Zo leuk: diverse streken in Frankrijk die bekend staan om wijn, cognac of calvados, ontpoppen zicht tot bakermatten van eigentijdse Franse gin met verrassende smaken. Er zijn inmiddels meer dan 80 Franse gin-merken en dat aantal blijft groeien. Dit zijn 3 van onze favorieten die je inmiddels ook in Nederland en België kunt krijgen.
1. Citadelle: gin uit de Charente
Deze gin uit de Cognacstreek bestaat al sinds 1996 en was daarmee een van de eerste nieuwe generatie-gins in Frankrijk. Een slim initiatief want de gin wordt gestookt op momenten dat de cognacproductie stilligt, in de alambieken die anders leeg zouden zijn. De jeneverbessen groeien bovendien prima op de kalkrijke grond van de Cognac. Citadelle-gin is op smaak gemaakt met 19 kruiden en specerijen, waaronder kardemom, koriander, komijn, nootmuskaat en kaneel. Mooie fles ook, die er oud uitziet.
Circa €25/0,7 liter. O.a. via de Drankgigant en Drankdozijn.nl
2. Normindia: gin uit Normandië
Pareltje, deze gin uit de Calavados, van distilleerderij Domaine de Coquerel niet ver van de Mont-Saint-Michel. Je ruikt het al meteen uit de fles: een vleugje appel: terroir oblige! Samen met citrus, kaneel, koriander, gember en kruidnagel zorgt dat voor een hele ‘warme’ gin. Écht een aanrader!
Circa €25/0,7 liter. O.a. via de Drankgigant.nl en Luxiourious drinks
3. Mistral Gin: uit de Provence
Een roze gin die gemaakt wordt in Zuid-Frankrijk, aan de rand van de Luberon. Hij smaakt ook echt een beetje naar de zomer, met hinten grapefruit, basilicum, roze peper, venkel en tijm. Die kruiden komen grotendeels van het Montagne de Lure. De gin is lichtzoet en heeft een pittige en kruidige nasmaak, door onder meer de rode peper en de tijm.
Circa €26,46/0,7 liter. O.a. via Gourmetencasa
Franse gin-merken om naar uit te kijken tijdens de vakantie:
Audemus Pink Pepper uit de Cognac (vanille, tonka)
Balbine Gin uit de Charente (hibiscus)
Jos’Berri: biologische gin uit de Elzas (planten uit de Vogezen)
G’Vine uit de Cognac (wijngaardbloemen)
Gin Ahoy uit Bordeaux (hibiscus, espelette-peper)
Gin Georgette uit Montauban (Chasselas de Moissac-druif)
Mirabeau Gin uit Saint-Tropez (rosé-wijn)
Le Gin du Mont Blanc uit de Franse Alpen (sinaasappel, genepi)
Erika Gin uit de Dordogne (koriander, honing)
Melifera Gin van Ile d’Oléron (strobloem)
Hautefeuille Gin uit Picardië (yuzu of vlierbloesem)
Gin No44 van de Côte d’Azur (Provençaalse kruiden)
La Distillerie de Monaco (citrusvruchten)
Geen reacties