Lekker wegduiken in deze boeken over Frankrijk
Vrijwel elke Frankrijk-correspondent publiceert bij terugkeer naar Nederland een mooi boek over zijn Franse ervaringen. In 2015 schreef Ariejan Korteweg van de Volkskrant het boeiende Surplace. Dit jaar was de beurt aan zijn collega Peter Giessen. In Retour de France neemt hij lezers mee over de slingerende Route nationale 7, die van Parijs naar de Côte d’Azur loopt. Tijdens zijn rit vertelt hij over de Franse geschiedenis; geloof, kunst, industrie… Als lezer maak je een nostalgische reis door Frankrijk, vanaf je eigen bank. Prijs € 19,99.
Van dezelfde uitgever als Wijnkenner word je zo, waar we eerder een artikel over schreven, is er nu een naslagwerk over kaas. Tristan Sicard, een Franse journalist die 6 jaar geleden kaasboer werd, vertelt in Kaaskenner word je zo op een grappige, luchtige manier alles wat je wilde weten over Franse kazen. Hoe worden ze gemaakt, hoe zit het met al die schimmels en welke wijnen passen goed bij welke kazen? Leuke illustraties ook. Prijs 24,95.
Ferry van der Vliet heeft al jaren een succesvolle blog over Parijs waarin hij prachtige zwart-witfoto’s toont van de stad. In een nieuwe reisgids wil hij ook de minder bekende plekken van Parijs laten zien, zoals een vergeten spoorlijn, verborgen parken en tuinen. Want wie kent de wijk Butte-aux-Cailles met zijn plattelandssfeertje al? De chique straten van Passy en Auteuil? Of het bruisende Oberkampf? Van der Vliet neemt je mee naar een nieuw en onbekend Parijs, met prachtig beeld van eigen hand. Prijs € 19,95. Lees ook het artikel: 5 onbekende wijken uit Ongewoon Parijs
De bijbel van de Franse keuken
Hij verschijnt pas in november maar het wordt vast genieten met De bijbel van de Franse keuken, het nieuwe kookboek van Alain Caron. Deze Franse chef die in Nederland woont beschreef in Mijn Franse keuken (2016) al zijn favoriete, veelal eenvoudig te bereiden recepten. Zijn nieuwste boek moet hét complete naslagwerk worden voor iedereen die van de Franse keuken houdt. Met uitleg van Franse culinaire begrippen, stap-voor-stapfotografie en recepten gerangschikt per regio. Prijs € 31,99.
De 3-sterrenplekken van Frankrijk
In de bekende groene reisgidsen van Michelin staan ‘3 sterren’ voor een bezienswaardigheid die niet alleen de omweg waard is, maar zelfs een aparte reis. In dit nieuwe fotoboek staan 250 van dat soort indrukwekkende ‘A-locaties’ in Frankrijk bij elkaar. Per regio, van noord naar zuid, beschrijft het alle culturele, historische of architecturale highlights van Frankrijk. Met mooi beeldmateriaal van de grote klassiekers, zoals de tuinen van Versailles en de baai van Mont Saint-Michel. Prijs € 29,99.
Tekst: Myrthe Galle
Geen reacties