Nieuwe eettrends in Frankrijk
Voor vegetariรซrs was het aanbod in Parijs tot een jaar of 5 geleden nog om te huilen. Ja, je kon je bankrekening slopen bij driesterren-groentespecialist Alain Passard van Michelinrestaurant LโArpรจge. Maar op de gemiddelde bistrokaart moest je met een loep op zoek naar gerechten zonder vis of vlees. Vegans of vรฉgรฉtaliens (in het Frans) bevonden zich al helemaal in no-mansland, tussen alle charcuterie, kazen en luxe lederwaren. Maar toen kwam de biologische mode. De glutenvrije mode. En beide masseerden de Franse hoofdstad naar nieuwe manieren van eten en consumeren.

‘Veggie Town’ achter Place de la Bastille
Et รงa y est: inmiddels kun je in veel moderne koffiebars in Parijs cafรฉ crรจmes met sojamelk of havermelk bestellen. Diverse patisseriewinkels bakken taartjes zonder zuivel en eieren. Steeds meer veganistische lunchbars en restaurants openen hun deuren. Dankzij een groene reisorganisatie kwamen we erachter dat de wijk achter Place de la Bastille al de bijnaam โVeggie Townโ draagt. Rond straten als Rue de Charonne, Avenue Ledru-Rollin en zelfs Rue Paul-Bert (juist bekend door oerklassieke veel-vlees-bistroโs) borrelt en bruist het nu met nieuwe adresjes die laten zien dat het veganisme zโn geitenwollensokken-aura al lang kwijt is.

Vegan stedentrip Parijs
Met France รฉcotours, die zich al 13 jaar sterk maakt voor duurzaam toerisme, kun je deze onverwachte kant van Parijs ontdekken tijdens een 4-daagse trip. En nee, daarvoor hoef je zelf niet veganistisch of vegetarisch te zijn, iedereen die het interesseert is welkom. Op het programma staan kooklessen, lunches en diners in hippe vegan-restaurants, een rondje door Veggie Town en zelfs een bezoek aan de moestuin van Versailles, waar tegenwoordig geรซxperimenteerd wordt met permacultuur. Een superleuk en vol programma, waarbij een gids jou en anderen (max. 16 pers.) โs ochtends ophaalt bij het hotel en je daarna een groot deel van de dag rondleidt.
Patisserie
Meet the locals
Tijdens deze wandelingen door Parijs ontmoet je veel jonge Franse ondernemers met een missie. Zoals Raphaรซl, oprichter van concept-store Aujourdโhui Demain, de eerste vegan concept-store in Parijs. Hij wilde alles onder รฉรฉn dak bieden: vegan en ethische levensmiddelen, dierproefvrije cosmetica, tassen en gympen zonder leer, sweat-shopvrije jeans en T-shirts, een lunchbar… โDeze plek is zo laagdrempelig mogelijk, we willen dat mensen hier spontaan binnenvallen en iets nieuws ontdekken.โ

Boekweitnoedels uit de Pyreneeรซn
Een andere inspirerende ontmoeting is met Olivier van Atelier Soba, een boer die in de Pyreneeรซn biologische boekweit verbouwt. Daarvan maakt hij tegenwoordig noedels in Japanse stijl, soba. In zijn ateliertje midden in Veggie Town kun je de vers gesneden noedels kopen, proeven en zelf leren maken. En helemaal verbluffend, is de kennismaking met de eigenaren van Jay & Joy, een โcrรจmerie vรฉgetale bioโ ofwel een plantaardige kaasmakerij. โCamembertโ waar geen koe aan te pas komt? Jawel, die bestaat!

Vromage: plantaardige Franse ‘kaasjes’
Het jonge Jay & Joy maakt 19 verschillende soorten โvromagesโ van onder andere amandelmelk, zonnebloemolie en gefermenteerde cashewnotenpasta. Je mag ze ter plekke proeven en verdomd: dat levert heel aardige nep-kazen op. Ze lijken op blauwschimmelkaas, geitenkaasje met een aslaagje of met pepers uit Espeletteโฆ De textuur klopt en ook de smaak komt dicht in de buurt. Door het gebruik van schimmels en bacteriรซn hebben sommige vromages zelfs dezelfde lichte champignonsmaak die echte Franse witschimmelkaasjes ook hebben. Bijzonder!



Andere bekende vegan-adressen in Parijs:
Wild & The Moon (superfood & sappen) (in het 9e, 11e, 17e en andere wijken in Parijs. Deze Franse keten heeft sinds 2022 ook een winkel in Amsterdam)
VG Pรขtisserie (11e arron.)
The Friendly Kitchen (11e)
Cloud Cakes (2e)
Lunchbar Jah Jah By the Tricycle (10e)
Restaurant Le Potager de Charlotte (9e)
Restaurant Mesa van hotel HOY (9e)
LEES OOK:
De leukste winkelstraten in Parijs
Tekst & beeld: Nicky Bouwmeester

Geen reacties