Neem een oerHollandse groente en combineer die met typisch Franse producten, dan krijg je een heerlijke spinazietaart à la française! Hier een fijn recept van Carole, onze Franse keukenprinses.
Ken je saint-marcellin? Een goddelijk rauwmelks kaasje uit de Vercors! Het is wat ons betreft een van de 15 Franse kazen die je echt eens geproefd moet hebben! Je herkent het makkelijk bij de kaasboer, want het wordt verkocht in een klein bruin schaaltje. Dat kun je handig hergebruiken, bijvoorbeeld voor een kleine crème brûlée, crème caramel of als notenschaaltje. Uit de Vercors komen ook de heerlijke walnoten van Grenoble, die al sinds 1938 een AOC-label hebben (nu ‘AOP’ geheten). Deze 2 ingrediënten inspireerde mij tot een spinazietaart, waaraan ik nog een vleugje Elzas (flammkuchen) en Normandië (crème fraîche) toevoeg voor een perfecte French touch!
Tarte fine aux épinards, saint-marcellin et noix de Grenoble
Ingrediënten
-pakje kant-en-klaar Flammkuchen-deeg (o.a. bij AH)
-1 kleine saint-marcellin (niet al te rijp, liefst een beetje stevig)
-300 gr verse biologische spinaziebladeren (bio-spinazie geeft minder water af en heeft veel meer smaak!
-1 geperst knoflookteentje
-1 bekertje crème fraîche van 25 cl (bijv. crème épaisse uit Isigny in Normandië)
-flinke klont gezouten boter (bijv. Le Gall, Bretonse boter die te krijgen is bij AH)
-handjevol fijngehakte walnoten
-versgemalen peper
-paar stukjes gedroogd eekhoorntjesbrood (cèpes), die je fijnmaalt
Bereiding
– Verwarm de over voor op 180 graden.
– Leg het flammkuchen-deeg op een bakplaat bedelt met bakpapier in de oven en bak gedurende 8 minuten tot het deeg wit is. Dit voorbakken voorkomt dat het deeg straks zacht wordt door de spinazie en verse room.
– Was de spinazie, knijp uit en droog af met keukenpapier. Smelt de boter in een wok- of diepe koekenpan en bak kort het teentje geperste knoflook. Voeg vervolgens peper en spinazie toe en kook het geheel oplaag vuur gedurende 5 minuten (met een deksel). Roer van tijd tot tijd. Haal van het vuur, voeg de crème fraîche toe, meng zachtjes en zet het de pan opzij.
– Snijd de saint-marcellin ondertussen in dunne plakjes.
– Verdeel het spinazie-roommengsel over het deeg.
– Strooi daar de stukjes saint-marcellin, fijngehakte noten, de peper en eventueel een paar snufjes van het eekhoorntjesbrood in poedervorm overheen.
– Bak gedurende 15 tot max. 20 minuten in de oven, nog steeds op 180 graden. Serveer met een frisse salade van veldsla. Bon appétit!
LEES OOK:
Hartige tarte tatin met witlof en geitenkaas
15 Franse kazen die je geproefd moet hebben
Clafoutis, het makkelijkste Franse dessert
Flammkuchen uit de Elzas zelf maken
Tekst en beeld: Carole Goelitz
Geen reacties