1. Spatie voor een vraagteken, uitroepteken of dubbele punt
In het Nederlands staat het slordig, maar in het Frans hoort het echt zo. Er moet een spatie voor een vraagteken, aanhalingsteken, punt-komma of dubbele punt (? ! ; : ).
2. Het euroteken na het bedrag
Anders dan bij ons komt het euroteken niet voor de cijfers maar erna, met een spatie ertussen. Bij het voluit schrijven van valuta houden Fransen overigens het meervoud aan, terwijl we in het Nederlands van het enkelvoud uitgaan. Heb je 5 euro voor me? – As-tu 5 euros pour moi ?
3. Geen punten maar spaties bij duizendtallen
Bij cijfers gebruiken de Fransen geen punt maar een (harde) spatie voor duizendtallen. Zelfs bij getallen van 5 cijfers of meer (bijv. 2 000 000 of 35 000 €).
4. Geen aanhalingstekens maar chevrons
Ze zien er typisch Frans uit en de naam is ook al zo mooi: chevrons, ofwel « ». De Fransen gebruiken ze als aanhalingsteken voor citaten en vreemde woorden midden in een zin. Dubbele aanhalingstekens (“ “), in het Frans guillemets anglais genaamd, winnen overigens wel langzaam wat terrein in Frankrijk. Vooral op internet en social media.
5. Tijden, data en eeuwen
– Fransen schrijven niet 14.12 uur, maar 14h12.
– Namen van weekdagen en maanden krijgen geen hoofdletter, net zoals in het Nederlands. Maar in een brief zet je wel ‘le‘ voor de datum. Dus: Paris, le 14 juillet.
– Voor eeuwen gebruikt het Frans in geschreven taal bijna altijd Romeinse cijfers. Dus niet 15ème siècle maar XVe siècle. Franse musea twijfelen overigens steeds vaker of ze deze laatstgenoemde schrijfwijze moeten handhaven, want veel niet-westerse toeristen kunnen Romeinse cijfers niet (meer) ontcijferen.
6. Aanhef brieven: alleen Madame of Monsieur
Wij schrijven Geachte heer Jansen maar in het Frans zet je enkel Monsieur in de aanhef boven een brief . Als je elkaar heel goed kent kan dat ‘Cher Monsieur’ worden, maar een achternaam hoort er niet bij. Overigens is – M. – de afkorting van Monsieur, en niet Mr, zoals je zou kunnen denken.
7. Geen hoofdletters voor bijvoeglijke aardrijkskundige namen
Bij geografische namen in bijvoeglijke vorm verdwijnt de hoofdletter in het Frans. Je schrijft Les Français, maar les enfants français. Of: le metro parisien.
Ook grappig: Franse boektitels zijn ‘andersom’ gedrukt
Wie in zijn boekenkast Franse romans heeft staan te midden van Nederlandse boeken is het vast al eens opgevallen: de Franse staan de andere kant op. De leesrichting van Franse boektitels is van onder naar boven, terwijl de titels van Nederlandse en Engelse boeken van boven naar beneden gedrukt zijn.
Overigens staat Frankrijk niet alleen in deze uitgeversgewoonte. Engeland, Scandinavië en Nederland vormen juist de uitzondering, de meeste Europese landen hebben boektitels die van beneden naar boven lezen, net als de Franse.
Woordenlijst Franse leestekens
hoofdletter A: A majuscule
kleine letter a: a minuscule
leestekens: signes de ponctuation
aanhalingsteken: guillemet
uitroepteken: point d’exclamation
apostrof: apostrophe
komma: virgule
haakje: parenthèse (entre parenthèses betekent ’tussen haakjes’)
vraagteken: point d’interrogation
dubbele punt: deux points
koppelteken: trait d’union, tiret
punt: point
punt komma: point-virgule
&-teken (ampersand): esperluette
apenstaartje: arobase
Hoe moet je een Franse c typen?
HANDIG! Sneltoetsen voor de ç ofwel de cédille:
Ç= alt+128 (hoofdletter) ç=alt+135 (kleine letter)
LEES OOK:
7 tips voor bellen in Frankrijk
10 dingen die de Fransen net even anders doen
5 spelfouten die veel (jonge) Fransen maken
Tekst: Nicky Bouwmeester & Floor Lussac /frankrijk.nl Beeld: Bernard Hermant/UNPL (typemachine), Catherine Lavery/UNPL (handschrift), CC/Kristina Servant (boeken).
Linda -
Ik woon al 51 jaar in Frankrijk en heb nu dus pas geleerd hoe je ça in hoofdletters schrijft .Merci !!!
Wieke -
Hoe type je J'ai? Ik krijg steeds een foutmelding als ik het zo doe.
Josee -
Hi Wieke, vreemd dit is de juiste schrijfwijze..