Frans Baskenland ligt in het uiterste zuidwesten van Frankrijk en grenst aan Spanje. Met een kustlijn langs de Atlantische Oceaan is het geliefd is bij surfers, wandelaars en fietsers, want hier ligt het laatste deel van de 1200 km lange fietsroute Velodyssée, die begint in Roscoff, Bretagne en eindigt in Hendaye, laatste badplaats net voor de Spaanse grens.
Een land in een land
Waarom wordt Baskenland door de meesten geassocieerd met Spanje? Is dat omdat het Spaanse deel 2x zo groot is als Frans Baskenland? Omdat het een roemruchter verleden kent? We weten het niet. Wat we wel weten is dat ook Frans Baskenland een eigen stempel heeft gezet op de kaart van Frankrijk: het is in vele opzichten anders dan de rest van La Douce. Neem alleen al die karakteristieke dorpen met witte huizen met rode luiken en deuren! Daar is niks Frans aan, het lijkt eerder Spaans.
Of nog zoiets: de taal, het Euskara. Met veel x’en (die je uitspreekt als tsj) en lange, vaak voor ons onuitspreekbare woorden. Het hoort allemaal bij de eigen identiteit van de Basken, ongeacht of ze Spaans of Frans zijn.
De kust rond Saint-Jean-de-Luz
Onze reis langs de kust concentreerde zich rond de o zo leuke badplaats Saint-Jean-de-Luz. Samen met Biarritz en Hendaye de grote publiekstrekkers van de Frans Baskische kust. Maar deze badplaats onderscheidt zich van de andere twee door het intieme stadskarakter, de levendige haven, de diverse stranden, de gezellige pleintjes en de nabijheid van het bijna Grieks aandoende dorpje Cibouré aan de andere kant van de baai, gemakkelijk te bereiken met de bootbus. Wij bezochten de diverse stranden, bewonderden de baai vanaf de boot maar ook vanaf de top van de berg en lieten we ons leiden door onze ogen én neus in het centrum. Lees hier meer over de kust rond Saint-Jean-de-Luz
Het achterland: groen, wit en rood
In ons huurautootje slingerden we letterlijk door het glooiende landschap van groene heuvels, meanderende rivieren, kleine meertjes en schattige dorpjes. Dan riepen we weer: “Nét Zwitserland. Of toch Engeland?” Om dan voorbij de volgende bocht te roepen: “Oh dit dorpje, net Spanje!”
Lees hier 7 leuke dingen om te zien en doen in het achterland van Frans Baskenland
Een kleine wereldreis dus, soms binnen een tijdsbestek van maar 1 uur! Hoe verder we landinwaarts gingen hoe meer we tegen de eerste voorlopers van de Pyreneeën aankeken. Geen extreem hooggebergte, maar wel woester, kaler, leger en spannender. Zo’n plek waar de natuur het nog voor het zeggen heeft. Waar les cochons noirs, de zwarte varkens, gewoon mogen scharrelen op de hellingen. En waar je niet gek hoeft op te kijken als de schapen midden op de weg liggen.
Een gebied waar ook de pelgrims zich meer in het zweet moeten lopen om de befaamde Compostela-route volgen. Ja, Baskenland is een gebied dat lijkt te grossieren in uitersten. Wij bezochten Baskische dorpjes, die tot Les plus beaux villages de France behoren, genoten van een fantastisch panorama op 900 meter hoogte, ontdekten heerlijke speelmeertjes – met ontzettend veel leuke waterpret voor kinderen – en maakten een fantastische mountainbike tocht. Lees er hier meer over
LEES OOK: bijzondere slaapadresjes in het achterland van Pays Basque
Een Baskische keuken die verrast!
En dan de keuken: die is puur, authentiek en vooral lokaal. Dat laatste stamt nog uit de tijd waarin de Basken (tot begin de 20e eeuw!) eigengereid en noodgedwongen een economie van ruilhandel in stand hielden en de aarde beschouwden als hun Pachamama: bron van vruchtbaarheid en moeder van het leven. Een filosofie die je ook terugziet in de Baskische keuken. Want de menukaart wist ons telkens te verrassen met een palet van heerlijke pure, lokale producten. Om die vervolgens te kunnen nuttigen met een heerlijk glaasje Baskische wijn. Ja, hier gaat heel veel liefde door de maag! Lees hier wat je zeker wilt (w)eten van de Baskische keuken
Nieuwsgierig geworden naar wat het Frans Baskenland te bieden heeft? Kijk voor meer informatie en tip op otpaysbasque.com
Praktisch: wij vlogen naar Bordeaux en huurden de leuke Fiat500 al in Nederland via Sunnycars. Wat wij zo fijn vinden bij deze autoverhuurder is dat de huur inclusief de belangrijkste verzekeringen en afkoop eigen risico is, waardoor je ter plaatse al die opties voor extra premies dus kunt afslaan.
LEES OOK:
7x Frans Baskenland op z’n best!
Echt waar, wijnmaken onder water in de baai van Saint-Jean-de-Luz
De Baskische keuken, dit wil je (w)eten
Bijzondere logeeradressen in het achterland van Frans Baskenland
Tips voor Saint-Jean-de-Luz en de stranden
Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten, Danielle van Poppel. Collage: beeld pepers V. Gresse
Deze reportage is mede mogelijk gemaakt door het Office du Tourisme Pays Basque, waarvoor onze dank.
Geen reacties