De zomervakantie is begonnen en ik rij met mijn zoon Lucien en zijn vriendje Gijs (beide pubers) een paar dagen naar Zuid-Frankrijk om mijn vader en Huguette te bezoeken. Onderweg zit een van de jongens naast mij afwisselend chips en gummiberen te eten. Een interessante combinatie. Dat brengt mij op het idee om tijdens de vakantie de eetgewoontes te analyseren van mijn jeugdige reisgenoten.
Franse drinkyoghurt, koekjes en chips
Het begint met de boodschappen in de supermarkt. De jongens vullen het winkelkarretje met allerlei lekkernijen: drinkyoghurt, snoep, koekjes, chips, snacks. Producten die je ook in Nederland krijgt, maar die in Frankrijk net anders smaken.
Bij het ontbijt drinken de jongens Yop: een Franse drinkyoghurt, ‘lekker dik en creamy’, zoals Lucien hem omschrijft. Ik heb croissants, pains au chocolat en vers stokbrood gehaald. De ene puber kiest voor stokbrood met dik roomboter en frambozenjam (uiteraard Bonne Maman), de ander eet een half droog stokbrood, zonder iets. Pourquoi? Je ne sais pas!
Merguez met Mayomix
Als lunch maak ik een sandwich merguez: een stokbrood met gebraden worst en friet. Niet echt gezond, maar Huguette zegt dat het vakantie is en de jongens bovendien goed moeten eten omdat zij dezelfde middag nog 4 km gaan kanoën. En ja hoor, daar komt de saus: La Mayomix van Heinz, de perfecte mix tussen mayonaise en ketchup. Ik ben geen voorstander van sauzen uit flessen, maar ik moet bekennen: deze smaakt oprecht lekker…!
Lees ook: Dit zijn onze favorieten in de Franse supermarkt: 15 meeneem-producten
Het is 4 uur. De biscuits au chocolat van Granola smaken nog steeds als vanouds (de melkchocolade digestive van Verkade smaken bijna zo zanderig), net zoals de Oursons Guimauve (een soort marshmallow omhuld met chocolade, niet te veel van eten, je wordt er namelijk snel misselijk van).
Kleefsnoep
Ook lekker, de klassieker onder de Franse snoepjes: Le Carambar. Kauwstaafjes met fruit- of karamelsmaak (let op: de karamel kleeft heel erg aan je tanden!). Op de binnenkant van het papiertje waarin ze verpakt zijn staan hele flauwe grappen. Zoals: ‘Hoe krijg je 4 olifanten in een 2CV?’ Antwoord: ‘2 voorin en 2 achterin’. De pubers zeggen dat je op élk moment van de dag een carambar kunt eten. Ik vraag mij af of dat ook zo is midden in de nacht, als je terugkomt van stappen, of als eerste als je wakker wordt?
Borrelplezier voor tieners
C’est l’apéro! De jeugd serveert kommen met Chipsters van Belin: lekker puffy en knapperig tegelijk (ik at op hun leeftijd een hele zak in een keer leeg). Er komen ook saucisses cocktail (knakworstjes) op tafel: je moet de bus opwarmen in de magnetron en daarna schudden. Lekker smullen (let op de worstjes zijn gloeiend heet!) met évidemment een flink dot Mayomix van Heinz (zie boven). Als drankje maakt Lucien zijn favoriete mix: l’Indien (grenadine met Orangina).
Smaken verschillen
De week is voorbij en op de terugweg bespreek ik dit artikel met de jongens. “Nou”, zeggen zij, “wij kunnen ook wel een artikel schrijven over wat jullie allemaal drinken en eten. Rosé met ijsklontjes om 11.00 uur, olijven met mega veel knoflook, hele stokbroden met tomaten, artisjokken- of aubergine-tapenades, sardines uit blik, meer rosé, lokale chips met truffel, crémant d’Alsace, pissaladière, fromage de brebis (schapenkaas)…” Ze hebben gelijk. “Alleen zitten wij volwassenen toch wel op een wat ander smaakniveau…”, probeer ik er nog tegenin te brengen. Grappig hoe smaken per leeftijd kunnen verschillen; mijn voorkeur gaat toch echt uit naar tapenade met rosé!
Lees ook: Deze 10 dingen neemt Egbert zelf het liefste mee uit de Franse supermarkt
LEES OOK:
10x meenemen uit de supermarché volgens een Fransman
5 favoriete Franse tienerdrankjes
Bekende Franse snoepjes
Kinderdrankjes om te bestellen in Frankrijk
Nepsouvenirs! Opletten bij deze Franse producten
Geen reacties