Hoe we ervan gehoord hebben weet ik niet meer. Zal wel iets van doen hebben met Alain Caron, onder andere bekend door het tv-programma BinnensteBuiten en zijn kookboeken over de Franse keuken. Hij heeft het restaurant opgezet met zijn zonen Tom en David, die de keuken runnen. En de drie hebben intussen ook een tweede zaak geopend, wijnbar Petit Caron, een eindje verderop.
Franse huiskamer
Café Caron voelt als een huiskamer van een goede vriend: laagdrempelig en vertrouwd. Eenvoudige meubelen zonder opsmuk maar met veel sfeer. De bediening is gastvrij en professioneel, altijd een goede combinatie. Maar we komen voor het eten en ook dat is goed. Zo goed dat we er al meer dan 5 keer hebben gegeten. Elke keer weer raak en telkens weer wat nieuws!
Héle kaart is lekker
Om te beginnen zijn er de kleine hapjes, zoals oesters, rillettes, blikje sardines met gribiche (een sausje met gekookt ei) en zo meer. Eenvoudig maar goed passend bij een aperitief. Zoals een heerlijke blanquette de Limoux. Van de kaart hebben we intussen aardig wat geproefd. Het zijn stuk voor stuk klassieke Franse gerechten met een lichte eigen variatie. Maar het gaat hier niet om het experiment, wel om de smaak. En die is spot on, bij ieder gerecht.
Borden vol karakter
Een paar favorieten tot dusver: het gefrituurde eendenei met truffel op de verse erwtenpuree, de octopus in koude bouillon van sardientjes, de royale lamsbout met artisjok en de bloedworst met kippenlever in knapperig korstje. En de heek met gevulde courgettebloem. Eigenlijk gewoon alles op de kaart is lekker..! De manier waarop hier gekookt wordt doet ons denken aan Rotisserie Rijsel, een ander fijn adres in Amsterdam. Eenvoudig maar gebalanceerd. Subtiel maar royaal. Vol van smaak en naar het seizoen. Borden vol karakter kortom.
Het rode boekje van Caron
Daarbij worden ook nog eens goede wijnen geschonken. Als je zin hebt om uit te pakken, dan vraag je om het rode boekje: een handgeschreven lijst vol mooie chateau’s, doorgestreept als je al te laat bent. We dronken daaruit een heerlijke Saint-Estèphe, Chateau Le Crock. Klinkt als een knokfilm van Jean-Paul Belmondo. Maar smaakte als een thriller met Alain Delon.
Ook onze Josee is enthousiast: “Petit Paris in Amsterdamse Pijp, zo voelt het als je binnenkomt. Goeie sfeer, heerlijke inrichting en nog steeds heerlijke, mooie gerechten met prima wijn uit het boekje”.
Café Caron, voorgerechten €15-€18,50, hoofdgerechten €25,50-29 nagerecht €13,50-€15, driegangenmenu €54. Dagelijks geopend vanaf 18.00 uur, op zon. ook lunch vanaf 12.00 uur, Frans Halsstraat 28H in Amsterdam, 020-6758668.
Het kookboek van Alain Caron: De bijbel van de Franse keuken (€34,99)
Restaurant Tannay [Zandhoek 14 in Amsterdam ]
Na Café Caron, Petit Caron en de Cantine van Caron (op het Westergasterrein), is Tannay de nieuwste loot aan de stam van de familie Caron. De nog jonge vader Alain Caron, naar Nederland gekomen voor de liefde, ah oui l’amour, solliciteerde met zijn tweeling op de arm in 1983 bij de Gouden Reaal en ging er ruim drie jaar lang als kok aan de ‘Franse’ slag. Nu, bijna 40 jaar later, is hele familie Caron weer terug naar waar het eigenlijk allemaal begon. Na 4 jaar terug in de Gouden Reaal, is het restaurant sinds 2024 omgedoopt tot ‘Tannay’ en werd chef-kok Thomas Demuth aangetrokken als partner. Ook bij dit adres staat alles in het teken van de rijke Franse boerenkeuken met een eigen draai en in een huiselijke setting. (tekst: Louis Zwaan)
LEES OOK
Le Bouchon du Centre: typische bistro uit Lyon in Amsterdam
8 fijne Franse restaurants in Haarlem
Tekst: Toni Mazel Beeld: Stijn Nieuwendijk (behalve portretfoto & interieur CC/Café Caron) & Louis Zwaan. Dit artikel verscheen voor het eerst in november 2018. Recentste update: juni 2024.
Geen reacties