Recept voor Soupe à l’oignon gratinée
Ingrediënten (4 pers.)
4 à 5 middelgrote uien
1 blokje kippenbouillon (rund- mag ook)
1 el bloem
50 gr roomboter
100 gr gruyère
peper
soepkommen van aardewerk die in de oven mogen
stokbrood
Bereiding
– Schil de uien en snijd ze in dunne ringen.
– Smelt de roomboter in een pan en bak de uien glazig op laag vuur, laat op zacht vuur een half uurtje stoven. De uien mogen kleuren maar niet heel bruin worden.
– Strooi 1 eetlepel bloem over de uien en roer om tot deze is opgenomen door het kookvocht.
– Voeg daarna 1 liter water toe, het bouillonblokje en maal wat verse zwarte peper erboven. Laat de soep 15 tot 20 minuten zachtjes koken.
– Snijd het stokbrood in plakken en rasp de gruyère.
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Als de uiensoep klaar is, vul je de soepkommen. Leg een stokbroodje in elke kom en strooi er royaal geraspte kaas over.
– Zet de soepkommen enkele minuten onder de grill totdat de kaas gesmolten is en bruin begint te worden (bij gebrek aan grill: zo’n 15 minuten in de oven).
– Tip: leg er meteen een paar extra sneetjes stokbrood met geraspte kaas naast. Want na dat eerste stokbroodje wil je er geheid nog wel een…
– Serveer de Franse uiensoep direct uit de oven.
LEES OOK:
Bijna 100 Franse recepten!
Tekst & beeld: Irene de Waal
Geen reacties