‘Kun je in Nederland wel makkelijk aan zalmforel komen?’, vroegen we aan Eva Posthuma de Boer, naar aanleiding van onderstaand recept uit het kookboek Boergondisch. Recepten uit Eva’s groene Franse keuken. De schrijfster heeft namelijk zelf het grote geluk dat ze regelmatig in de Bourgogne is en dus makkelijk verse streekproducten kan kopen. Maar vind je zo’n forel thuis ook? “Ja hoor, geen enkel probleem,” mailde ze terug, “Zalmforel wordt ook in Nederland gekweekt en het is bovendien een hele gezonde en duurzame keuze. No worries dus!”
Zalmforel is geen zalm
In haar vuistdikke kookboek Boergondisch staat verder: “Zalmforel is geen zalm. Het is een joekel van een regenboogforel met roze vlees. Hij zit boordevol omega 3 en proteïne en is daardoor een van de gezondste vissoorten. Zoek vooral naar biologisch gekweekte exemplaren. Je kunt zalmforellen in zijn geheel bereiden; ik hou niet zo van dat gedoe met graten en ga liever aan de slag met de prachtige, grote filets.”
Recette testée.. et adorée!
Aangemoedigd door dit alles besloten we het recept te testen en… we vonden het super! Echt heel makkelijk te maken (vooral als je filets kiest) en met een heerlijk frisse smaak door de gemarineerde rode ui, venkel en sinaasappel. De salade bovenop de vis zorgt voor een extra bite en dat groen op de foto is geen dille, zoals we dachten, maar een klein stukje van het groene deel van de venkel. De zalmforel was voor ons ook een ontdekking. Inderdaad minder vet en dus minder zwaar dan zalm en leuke bijkomstigheid: ook een stuk goedkoper. Topidee!
Recept: Boterzachte zalmforelfilet met sinaasappel-venkelsla
Ingrediënten (4 pers.)
Voor de zalmforelfilets:
500-600 g zalmforelfilets, met huid
3 eetl. citroensap
3 eetl. olijfolie + wat om in te vetten
peper en zout
voor de sinaasappel-venkelsla:
1 venkelknol
1 rode ui
3 sinaasappels
2 eetl. balsamicoazijn
2 eetl. olijfolie
Bereiding
– Dep de zalmforelfilets met keukenpapier droog. Roer het citroensap en de olijfolie door elkaar, en leg de vis erin met de huid naar boven. Bestrooi de huid met peper en zout en laat de vis 15 minuten marineren.
– Verwarm de oven voor tot 175 °C.
– Snijd voor de salade de venkel in flinterdunne plakjes en de ui in flinterdunne ringen. Met een mandoline gaat dit heel goed, gebruik anders een vlijmscherp mes. Pas in beide gevallen goed op je vingers.
– Schil twee van de sinaasappels en snijd die in plakken van een 1⁄2 centimeter. Pers de derde sinaasappel uit. Meng in een grote kom het sap met de balsamico en de olijfolie. Hussel de sinaasappelplakken, venkel en ui er voorzichtig door. Laat staan tot gebruik.
– Vet een ovenschaal in met olijfolie en leg de forellen er met de huid naar boven in. Bak 5-6 minuten in de oven, tot de vis verwarmd is, maar van binnen nog een beetje rauw.
– Leg de filets op een platte schaal, en schep een deel van de salade op de vis. Serveer de rest er in een schaaltje bij. Lekker met gebakken aardappeltjes of zelfgebakken patat-friet.
Veel meer van dit soort recepten vind je in Boergondisch. Recepten uit Eva’s groene keuken, waar wij eerder deze lovende recensie over schreven. Je kunt het kookboek bestellen via: evaskeukenwinkel.nl
Recept: Eva Posthuma de Boer Beeld: Rein Ho/Boergondisch
Geen reacties