Het lijkt een ongeschreven wet: bij warm weer drink je wit of rosé. Maar ruilt een verstokte rouge-adept zijn vertrouwde kleur dan in voor een verkoelende glas wit of rosé? Of houdt ie vast aan een minder verfrissend glas rode wijn? Hoe doen ze dat eigenlijk in Frankrijk?
Chillen met rood, een zuidelijke gewoonte
Wat je in de Provence ziet is dat ze de rode wijn koelen. Ik hoor de notoire wijnliefhebber al verontwaardigd roepen: ‘rode wijn koelen? Een zonde! ’ Maar in het zuiden van Frankrijk is dit eerder gewoonte dan uitzondering. Met temperaturen die ’s zomer meestal boven de 30 graden reiken, zien de Fransen geen enkel probleem in het licht koelen van hun rode wijn.
Koel zomerrood met ongecompliceerde wijnen
Ga je aan de slag met een rouge d’été – zoals de Fransen dat noemen – weet dan dat je geen ingewikkelde wijn hoeft te nemen. Kies een rode die licht, aangenaam, fris, harmonieus, fruitig is en soepele tannines heeft; teveel geeft bij koeling een wat bittere smaak. Geschikte druiven zijn bijvoorbeeld de grenache, merlot en pinot noir. Koel gerust terug tot 11 graden. Schenk uit in een glas en langzaamaan komt de wijn op een heerlijke temperatuur. Wil je rode wijn combineren met eten, weet dan dat zo’n rouge d’été het erg goed doet bij gegrilde vis als zwaardvis en tonijn of een kippetje met herbes de Provence.
Santé en geniet van de warme dagen!
Geen reacties