Als ik terug ben in de Elzas, dan spreek ik altijd af met mes potes du collège, mijn beste vrienden van de middelbare school. Wij kennen elkaar vanaf onze 11de en zien elkaar minstens een keer per jaar. Wij spreken dan af voor une soirée tartes flambées bij La Sandkischt, een van mijn lievelingsrestaurant in Straatsburg, en halen dan herinneringen uit onze jeugd. Een beetje zoals in het liedje van Patrick Bruel, Place des Grands Hommes, behalve dat wij elkaar élk jaar weer zien en ons nog steeds als pubers gedragen.
Room, ui, spekjes en Elzasser stinkkaas
Wij zitten dan met z’n 15 aan tafel en bestellen 3 tartes flambées; die delen wij door 6 en zo krijgt iedereen een puntje. Je begint met de gewone tarte flambée (ui, crème fraîche en spekjes), dan volgt la gratinée (crème fraîche, spekjes en emmentaler), dan la forestière (crème fraîche, champignons en spekjes) en dan… la Munster (crème fraîche, spekjes en Munsterkaas). De taarten volgen elkaar in deze volgorde tot we stop zeggen tegen de ober stop. Meestal na de 3de ronde. Wij bestellen ook een salade verte. ‘Voor de vitamientjes’, zeggen wij dan…
Tarte flambée of Flammkuechen in 4 varianten
Benodigdheden (voor de 4 verschillende taarten)
-flammkuchendeeg (4x) (o.a. te koop via Picnic)
-potje crème fraîche (100 gr)
-3 eierdooiers
-3 el zonnebloemolie
-1 gesneden rode ui (in dunne ringen)
-spekjes (liefst in julienne, dus heel dun gesneden)
-nootmuskaat (1/8 tl)
-munsterkaas
-zakje geraspte kaas (liefst emmentaler)
-champignons in plakjes
Bereidingswijze
– Verwarm de oven op de maximale stand – zo heet mogelijk, dan ‘flambeert’ de taart het beste.
– Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg de deeglappen erop.
– Meng de crème fraîche met de eierdooiers, zonnebloemolie, nootmuskaat, snufje zout en peper.
– Bestrijk het deeg eerst met het roommengsel.
– Voeg daarna een paar ringen ui en de spekjes toe voor een klassieke tarte flambée. Gebruik dezelfde basis plus de geraspte kaas voor de gratinée. Voeg champignons toe voor een forestière. Of leg er plakjes munster op, voor Le Munster.
– Schuif de bakplaat bovenin de oven (daar is het heetst) en ‘bak’ de tarte flambée ca. 8 min (afhankelijk van de hitte van de oven) totdat het deeg krokant is en de bovenkant mooi gegratineerd is.
– Haal de tarte flambée uit de oven, snij in parten en serveer met een groene salade (voor de vitamientjes, hé?)
Bon dégustation!
LEES OOK:
12 handige kooktips van een Franse thuiskok
De Elzasser keuken in één kookboek
5x Franse vinaigrette maken
Coq au riesling uit de Elzas
Tekst & beeld Egbert Ausems Openingsbeeld: Depositphotos.com
Geen reacties