechten als coq au vin en salade Lyonnaise met varkenskop. En hé? Pannenkoeken met appels en calvados? Dat is een typisch Normandisch recept? Wat doet dat in een kookboek over de Provence?
Recepten uit restaurant Sardine
Na bestudering van het voorwoord begrijp ik het. De gemene deler van deze recepten is niet de ‘Provence’ – zoals het boek een beetje onhandig genoemd is in de Nederlandse vertaling – maar het restaurant Sardine, een succesvol adres in Londen. Dit kookboek bundelt de favoriete recepten van diens chef-kok Alex Jackson, die lang in Frankrijk woonde en gefascineerd raakte door de mediterrane keuken. Ah, dat verklaart een hoop! De foto’s van het kookboek zijn overigens prachtig, met warme kleuren en een authentieke stijl. Jackson begint elk recept met een introductie of anekdote. De recepten zijn ingedeeld naar seizoen en voor elk jaargetijde doet hij een suggestie voor een meergangenmenu (La Grande Bouffe genoemd, een toespeling op de gelijknamige Franse film). Voor de echte liefhebbers dus! Veel van de losse recepten lijken me niet voor beginners, want lang niet alle stappen zijn in detail beschreven. Maar het seizoensrecept dat ik besloot te testen kan niet makkelijker!
Maak kans op kookboek Provence: zie onder!
Salade met zwarte vijgen en tomaat
Ingrediënten voor 4 personen
4 à 8 (4 grote of 8 kleine) rijpe vijgen
4 lekkere grote tomaten (ik koos voor vleestomaten (coeur de boeuf) en rode en gele maar elke stevige en smaakvolle tomaat is goed)
zeezout en versgemalen zwarte peper
1 el rode wijnazijn (geen goedkope, kies een beetje goede)
2 el goede olijfolie
12 blaadjes basilicum
Bereiding
– Was de vijgen en scheur of snijd ze doormidden. Kleine vijgen in 4 stukken, grote vijgen in 6 stukken.
– Was de tomaten en snijd ze in stukjes die ongeveer even groot zijn als de in vieren of zessen gedeelde vijgen.
– Leg de tomaten in een schaal en strooi er flink wat zout en verse peper over.
– Besprenkel met de azijn en de olijfolie en hussel de tomaten om.
– Voeg de vijgen en de basilicumblaadjes toe en meng alles nog even kort door elkaar.
Oordeel Carole:
Lekkere combinatie deze salade, zeker nu tomaten nog veel smaak hebben. Als voorgerecht kun je er ook mozzarella, burrata, een goede ricotta of jonge geitenkaas bij serveren. En natuurlijk vers brood! Stokbrood, fougasse of landbrood. Zodat je de vinaigrette vermengd met het sap van de tomaten en de vijgen kunt opvegen, mmm!
Provence. Heerlijke recepten uit Zuid-Frankrijk, Alex Johnson, Good Cook (2019), €25,95. Online bestellen.
LEES OOK:
Kip met lavendel en vijgen
Recept voor Franse vijgentaart
Tekst & beeld: Carole Goelitz + beelden uit Provence (2019)
Geen reacties